Skocz do zawartości

Podczas remontu starego domu robotnicy znaleźli skarb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Robotnicy odnawiający zabytkowy dom w Petersburgu odkryli, że pod podłogą budynku znajduje się skrytka. Były w niej ukryte m.in. srebrne sztućce i biżuteria.

http://deser.pl/deser/51,111857,11457036.html?i=0&bo=1

Napisano
oo ładne cacka ja tu widzę" późne okokoko"? rzeczywiście To jest skarb!!wyobrażam sobie jak im ciśnienie skoczyło jak zobaczyli co jest i w jakim stanie się zachowało...a i bolszewicy tego nie znaleźli...
Napisano
Podczas remontu pałacyku przy ulicy Czajkowskiego 29 należącego do księcia Wasilija Naryszkina znaleziono zamurowany pokoik o powierzchni 6 m kwadratowych z 40 workami rodowych sreber: od sztudźców do waz i samowarów. Oprócz dużych przedmiotów, skarb zawiera mnóstwo rodzinnych drobiazgów, odznaczeń, medali, biżuterii. Przedmioty zostały starannie zawinięte w gazety z okresu od rewolucji lutowej do rewolucji paździenikowej 1917 r.

Obecnie pałacyk znajduje się po silna ochroną funkcjonariuszy Wydziału Ochrony Dóbr Kulturalnych i Historycznych Przed Rabunkiem.

Przedstawicielki rodu Naryszkinów mieszkające za granicą stwierdziły, że skarb należy do narodu rosyjskiego i powienien jako całość zostać wystawiony w muzeum.
  • 4 years later...
Napisano
Ja mam taki domek http://vk.com/id363569169?z=photo363569169_419168012%2Fphotos363569169 w miejscowości Балаково. Nie wiem co tam odkryję, jak znajdę trochę czasu to poszukam. Chociaż sama chatka to skarb, szkoda ją niszczyć.
Napisano
Podobnego znaleziska dokonali w 1947 roku na dworku w malej miejscowości. Tez były zamurowane w piwnicy kosztowności z dworka i kościoła . Znalazły go trzy osoby , syn jednej osoby do dzisiaj bonifikaty . Mama jego do dziś ma wyrzuty sumienia i co roku kupuje coś cennego do kościoła. Wiem to od jednej osoby z tej trójki zmarła jakieś 20 lat temu. Jakoś Państwo nie dobrało się do tego w tamtych latach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie