Skorodowany Napisano 15 Luty 2012 Autor Share Napisano 15 Luty 2012 Na początku lat 90- tych miałem możliwość zajęcia się rozbitym Su-27. Nie znałem jego historii, ale po wielu godzinach nierównych zmagań, udało mi się odciąć statecznik pionowy z gwiazdą i numerem bocznym: „czerwony 29”, plus parę innych drobiazgów. Po latach trochę zapomniałem o sprawie – ale dzisiaj „mój” Flanker dopisał swoją historię (Robert – dzięki). A było tak: 25 maja 1990 roku sowieccy piloci ze 159 pułku (Kluczewo) mieli ostre strzelanie na poligonie Przemków. W czasie kolejnego ataku, łuska z działka samolotu prowadzącego wpadła do wlotu powietrza silnika lecącego w szyku (para), samolotu pilotowanego przez kapitana W.W. Supruna. Skracając dokładny opis katastrofy: wysiadł silnik, po chwili drugi.Pilot katapultował się na wys. 300 metrów przy prędkości 320 km/h. Przeżył, a jego samolot spadł w obrębie poligonu Przemków południowy. Stare dzieje, jedna z wielu opowieści czasu „zimnej wojny” i obecności sowietów w Polsce, pozostał jedynie ciekawy fragment samolotu z doskonale zachowanym oryginalnym malowaniem i oznaczeniem. W sieci jest sporo zdjęć Su-27 z Kluczewa, ale jeszcze nikt nie opublikował fot. Flankera nr 29, może ktoś mógły pomóc?Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 20 Luty 2012 Share Napisano 20 Luty 2012 Może wklej fotkę tego statecznika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skorodowany Napisano 21 Luty 2012 Autor Share Napisano 21 Luty 2012 Nie ma sprawy, na początek trzy zdjęcia, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skorodowany Napisano 21 Luty 2012 Autor Share Napisano 21 Luty 2012 Wyważenie masowe jest z tego statecznika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skorodowany Napisano 21 Luty 2012 Autor Share Napisano 21 Luty 2012 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 23 Luty 2012 Share Napisano 23 Luty 2012 Swoją drogą, niesamowita ciekawostka. To chyba jedyny fragment Su-27, jaki pozostaje w polskich zbiorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 23 Luty 2012 Share Napisano 23 Luty 2012 http://forum.51st.org/download/file.php?id=404&sid=d0b8a1f2ccbd8a940e6c5119c26e8762&mode=viewTwój 29? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 23 Luty 2012 Share Napisano 23 Luty 2012 http://forum.51st.org/viewtopic.php?f=9&t=526Tutaj go znalazłem. Przepraszam, za rozbicie na 3 posty, ale szukałem a bieżąco" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 23 Luty 2012 Share Napisano 23 Luty 2012 Akurat Su 27 a Mig 29 to jak pomylenie Warszawy" z M20 Pobiedą". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Czyli, że co, pomyliłem się :)?Nie wykluczam tego, aż tak się nie znam. Wątek w podlinkowanym forum jest o Su-27 i znalazłem tam zdjęcie samolotu z numerem 29. Czyli, że to MiG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Nie, nie pomyliłeś się. To Suchoj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Ahh sorry, zmęczony byłem i z tym Migiem wyskoczyłem, to Suchoj:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 ale czy to Kluczewo to reki sobie uciąć nie dam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozfig Napisano 25 Luty 2012 Share Napisano 25 Luty 2012 Raczej nie Kluczewo, usytuowanie hangarów oraz otaczający je krajobraz nie pasują. Może Chojna, ta sama dywizja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 25 Luty 2012 Share Napisano 25 Luty 2012 Chojna chyba też nie, w książce z której podebrałem zdjęcie nie było podanej lokalizacji. Najbardziej prawdopodobne, ze zdjęcie wykonano na terenie Rosji i jet to inny '29' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 25 Luty 2012 Share Napisano 25 Luty 2012 Tak, to jest jednak inny '29'. Ten którego szukamy ma gwiazdę bezpośrednio nad 2" (od numeru '29'), a nie nad '9' jak na zdjeciach powyzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 26 Luty 2012 Share Napisano 26 Luty 2012 Śmiem twierdzić, ze ten też ma gwiazdę bezpośrednio nad 2... po drugiej stronie. Na zdjęciach powyżej jest prawy statecznik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 26 Luty 2012 Share Napisano 26 Luty 2012 yyy... faktycznie, teraz to zauwazylem, sory ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skorodowany Napisano 1 Marzec 2012 Autor Share Napisano 1 Marzec 2012 To nie jest zdjęcie z Krzywej i z Polski. Były jeszcze dwa inne Suchoje z tym nr (29), na rosyjskich stronach są również zdjęcia czerwonego 29" rozbitego na lotnisku,ale z Rosji. Celowo podkreśliłem, że mój" Flanker miał wyważenie masowe na pionowych. Te Su na zdjęciach - widać, że nie mają. To ułatwia poszukiwania. Wciąż nie mam zdjęcia i nie zdobyłem namiaru na pilota. Bez jego fotki i relacji, cała historia nie jest napisana do końca. Warto tez pomyśleć co dalej z opisywanym statecznikiem. Dwadzieścia lat gapienia się na niego - może pora na lepsze zastosowanie? Dzięki za zdjęcia i wpisy. Pozdrowiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 1 Marzec 2012 Share Napisano 1 Marzec 2012 Muzeum Lotnictwa w Krakowie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 1 Marzec 2012 Share Napisano 1 Marzec 2012 albo DęblinW każdym razie - przekazanie do muzeum, to najlepsze rozwiązanie. Napisz co postanowiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
excavator Napisano 1 Marzec 2012 Share Napisano 1 Marzec 2012 Skorodowany a znana Tobie jest katastrofa radzieckiego MIG-25 w której zginęło dwóch młodych lotników na polach podwrocławskiej miejscowości Oława? Po tej tragedii stacjonujący wówczas Rosjanie ku pamięci poległych pilotów wmurowali statecznik, którego po latach po prostu ktoś go ukradł i został po nim sam fundament.warto poświęcić chwilęhttp://mig25.netpak.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skorodowany Napisano 2 Marzec 2012 Autor Share Napisano 2 Marzec 2012 Stronę o migu 25 znam, jestem tam w wielu miejscach, powyżej (w pierwszym wpisie) dziekuję Robertowi - wlaśnie jemu, twórcy strony, który wykonał doskonałą pracę w sprawie. Co do losu statecznika. Macie rację, również uważam, że element jest wyjątkowy, ma swoją indywidualną wyjątkową historię, a co ważne jest częścią naszej przeszłości. Najlepszym miejscem dla niego byłoby odpowiednie muzeum. Byłem niedawno w Cosford, i jestem pod wrażeniem hangaru dedykowanego Cold War" (mam kilkadziesiat zdjęć w tym nasz Lim na ekspozycji). Jeśli podaruję i wyląduje w piwnicy pod stertą innych fantów, byłoby przykro. Chyba musimy jeszcze chwilę poczekać. Czasem tracę wiarę w niektóre muzea, wiecie o co chodzi, bo forum jest pełne dramatycznych opisów rzeczywistości. Kraków? - pewnie najlepszy adres. Nie chcę wywoływać nowego tematu, ale jak widzę naszego P-11c na malutkich niemieckich kółeczkach, a jednocześnie wiem, że można przez 20 lat wypiłować pilnikiem do paznokci nieco wieksze felgi - to wtedy tracę wiarę w rzeczy najważniejsze.Kończąc, na pewno jestem gotów przekazać Flankera w dobre ręce i pewnie tak będzie, a gdzie to: jak wyżej. Szacun dla kolegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.