Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, kubulek napisał:

Film pokazuje wypadek z udziałem samolotu Douglas C-118A (DC-6A), N451CE, który został poważnie uszkodzony, gdy uderzył w ziemię i uszkodził podwozie podczas lądowania na lotnisku Candle 2 na Alasce, 1 sierpnia 2019 r. Trzech członków załogi na pokładzie nie doznało obrażeń.

Napisano

W młodym wieku, w końcówce lat 70 XX wieku byłem świadkiem katastrofy lub wypadku lotniczego, na temat której nie znalazłem żadnych bliższych informacji w internecie. Mam podejrzenie, że wypadek ten nie został nagłośniony w ówczesnych mediach. Dlatego chciałbym umieścić informację na temat tej katastrofy w internecie, bo to stanowi swego rodzaju gwarancję, że raczej nie zginie. Rzecz wydarzyła się około roku 1978 obok Stegny Gdańskiej na polu, przy drodze pomiędzy Stegną i Sztutowem. Informacje, które podam nie są oficjalne, bo takich prawdopodobnie nie było i pochodzą z relacji i wspomnień tak moich jak i najbliższej rodziny, więc mogą być tylko bliskie prawdy lub nawet przeinaczone. Rozbił się dwupłatowiec An-2 na skutek zaczepienia o linię energetyczną lub inną prawdopodobnie podczas próby awaryjnego lądowania na polu z powodu awarii silnika. Nastąpił wybuch paliwa i masywny duży ogień, który widziałem z odległości około 600-1000 metrów. Po niedługim czasie znalazłem się obok miejsca katastrofy ale nie pamiętam dokładnych szczegółów - byłem wtedy jeszcze dość małym dzieckiem. Ze szczątkowych informacji, które posiadam wynika, że zginęło dwóch członków załogi.
Gdyby znalazł się ktoś, kto posiada więcej informacji na temat tego zdarzenia, to prosiłbym o podzielenie się ze mną.

Napisano

Woody jak by lądował w osi pasa to zgarnął by skrzydłem jeepa, beczkowóz  i tych kretynów co stali przy pasie i filmowali. przecież widać z filmu że podchodzi do lądowania starając się ominąć tych inteligentów nie w osi pasa startowego.

Napisano
W dniu 11.02.2020 o 18:41, Czlowieksniegu napisał:

Dym na niebie i płonący wrak. "To śmigłowiec syryjskiej armii"

11 lutego syryjskie siły powietrzne miały jeszcze jedno zdarzenie. Ich śmigłowiec Mi-24P został trafiony również w okolicy Ildib.

EQdD6tzWAAANadU.thumb.jpg.e2081b7e0b4c63e46eaea1fc23784d6f.jpg

Napisano

20 lutego, w rosyjskim mieście Magadan na Dalekim Wschodzie, doszło do wypadku samolotu An-2 (znaki rejestracyjne RA-40642). Na pokładzie statku powietrznego znajdowało się 12 pasażerów i 2 członków załogi. Połowa z nich została ranna, w tym u pięciu zdiagnozowano złamanie kręgosłupa.