Skocz do zawartości

cud czyli od m34 do m35

dropek81

Rekomendowane odpowiedzi

witam przerobiłem hełm policyjny m34 n m35 pomalowałem go farbą ral 7009 załatałem wszystkie nie potrzebne dziurki i wywierciłem potrzebne tylko teraz mam pytanie czy farba powinna być matowa czy może się świecić ?
na zdj hełm przed

Panowie, stało się – w odczuciu większości kolekcjonerów bezpowrotnie został zniszczony przepięknie zachowany niemiecki hełm policyjny. Jednak nie ma już co dołować kolegi – nie znam motywów Jego działania. Być może zafascynowany działalnością rekonstrukcyjną (tzw. reenactment) pragnął zdobyć w końcu za wszelką cenę hełm WH, żeby uczestniczyć w działalności swojej „grupy odtwarzającej”, a policyjne „barachło” nie wchodziło z zakres Jego zainteresowań… Nie wiem.
Pewne jest jednak, że po to istnieje forum, żeby w razie potrzeby poradzić się kolegów, popytać. Daję głowę, że niejeden z użytkowników ofiarowałby koledze pomoc i kto wie, może doszłoby nawet do wymiany skorupy M35, M40, M42 na ładny policyjny M34, zanim ten ładny stał się skorupą… Albo przynajmniej odradzono by kategorycznie zamiar upiększenia oryginału.

Koledzy, pytajcie więc w razie wątpliwości. Każdy się uczy przez całe życie.

P.S. Miałem 10 lat, gdy zdobyłem pierwszy niemiecki pas. Od razu stwierdziłem, że jest popsuty, bo gładka brązowa skóra była do środka, a czarna, szorstka na zewnątrz. I chyba tylko ręka boska czarna obroniła mnie przed przeszyciem. To jest cud, bo wtedy jeszcze nikt nie marzył o internecie, i doprawdy nie miałem się kogo poradzić!

dropek 81 - skąd jesteś? Ja Kielce. Mogę Ci go prysnąć półmatem Ral 9006 (gratis) Cudu nie będzie ale na pewno nie będzie tak raził. Wcześniej pokusił bym się na odtworzenie wywietrzników (np za pomocą podkładek i szpachli)Przynajmnie będzie jako tako wyglądał i jak już M34 został zniszczony tocoś tam z niego wyjdzie....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie