Czlowieksniegu Napisano 27 Grudzień 2011 Autor Napisano 27 Grudzień 2011 Rewelacyjne odkrycie archeologiczne z okolic Ostrowca Świętokrzyskiego. Miłośnik historii przypadkowo znalazł srebrne okucie pasa sprzed blisko 2 tysięcy lat. - W kraju nie ma drugiego takiego - chwalą archeolodzy i proszą ministra kultury o nagrodę dla znalazcy.- Gorące gratulacje. Znalazca świetnie się zachował, a w dodatku dzięki temu natrafiliśmy na wyjątkowy obiekt i zupełnie nowe, bardzo ciekawe stanowisko archeologiczne - cieszy się Andrzej Przychodni, archeolog z Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków.Niezwykły, niepozorny przedmiot znalazł młody mężczyzna, miłośnik historii, który prosi o nie podawanie nazwiska. - Nie chcę żadnego rozgłosu. Po prostu wiedziałem, że zostawienie tego przedmiotu gdzieś w szufladzie spowoduje, że nikt o nim nie będzie pamiętał. A tak może przyczyniłem się do jakiegoś odkrycia. I na pewno zostanie satysfakcja - mówi.Kilka miesięcy temu chodził po świeżo zaoranym polu w okolicach Ostrowca. Szukał antracytów i krzemieni, które kolekcjonuje. - Zauważyłem coś błyszczącego, okazało się, że przedmiot był zrobiony z metalu i jest zdobiony - opowiada. O sprawie powiadomił urząd ochrony zabytków. - Przyniósł jeszcze kilkanaście fragmentów ceramiki kultury przeworskiej. Kolejne znaleźliśmy już na miejscu. Ale najciekawszy był ten niewielki metalowy przedmiot - podkreśla Przychodni.Okazało się, że to srebrne okucie końca pasa z wczesnego okresu rzymskiego. Specjaliści, m.in. prof. dr hab. Renata Madyda-Legutko z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Jagiellońskiego, we wniosku o nagrodę stwierdzili, że to zabytek wyjątkowy w środowisku kultury przeworskiej" - Niezwykły jest przede wszystkim materiał, bo w kulturze przeworskiej stosowano głównie żelazo, ewentualnie brąz. A tu mamy do czynienia ze srebrem, co może świadczyć, że jego właściciel mógł należeć do elity społecznej - tłumaczy Przychodni. Uwagę zwracają też bogate zdobienia - Jeden z ideogramów na okuciu przypomina literę A" z alfabetu runicznego. Dlatego poprosiliśmy o konsultację Marie Stocklund, specjalistkę od napisów runicznych z Nationalmuseet w Kopenhadze. Stwierdziła ona jednak, że raczej nie należy tych znaków identyfikować z runami - opowiada Przychodni. Podkreśla, że potrzebne będą dalsze badania. - To jedyne takie okucie w kraju. W komplecie było ich zazwyczaj kilka i dlatego konieczne będą dalsze badania archeologiczne. Przygotowujemy się do nich na wiosnę - zapowiada Przychodni. Nie ukrywa, że liczy na odnalezienie grobu właściciela okucia. - To może być ktoś ważny, przodownik w tym rejonie. Z drugiej strony mamy do czynienia z obszarem, w którym funkcjonowały dymarki. Może to był jakiś bogaty hutnik zarządzający organizacją wytopu? - zastanawia się archeolog.Wojewódzki konserwator zabytków już wystąpił do ministra kultury i dziedzictwa narodowego o nagrodzenie uczciwego znalazcy. - Myślę, że szanse są duże. A nagroda na pewno należy się za wspaniałą postawę - ocenia Przychodni.http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10872450,Srebrne_okucie_wyszlo_po_orce__Znalazca_zasluguje.html?lokale=wroclaw
Hebda Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 To jedyne takie okucie w kraju"Należałoby dodać znane" :)
tyfus Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 ... o nagrodzenie uczciwego znalazcy.A nagroda na pewno należy się za wspaniałą postawę ..."jak w innych podobnych sytuacjach, o czym kilkukrotnie się przekonaliśmy, kipisz w domu - gratis.Okaże się ...
szczurek_1979 Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 tiaaa.... antracyty i krzemienie... ;P
talgo Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 no i jeszcze meteoryty a to już nie w kasze dmuchałaczkolwiek miło że nie opylił na czarnym rynku
woytas Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 Takie postępowanie jest godne pochwalenia.
sigis3 Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 Owszem, godne pochwały. Tylko po co ta hipokryzja Miłośnik historii przypadkowo znalazł srebrne okucie pasa (...)młody mężczyzna, miłośnik historii, który prosi o nie podawanie nazwiska". Przypadkowo... w sumie tak też można rzecz ując.
bjar_1 Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 A skąd niby wiadomo, że nie był to przypadek?
sigis3 Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 Każde znalezisko z wykrywaczem jest w sumie przypadkowe. W te kamyki jakoś nie wierzę. Powinno być wtedy raczej miłośnik geologii".
karabin Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 Gdyby to była kamienna tablica to dałbym wiarę w przypadkowe odkrycie ale nie metal,do tego miłośnik historii zbierający kamole.Dobre,bardzo dobre:)
morek Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 Bardzo pomysłowe ,że można brać przykład.Tylko trzeba bedzie sie zamienić w geologów.
karabin Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 Żeśmy tylko fakty skojarzyliśmy,:) a oni jak nieco ochłoną też je skojarzą,ale kto wie,może oko przymkną z uwagi na unikat.
margor Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 Od kilkunastu lat zbieram również minerały i skamieniałości. Zjechałem wszerz i wzdłuż całą Jurę, góry Świetokrzyskie, większość starych kamieniołomów i kopalni znam prawie na pamięć, znajdowałem przypadkiem na polach i ścieżkach kawałki skamieniałego drzewa, gąbek, buły agatowe, trochity liliowców itp. ale jedyne metalowe przedmioty na jakie natrafiłem mimochodem to tylko wszędzie poniewierające się zakrętki od napojów alkoholowych. duży złom i śmieci, śmieci, śmieci. Jednym słowem - miał gość szczęście ! :)
Hebda Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 Tak,kiedyś na forum był wątek id z mieczem celtyckim jak dobrze pamiętam..Potem w gazetach pisali że grzybiarz wychaczył okiem coś dziwnego"w ziemi wyrwanej podczas wycinki drzew..:)
karabin Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 Niestety,poszukiwacze muszą się kamuflować aby coś uczciwie przekazać.To chore.
Weles Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 i tu się szanowne grono niedowiarków myli ;) ..można coś" trafić bez sprzętu..rolnik,u którego biegam po polach posiada kilka monetek,w tym 2 sreberka znalezione na swoich włościach ornych..drugi ma jakieś odznaczenie,też znalezione na polu za domem..a Wam się nigdy nie trafiło najpierw monetkę dojrzeć,a potem sprawdzić sprzętem czy pika"? ;) pozdr.
karabin Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 :) monetek są tysiące ale takich okuć nie.Wiarygodny byłby faktycznie rolnik ale pasjonat historii? Weles,przeca sam nie wierzysz w to co piszesz:)
Weles Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 echhhh..łogosławieni którzy nie widzieli,a uwierzyli" ;)) przecież nie napisałem,że rolnik znalazł nie wiadomo co..ma jakieś fenisie i bodajże któreś części talara..a i nie wmówicie mi,że nikt z Was nigdy kasiory na chodniku nie znalazł ;) oczywiście bez sprzętu..szukajcie,a znajdziecie"..-i tym oto optymistycznym hasłem" kończę dyskusję na temat rzeczy kiedyś zgubionych,a dzisiaj znalezionych gołymi" rękoma :)) ps.a rolnik na pewno sprzętu nie posiada,ponieważ ostatnio szukałem mu telef.kom. między krówkami,części pługa na polu i specjalistycznego klucza w wielkiej kupie obornika..pozdr.
kometes Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 Cóż, to ja jestem tym szczęśliwym znalazcą. Nie widziałem wcześniej tego tematu tutaj.Posiadam wykrywacz ale ten przedmiot znalazłem bez jego użycia, jak i wiele innych - krzemieni, antracytów, monet. Deszcz po prostu odsłania rzeczy... Mam znajomego rolnika który w ten sposób zbiera denarki i ma ich całkiem pokaźną kolekcję. To są moje rodzinne strony i od dzieciaka szukam i zbieram. Żadnego nalotu i kipiszu nie miałem, żadnych problemów, pracownicy WKZ a w szczególności Pan Przychodni zachowali się bardzo w porządku. Od nich dostałem to z czego mam największą satysfakcję - szczere dziękuję". I lepsze to niż te 1000zł nagrody od ministra które dostałem. Zanosząc im ten przedmiot nawet nie wiedziałem o istnieniu czegoś takiego jak nagroda za takie znalezisko, zrobiłem to w imię nauki :) Pan Przychodni apeluje do Was, poszukiwaczy, by nie bać się, przynosić i oddawać cenne znajdki. Jeśli znalezione wykrywaczem to pewnie o nagrodzie można zapomnieć, ale wątpię by kielecki WKZ robił donosy do prokuratury z tego powodu.
rotsen5 Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 kometes zrobił byś coś dla ziomka a mianowicie przeszkolili mnie razem z tym rolnikiem jak znajdować fanty na szerokim polu w czarnej glebie. Za to mogę was zabrać w różne miejsca gdzie można się pobawić w odkrycia.
rotsen5 Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 Zapomniałem dodać że szkolenie bez wykrywacza.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.