Dragon125 Napisano 17 Czerwiec 2012 Autor Napisano 17 Czerwiec 2012 Witam serdecznie i proszę o pomoc. Elementy te wykopałem w miejscu gdzie stała polska bateria 75tek. Oczywiście 1939. Podejrzewam,że te elementy mogą mieć coś z tym wspólnego- wszak obok nich wychodził jakże piękny polski wrzesień :)
tyfus Napisano 18 Czerwiec 2012 Napisano 18 Czerwiec 2012 Chciałbym przypomnieć niektórym Panom, iż jest to dział ID i tego się trzymajmy.Jeżeli ktoś ma chęć wytłumaczenia czegoś komuś, udowodnienia wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi lub innych - zapraszam do odpowiedniego działu.
Tomasz70 Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 Brawo Dragon, dokładnie tak! Podejrzewałem, że pisząc o wrześniu nie miałeś na myśli miejsc w których walki trwały w następnym miesiącu. Sorry za nabijanie licznika, ale poczułem to samo co Ty i nie mogłem się powstrzymać...Więcej merytoryki, mniej wycieczek offtopowych.
shadowN Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 Nikt tu nikomu nic nie zarzuca, ale kampania wrześniowa" to niemiecka nazwa powtarzana przez 50 lat komuny.Było nawet specjalne rozporządzenie skierowane z KC do WIHu w temacie.ps. 75-tki które tam stały to Schneidery czy Putiłówki?możesz zamieścić fotki tych elementów z kilku stron?ps.2. jeśli to coś francuskiego, szukaj sygnatur z gorejącym granatem lub BREVETE / DEPOSE itp.Polskie odbiory wojskowe to litery w elipsie, orły i cała gama innych znaków, podstawowe to dwa pierwsze.
Dragon125 Napisano 17 Czerwiec 2012 Autor Napisano 17 Czerwiec 2012 Schneidery :) jutro zamieszczę dodatkowe zdjęcia. Przyjrzę się też dokładnie tym elementom,może coś znajdę.
vis1939 Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 Jak Schneidery to na przednią część pierścienia oporowego obsady nakręcane były płaszcze z brązu.
Dragon125 Napisano 17 Czerwiec 2012 Autor Napisano 17 Czerwiec 2012 Witam serdecznie i proszę o pomoc. Elementy te wykopałem w miejscu gdzie stała polska bateria 75tek. Oczywiście 1939. Podejrzewam,że te elementy mogą mieć coś z tym wspólnego- wszak obok nich wychodził jakże piękny polski wrzesień :)
shadowN Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 lufa" z historii, kampania zakończyła się w październiku.ps. pokaż dokładniejsze zdjęcia.Sygnatury itp?
ppp.p Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 lufa" z historii, kampania zakończyła się w październiku.ps. pokaż dokładniejsze zdjęcia.Sygnatury itp?A dla Ciebie pała z polskiego. Zdanie zaczyna się z dużej litery.
GeneralRemek Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 ppp.p pała z polskiego - forma z" dużej litery jest niepoprawna. Można się czepiać głupich błędów, tylko po co?Total dobrze powiedział i chwała mu za to, że dla niego kampania obronna nie kończy się we wrześniu.
shadowN Napisano 17 Czerwiec 2012 Napisano 17 Czerwiec 2012 Ujmę dla całego wysiłku WP można jednym zdaniem przynosić, które tak lubiła stosować np. propaganda WIH-u powtarzając po Niemcach kampania wrześniowa".Ja wiem..przyzwyczajenia, itp.tylko te tysiące żołnierzy maszerujące październikowymi dniami zasługują na szacunek.
Pytanie
Dragon125
Witam serdecznie i proszę o pomoc. Elementy te wykopałem w miejscu gdzie stała polska bateria 75tek. Oczywiście 1939. Podejrzewam,że te elementy mogą mieć coś z tym wspólnego- wszak obok nich wychodził jakże piękny polski wrzesień :)
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.