Skocz do zawartości

Bagnety niemieckie, jak wyczyścić i zakonserwować?

tadeks6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jak w temacie.Posiadam dwa bagnety niemieckie, stan strychowy. Na ostrzach widnieje czarny nalot i cienka warstwa rdzy. I tu rodzi się moje pytanko jakim sposobem najlepiej wyczyścić te bagneciki i zakonserwować je??? Z góry dzięki Tadek.

Napisano
Można moczyć w nafcie i przecierać twardą szczotą plastikową,zostanie najwięcej oksydy,niestety długo to trwa i efekt niepewny.

Najprościej elektroliza,bo fosol i tak zniszczy oksyde.
Napisano
Moim skromnym zdaniem masz do wyboru 2 opcje:
1: Elektro / autoliza (tracisz oksydę ale pozbywasz się rdzy)
2: Nafta / ropa i tak jak wspomniał kolega vis1939 efekt niepewny bo raczej nie usuniesz w ten sposób rdzy w 100%

Na Twoim miejscu wrzuciłbym to do nafty, niech poleży do wiosny i wtedy po przejechaniu twardą szczotą z plastiku oceniłbym co z tym dalej robić.

pozdro
Napisano
Jak narazie nie miałem okazji używać fosolu ani elektrolizy więc wolę nie ryzykować(te dwie metody poćwicze na jakimś szrocie).W przypadku bagnecików Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie nafta.
Pozdrawiam Tadek
Napisano
Elektroliza ale nie z kreta tylko z sody oczyszczonej ,doradził mi tak jeden z kolegów i z efektów jestem zadowolony.Oksyda pozostała a rdzę szlag trafił.
Napisano
Velmont jakim papierem ? O proporcjach masz wątek . Oksyda nie zniknie . Ja prezentowałem zwój bagnet n forum i ładnie wyszedł . Można też tak jak prawi Cyrograf.
Napisano
15% roztwór sody oczyszczonej i mały prąd,ja dałem 1A i przez 24h sobie bulgotało.Co do fotek to niestety nie posiadam kolego @dzieci3.
Napisano

Na poczekaniu zrobiłem fotkę w stanie ,,po,,.
Jak widać,tam gdzie rdza wyparła oksydę pozostał goły metal,zaś tam gdzie była oksyda,jest tam nadal w stanie nie naruszonym.

Napisano

Ewentualnie jeszcze pochwa od noża okopowego która z jednej strony była podżarta a z drugiej stan zadawalający z oksydą,która również nie ucierpiała w elektrolizie z ,,sodki,,(fot.poniżej)

Napisano
P.S.
@velmont66 ,,lekko papierem później pasta do
polerowania zaworów,,
Jeśli masz na myśli papier ścierny to współczuję twoim bagnetom.Profanacja!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie