Czlowieksniegu Napisano 18 Listopad 2011 Autor Share Napisano 18 Listopad 2011 Archeolodzy wydobyli z ziemi prawie cztery tysiące fragmentów ceramiki. Prawdopodobnie najstarszą bolesławiecką garncarnię odkryto na budowie galerii handlowej Bolesławiec City Center"Odkrycia dokonano na przełomie października i listopada przy ul. Asnyka w Bolesławcu. To już druga średniowieczna garncarnia odkryta na terenie miasta w ciągu ostatnich kilku lat.Archeolodzy wydobyli z ziemi prawie cztery tysiące fragmentów ceramiki. To m.in. garnki różnej wielkości, dzbany i dzbanki, naczynia typu Tüllenkanne, butle, patelnie na nóżkach i pokrywki. Nie były szkliwione. Na niektórych widoczne są ślady prostej dekoracji rytej, radełkowania (operacja tokarska polegająca na wygnieceniu na powierzchni wałka wzoru w postaci linii przy pomocy radełka) i malatury (malowanie farbami). Część naczyń nosi ślady deformacji, powstałych podczas wypalania.Wstępna analiza pozwala datować wydobyte naczynia na XV w. Wszystko wskazuje zatem na to, że archeolodzy z Muzeum Ceramiki w Bolesławcu odnaleźli pozostałości jednej z najstarszych bolesławieckich garncarni.W kronikach miejskich podano informację o istnieniu w XVI-wiecznym Bolesławcu pięciu garncarni - jednej w obrębie tzw. Górnego Przedmieścia i czterech położonych na terenie Dolnego Przedmieścia. W 2007 r. archeolodzy z Muzeum Ceramiki w Bolesławcu odkryli garncarnię przy ul. Piaskowej (Dolne Przedmieście). Ostatnie badania prowadzone przy ul. Asnyka potwierdziły położenie drugiej z pięciu średniowiecznych garncarni w mieście, a jedynej na terenie Górnego Przedmieścia.Więcej... http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,10668308,Boleslawiec__na_budowie_odkryli_najstarsza_garncarnie.html#ixzz1e3gWh3e0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 18 Listopad 2011 Share Napisano 18 Listopad 2011 Yeti, kto cię zrobił moderatorem tego portalu to nie mam pojącia i jestem bardzo ździwiony. 80 - 90% użytkowników tego portalu posługuje się wykrywaczami metali i mogą o sobie śmiało powiedzieć że sa Odkrywcami. Ja posługuję się wykrywaczem 20 lat, ty nigdy takiego urządzenia nie trzymałeś w rękach. Spraw sobie w końcu swój własny wykrywacz, rusz 4-y litery zza komputara w teren, to bedziesz wiedział lepiej o czym jest to Forum internetowy odkrywco". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Listopad 2011 Autor Share Napisano 18 Listopad 2011 Jak Ty jednak niewiele wiesz o życiu...A karton będzie wisiał- obojętnie jak długo będziesz stał na głowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 18 Listopad 2011 Share Napisano 18 Listopad 2011 Wali mnie to. A na giełdzie staroci we Wrocławiu wszyscy będą wiedzieli że jesteś konfidentem. Nikt ci nic nie sprzeda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 18 Listopad 2011 Share Napisano 18 Listopad 2011 Normalnie do IPN-u się to nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz75 Napisano 18 Listopad 2011 Share Napisano 18 Listopad 2011 Albo do 997 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz75 Napisano 18 Listopad 2011 Share Napisano 18 Listopad 2011 Fajbusiewicza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 18 Listopad 2011 Share Napisano 18 Listopad 2011 Panowie to ten Bolesławiec w Wielkopolsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 18 Listopad 2011 Share Napisano 18 Listopad 2011 Przepraszam . Nie otwierałem linku ;) . Gazeta Wrocław.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 18 Listopad 2011 Share Napisano 18 Listopad 2011 Archeolodzy wydobyli z ziemi prawie cztery tysiące fragmentów ceramiki. Prawdopodobnie najstarszą bolesławiecką garncarnię odkryto na budowie galerii handlowej "Bolesławiec City Center\"A to ci nowina.Tylko cztery? Ja przez ostatnie miesiące w leśnych dołkach wokół miasta przesiałem chyba ze czterdzieści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.