tadeks6 Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2012 Witam. Jak w temacie.Posiadam dwa bagnety niemieckie, stan strychowy. Na ostrzach widnieje czarny nalot i cienka warstwa rdzy. I tu rodzi się moje pytanko jakim sposobem najlepiej wyczyścić te bagneciki i zakonserwować je??? Z góry dzięki Tadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeks6 Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2012 Proszę o usunięcie wcześniejszego wątku o tym samym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 To czarne wygląda na oksydę. Ja bym spróbował Fosolem. a potem Paraloid B44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Tylko ten Fosol pod kontrolą i z wyczuciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Elektoliza. Mój był w takim samym stanie . Prezentowałem go w dziale identyfikacja po czyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 A fosol nie zmywa oksydy, a zostawia farbę? Może pobaw się czymś w rodzaju wd-40 i szmatka szorstka do ścierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Można moczyć w nafcie i przecierać twardą szczotą plastikową,zostanie najwięcej oksydy,niestety długo to trwa i efekt niepewny.Najprościej elektroliza,bo fosol i tak zniszczy oksyde. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Moim skromnym zdaniem masz do wyboru 2 opcje:1: Elektro / autoliza (tracisz oksydę ale pozbywasz się rdzy)2: Nafta / ropa i tak jak wspomniał kolega vis1939 efekt niepewny bo raczej nie usuniesz w ten sposób rdzy w 100%Na Twoim miejscu wrzuciłbym to do nafty, niech poleży do wiosny i wtedy po przejechaniu twardą szczotą z plastiku oceniłbym co z tym dalej robić.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadeks6 Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2012 Jak narazie nie miałem okazji używać fosolu ani elektrolizy więc wolę nie ryzykować(te dwie metody poćwicze na jakimś szrocie).W przypadku bagnecików Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie nafta. Pozdrawiam Tadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Na pewno odradzam roztworu soli lub octu - oksyda zniknie . Zrób elektro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Po elektro też zniknie, sprawdzone kilkukrotnie. Tak samo potraktowanie autolizą.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Elektroliza ale nie z kreta tylko z sody oczyszczonej ,doradził mi tak jeden z kolegów i z efektów jestem zadowolony.Oksyda pozostała a rdzę szlag trafił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Karabin masz może foty z przed i po???????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Na oxyte to bym tu specjalnie nie liczył. Rdzy nie ma wiele, ja bym się pobawił włókniną na mokro po uprzednim namoczeniu w ropie i przetarciu szczotką.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 @ karabin, zapodaj przepis jak możesz. No chyba że proporcje jak w elektro / auto. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velmont66 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 lekko papierem później pasta do polerowania zaworów choć nie wiem czy takie cudo jeszcze można gdzieś dostać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Velmont jakim papierem ? O proporcjach masz wątek . Oksyda nie zniknie . Ja prezentowałem zwój bagnet n forum i ładnie wyszedł . Można też tak jak prawi Cyrograf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 15% roztwór sody oczyszczonej i mały prąd,ja dałem 1A i przez 24h sobie bulgotało.Co do fotek to niestety nie posiadam kolego @dzieci3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Na poczekaniu zrobiłem fotkę w stanie ,,po,,.Jak widać,tam gdzie rdza wyparła oksydę pozostał goły metal,zaś tam gdzie była oksyda,jest tam nadal w stanie nie naruszonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Ewentualnie jeszcze pochwa od noża okopowego która z jednej strony była podżarta a z drugiej stan zadawalający z oksydą,która również nie ucierpiała w elektrolizie z ,,sodki,,(fot.poniżej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 P.S.@velmont66 ,,lekko papierem później pasta dopolerowania zaworów,, Jeśli masz na myśli papier ścierny to współczuję twoim bagnetom.Profanacja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Chryste... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 @velmont66Pokaż swoje bagnety po papierku :D :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RADNORI Napisano 8 Styczeń 2012 Share Napisano 8 Styczeń 2012 Po takim zabiegu papier ścierny i pasta do polerki zaworów....to muszą się świecić jak psu.....oczy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.