Skocz do zawartości
  • 0

Polskie pudełko po tabletkach - przedwojenne?

GeneralRemek

Pytanie

Napisano
Witam, dziś w ręce wpadło pudełko po zdrowotnych tutkach, a w środku... no właśnie. Ciężko mi jednoznacznie ocenić przed/powojenność przedmiotu, w Internecie znalazłem tylko spółkę Gallena" - czyli właśnie z A" na końcu, założoną w 1946 roku; czy jako reaktywację przedwojennej marki? Mimo wszystko daję im 90% powojenności. Wymiary (szer, wys, dł) - 3,5x1,5x8

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Raczej powojenne - teść wspomina, że takie tabletki na gardło (AKRON) były dostępne w latach 60-tych.
Bądź co bądź, to już zabytek.
Napisano

Książka telefoniczna 37/38rok
Nazwa i branża się zgadza choć adres inny..
U babci widziałem identyczne pudełko ale po innych lekach..

Napisano
Tabletki AKRON pamiętam jeszcze że były w latach 80 nawet je lubiłem ( przyjemny smak ), w składzie miały etacridini lactas czyli mleczan etakrydyny popularnie zwany Rivanolem, po dość długiej nieobecności na rynku kilka lat temu wrócił lek pod nazwą akron sept, ale nie jest to to samo co kiedyś. Co do pudełeczka trudno określić czas ale raczej powojenne, aczkolwiek nazwa galen nie galena? daje do myślenie, niestety nic nie znalazłem na ten temat.
Napisano
Cena 5 zł 20 gr. wyklucza przedwojenne pochodzenie,5 zł to była wówczas dniówka ,b.marna ale była.
Napisano
No to mamy zagwozdkę. Właśnie o to mi chodziło, niby Galen przedwojenny (dzięki Hebda!), ale jednak ta cena. I charakterystyka pudełka - niby powojenne, ale jednak przed.
Napisano
Także myślałem nad ceną.
Więc jednak powojenne.
Możliwe że tak jak wiele firm po wojnie funkcjonowała na zasadach przedwojennych(zachowała się nazwa)aż została znacjonalizowana przez państwo i stąd Spółdzielnia zamiast Towarzystwa.
Tak jak Tomasz70 pisał lata 50-60te
Napisano
Oczywiście, że powojenne. Mój tata w takim trzyma wiertła. Na powojenność wskazują też krój liter i materiał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie