Skocz do zawartości

Szok w Grecji. Uzbrojeni w kałasznikowy złodzieje skradli z muzeum w Olimpii ...

sigis3

Rekomendowane odpowiedzi

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11165852,Obrabowano_muzeum_w_Olimpii__Zginely_bezcenne_eksponaty.html?lokale=warszawa

Szok w Grecji. Uzbrojeni w kałasznikowy złodzieje skradli z muzeum w Olimpii kilkadziesiąt bezcennych eksponatów. Grecki minister kultury Pavlos Geroulanos już podał się do dymisji.

W muzeum w Olimpii są setki zabytków związanych z historią igrzysk olimpijskich. Policja nie podaje jeszcze, które z nich skradziono. Media twierdzą, że zginęło 65 bezcennych dzieł sztuki z brązu i gliny, a także złoty pierścień. Grecki minister kultury od razu oddał się do dyspozycji premiera i pojechał na miejsce zdarzenia.

Na razie niewiele wiadomo o samym włamaniu. Zamaskowani złodzieje (mówi się o dwóch) około 7.30 rano wpadli do budynku z kałasznikowami w rękach. Sterroryzowali ochroniarza i pod lufami karabinów kazali mu prowadzić się do sal wystawowych. Następnie związali go i zaczęli roztrzaskiwać gabloty, by wydobyć dzieła sztuki. Wzięli tyle, ile zdołali unieść, i uciekli.

To kolejna kradzież w tym roku w Grecji. W styczniu z Galerii Narodowej w Atenach skradziono dzieła m.in. Pabla Picassa i Pieta Mondriana.

Muzeum w Olimpii jest poświęcone historii igrzysk olimpijskich. Rocznie odwiedzają je setki tysięcy osób. 10 maja mają się odbyć uroczystości zapalenia ognia olimpijskiego przed igrzyskami w Londynie.

To jest poczucie bezkarności - jeśli wokół zawierucha to marne szanse żeby ktoś poszedł po śladach, więc dalej że ...! Od zawsze takie sytuacje miały miejsce - spójrzcie jak do przodu poszła cywilizacja a jak prymitywne instynkty w ludziach są niezmienne.

Jak dla mnie to państwo sobie nie może poradzić z utrzymaniem porządku we własnym kraju.A jak widać pod czas chaosu korzystają złodzieje.Nie rzadko też na zlecenie obcokrajowców.W Libii ,Egipcie również splądrowano muzea a wszystkie dobra po prostu się ulotniły.

W kazdym kraju w którym zapanuje chaos takie wydarzenia sie trafiają niezaleznie od nacji i opcji politycznych...niestety ,tak było ,jest i będzie i nikt i nic tego nie odmieni-taka to ludzka przypadlosc skrajna",zwykła chęc wzbogacenia sie na panującym chaosie.

Grecki minister kultury Pavlos Geroulanos już podał się do dymisji."

Warto na to zwrócić uwagę, w ogólnym chaosie jednak zachowują podstawowe standardy demokracji.

Po drugie naturalne jest szukanie winnych wśród obcych. Jednak trzeba pamiętać, że poczciwi Grecy mają niezłą własną tradycję zorganizowanego terroryzmu, zamachów i przemocy. Nawet najbardziej ideowe bojówki też muszą z czegoś żyć, i tu bym szukał sprawców. Gorzej, jeśli odkryją nowe źródło łatwych pieniędzy.

Trzeba by spytać autora artykułu. Ja mogę się tylko domyślać, że akcje obrabowania muzeum przy użyciu automatów w Europie nie są jednak zbyt częste, stąd u niektórych może to powodować szok.

Kolego bjar_1 i kolego dzieci3 nawoływanie do publicznej rewolty ulicznej na forum odkrywczo-historycznym ni jak sie ma do etyki tego serwisu tu cytat kolegi bjar_1:Nieźle się tam u nich dzieje, ciekawe kiedy u nas ;)"
A jesli koga bjar_1 nie udziela sie na forach politycznych to i tu tymbardziej powinien sie powstrzymac bo zgryzliwosc i dwuznacznosc tego postu kazdy inteligent odczyta jak nalezy-dno

Kolego CzarnyPoznan nie wiem ,moze mi na oczy padło ale nijak w tym wątku nie potrafie odnalezc moich słów odnosnie tego ze tu Twój cytat:wszyscy poszukiwacze zbierają nie wypały " tak wiec prosze mi okreslic w którym poscie je wypowiedzialem (zacytowac)lub nie wypisywac bzdur zarzucajac mi niewypowiedziane przeze mnie słowa.
Znalazlem tam jedynie Twoje slowa wypowiedziane w poscie z dnia 2011.11.19 o 16.02 tu cytat:micross a co za zabobon że wszyscy odkrywcy i poszukiwacze zbierają nie wybuchy w domu czy w piwnicy?" i szczerze powiem ze nie mam pojecia skad takie wnioski wtedy wysnules a teraz ponownie ?:)-toz to recydywa myślowa:)
Szkoda ze musimy zasmiecac wątek takimi bzdurnymi postami ale zmuszony bylem bronic własnego imienia z idiotycznych pomówien.
Moze nastepnym razem ktos pomysli za nim zaatakuje ad persona.

Imię to możesz sobie ratować, ale twojej psychiki to już nic nie uratuje, skoro w co trzecim poście dopatrujesz się dwuznaczności, zgryźliwości, nałowywania do publicznej rewolty i terrorystycznych ataków. Ponadto - nie jesteś tu wyrocznią, aby ferować wyroki, co jest dwuznaczne, złośliwe, zgryźliwe, tudzież co jest dnem a co górą. Za to niejeden forumowicz zauważył już, że jesteś tu specjalistą od wszczynania forumowych wojenek i zaśmiecania wątków swoimi niewybrednymi uwagami.

Co do tematu, to ciekawą sprawą jest, że greckie muzea są tak beznadziejnie zabezpieczone, gorzej niż stacje benzynowe, skoro DWÓCH napastników potrafi bezkarnie przez kilkanaście minut buszować po obiekcie - w unijnym kraju nie stać ich na monitoring i podpięcie pod patrol interwnecyjny firmy ochroniarskiej? Inna sprawa, że sporo polskich muzeów ma podobny o ile nie gorszy stopień zabezpieczenia przed rozbojem i włamaniami, tylko zabytki nie tej klasy.

Przepraszam za zaśmiecenie czyjegoś wątku i nie potrzebną wyminą zdań.

Mikross bez obrazy ale z tamtego wątku tak mi się kojarzysz z wypowiedzią o pociskach artyleryjskie i innych nie bezpiecznych przedmiotach.Jako że niby domorośli kolekcjonerzy czy też poszukiwacze zbierali w domu nie bezpieczne rzeczy i je rozbrajali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie