Skocz do zawartości
  • 0

Figurka chyba z brązu?

jacsem

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Figurka przedstawia Mitologicznego Harpia-pół kobieta,pół ptak.Figurka ma swój klimacik i bał bym sie datować.Wiec tego nie zrobie.
Pozdro
Napisano
zgadzam się z kolegą ober8 w ubiegłym wieku i końcówka 19 zainteresowanie mitologią magią i co tam jeszcze, było bardzo duże wówczas tworzono tego typu rzeczy... ktoś napisał kilkaset lat nie wiem czy załóżmy 400 - 300 lat temu tworzono takie figurki z myślą o harpiach wbrew religii i czy oni akurat wiedzieli o niech ale to tylko moja uwaga co do patyny znajdowałem przedmioty z identyczną patyną z przełomu lat 20-30 ubiegłego wieku
Napisano
Ramzes jesteś pewien? Ta patyna wygląda na o wiele starszą. Być może to tylko taki efekt na fotce ale na moje oko to ma to kilkaset lat.
Napisano
to jest klasycystyczne okucie meblowe, na oko 1700-1800 r.

W latach `20 i `30 nie wykonywano przedmiotów tak prymitywną techniką..
Napisano
@ramzes0:
zgadzam się z kolegą ober8 w ubiegłym wieku i końcówka 19 zainteresowanie mitologią magią i co tam jeszcze, było bardzo duże wówczas tworzono tego typu rzeczy... ktoś napisał kilkaset lat nie wiem czy załóżmy 400 - 300 lat temu tworzono takie figurki z myślą o harpiach wbrew religii i czy oni akurat wiedzieli o niech ale to tylko moja uwaga"

Klasycyzm (z łac. classicus – doskonały, pierwszorzędny, wzorowy, wyuczony) – styl w muzyce, sztuce, literaturze oraz architekturze odwołujący się do kultury starożytnych Rzymian, Greków oraz Żydów. Styl ten nawiązywał głównie do antyku."

http://pl.wikipedia.org/wiki/Klasycyzm
Napisano
Takie figurki byly popularne w latach 20 -39 ubieglego wieku na fali zafascynowania starozytnym egiptem ,babilonia itp Figurka moze byc od mebla ,kalamarza biurkowego ,lampy i ...trumny pzdr
Napisano
Wykonanie pasuje dla XVIII stulecia (technika wykonania, kształt, dokładniejsze zarysy twarzy itp.)
Stawiałbym na klasycystyczny mebel.

pozdrawiam.
Napisano

Kilka miesięcy wcześniej nieopodal wykopania tej figurki znalazłem takę pieczęć czy to może być powiązane ze sobą jeżeli chodzi o wiek itp.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie