Skocz do zawartości

Prawdziwe wykopki" okopów.

Rekomendowane odpowiedzi

Punkt dla archeologów ! Odkrywka robi niesamowite wrażenie. Niestety gdyby wlazł tam ktoś z aszych" zostałaby tylko dziura kloaczna w ziemi.
Oczywiście nie po każdym i nie wszyscy .
Tylko czy kazdy taki obiekt jest wart takiego zaangażowania ?

Normalna TV ( patrz akurat BBC ) ma cykl programów o wykopaliskach" na miejscu wojen- m.in. I i II WŚ.

Śnurków nie pomnę, ale niesamowite wrażenie robi puste pole, z dołami po ostrzale artyleryjskim, które z upływem czasu zmienia się w odtworzone okopy, zaplecze, schrony,... Wykopki, gdzie nie tylko trafiają się pojedyncze naboje/łuski, ale wyposażenie żołnierskie czy infrastruktura schronów...

Normalna TV ( patrz akurat BBC ) ma cykl programów o "wykopaliskach na miejscu wojen- m.in. I i II WŚ."

Kiedy Cyfrowy Polsat wyciął mi z grafika BBC i te wspaniałe programy o poszukiwaniach to myślałem, że mnie szlag trafi.

A tutaj. Coś wspaniałego. Poddane rekonstrukcji i udostępnione publice na pewno cieszyłoby sie wzięciem.

W lecie ub.roku BBC na potrzeby filmu zorganizowało b.podobną akcję w PL w Zaganiu na Lufcie 3 sektorze północnym odsłonili tunel ucieczkowy z baraku 107 (koło pomnika).

Napisane jest wyraźnie, że zainteresowano się tym odcinkiem szczególnie, ponieważ był to okop w którym przysypało wszystkich i wszystko, a warunki glebowe pozwoliły na odkrywkę bardzo dobrze zachowanych elementów.
Szczelnie i szybko odcięty dopływ tlenu oraz inne czynniki spowodowały, że było co odkrywać..

W większości miejsc takie działanie jest niemożliwe ze względu na długie bytowanie w warunkach tlenowych bądź suchą glebę, kwaśność itp.

pozdrawiam.

Robi wrażenie nie ma co!
U nas na 100% to jest nie do zrealizowania.
Nasze wukazety" i archeo,sami wiecie jak działają i ile rzeczy już zniknęło.
A właśnie u mnie znikają" 1-szo wojenne transzeje będące w lesie,ponieważ powstają słoneczne" osiedla i działki w środku lasu. i wszystko jest ok.Przenieść cichaczem pomnik rozstrzelanych? Żaden problem...

Szkoda że nie ma możliwości obejrzenia fotografii dokumentujących wykopaliska na bieżąco ze szczątkami byłby to makabryczny ale kolejny dosadny argument że pójście na wojnę to frajerska sprawa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie