Hebda Napisano 10 Luty 2012 Share Napisano 10 Luty 2012 Niesamowite Ciekawe w jakim stanie były ciała.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek.kopidołek Napisano 10 Luty 2012 Share Napisano 10 Luty 2012 NO NO Robi wrażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobi10 Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Poczułem się przez chwilę jak bym tam był :)Super ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Punkt dla archeologów ! Odkrywka robi niesamowite wrażenie. Niestety gdyby wlazł tam ktoś z aszych" zostałaby tylko dziura kloaczna w ziemi.Oczywiście nie po każdym i nie wszyscy . Tylko czy kazdy taki obiekt jest wart takiego zaangażowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Zubiked dobrze prawi, ale czy nasze archeo zajęłoby się taką rzeczą?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esus Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Wspaniała robota.U nas to chyba możliwe tylko prywatna incjatywa za prywatne pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Normalna TV ( patrz akurat BBC ) ma cykl programów o wykopaliskach" na miejscu wojen- m.in. I i II WŚ.Śnurków nie pomnę, ale niesamowite wrażenie robi puste pole, z dołami po ostrzale artyleryjskim, które z upływem czasu zmienia się w odtworzone okopy, zaplecze, schrony,... Wykopki, gdzie nie tylko trafiają się pojedyncze naboje/łuski, ale wyposażenie żołnierskie czy infrastruktura schronów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Normalna TV ( patrz akurat BBC ) ma cykl programów o "wykopaliskach na miejscu wojen- m.in. I i II WŚ."Kiedy Cyfrowy Polsat wyciął mi z grafika BBC i te wspaniałe programy o poszukiwaniach to myślałem, że mnie szlag trafi.A tutaj. Coś wspaniałego. Poddane rekonstrukcji i udostępnione publice na pewno cieszyłoby sie wzięciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Kiedy Polsat ozstał się" z BBC ja rozstałem się z Polsatem. Chociaż to bardziej załuga mojej żony która zdrowo się wnerwiła że nie ma Top Gear. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 W lecie ub.roku BBC na potrzeby filmu zorganizowało b.podobną akcję w PL w Zaganiu na Lufcie 3 sektorze północnym odsłonili tunel ucieczkowy z baraku 107 (koło pomnika). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 http://www.ablogabouthistory.com/wp-content/uploads/2011/11/tunnel.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Napisane jest wyraźnie, że zainteresowano się tym odcinkiem szczególnie, ponieważ był to okop w którym przysypało wszystkich i wszystko, a warunki glebowe pozwoliły na odkrywkę bardzo dobrze zachowanych elementów.Szczelnie i szybko odcięty dopływ tlenu oraz inne czynniki spowodowały, że było co odkrywać..W większości miejsc takie działanie jest niemożliwe ze względu na długie bytowanie w warunkach tlenowych bądź suchą glebę, kwaśność itp.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 ale jestem niezadowolony taka mala iloscia zdjec:/ :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Robi wrażenie nie ma co! U nas na 100% to jest nie do zrealizowania.Nasze wukazety" i archeo,sami wiecie jak działają i ile rzeczy już zniknęło. A właśnie u mnie znikają" 1-szo wojenne transzeje będące w lesie,ponieważ powstają słoneczne" osiedla i działki w środku lasu. i wszystko jest ok.Przenieść cichaczem pomnik rozstrzelanych? Żaden problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 12 Luty 2012 Share Napisano 12 Luty 2012 Szkoda że nie ma możliwości obejrzenia fotografii dokumentujących wykopaliska na bieżąco ze szczątkami byłby to makabryczny ale kolejny dosadny argument że pójście na wojnę to frajerska sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.