Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Spinel80 - Zdjęcie,na którym prezentujesz zeszłoroczny łup to wszystko co znaleźliście?
Ile to ważyło,oraz na ilu wyprawach byliście w ciągu tego roku ?
Pytam,bo ciekawi mnie ile średnio pozyskaliście złota z każdego wyskoku :)
Pozdrawiam
Napisano
ja mam kilka misek od 25 do 35. najczęściej korzystam z 35 jest najbardziej poręczna. Miski tej wielkości są najczęściej wykorzystywane. Czasami używam 25 do przepłukania szlichtu z płuczni. 40stka to chyba najgorsza. Niewymiarowa nigdzie się nie mieści a po załadowaniu piachem mega ciężka. Ale to moje prywatne zdanie. Jaką pierwszą michę to 30-35, później sam sobie dopasujesz najlepszą.
Napisano
sadek717 - wypad się udał, aczkolwiek nad rzeką spędziliśmy tylko kilka godzin w sobotę, w niedziele było za zimno, byliśmy połazić po wulkanach. Jeszcze spotkaliśmy znajomych także nie dało rady płukać;) Mamy parę drobinek - bez szału.
A u Ciebie jak tam w Rakowicach coś znalazłeś?
Następny dłuższy wypad typowo coś popłukać planujemy na weekend majowy, może wtedy da radę się spotkać!
Napisano
re-gen- w Rakowicach znalazłem obiecujące miejsce tyko trzeba głęboko kopać ok 2m na razie przepłukałem tylko próbki ale zapowiada się ciekawie dokładnie będę wiedział jak zabiorę tam sprzęt i przerobie parę ton
Napisano
znajde1napewno- dlaczego z góry zakładasz że kopię w rzece? przecież złoto jest nie tylko w rzece.
W Rakowicach znalazłem miejsce w wyschniętym starym korycie Bobru wiec kopanie na taką głębokość jest możliwe
Napisano
Dziękuję spinel80 za fachową radę - kupię tą 14 calową, zastanawiam się właśnie czy kupic samą michę czy ten zestawik o którym piszesz cena jest ok. nie wiem tylko jak będzie z przesyłką, ale też nie powinno wyglądać źle :-) Miałem jechać w teren w tym tygodniu lecz jednak poczekam do po swiętach.
Napisano
Jak już się na jakąś zdecydujesz to pochwal się jaką w sensie model i dlaczego. Może się komuś Twoja opinia przyda;)
jakby co na allegro można znaleźć miski do płukania złota.
Napisano
Witam wszystkich, jestem z okolic Wrocławia, chciałbym wziąć czynny udział w poszukiwaniu i płukaniu, jestem mobilny, samemu średnio się chce gdzieś wyruszyć...
Napisano
Hej, przez kilka lat 1997-2004 jeździłem do Złotego Stoku i Głuchołazy też złaziłem... ale później żona, dom... dało się spokojnie żyć w tamtych latach a byłoby jeszcze lepiej gdyby nie pośrednicy... ze sprzętu posiadam miskę, i wiedzy trochę, przede wszystkim mam możliwość zrobienia prawie wszystkiego co potrzebne, pracuję jako elektromechanik więc mam spore zaplecze, materiały, narzędzia itd
(dziwne to forum, piszę, wysyłam i nie pokazuje się)
Napisano
deufso- przeczytaj regulamin forum zrozumiesz dlaczego tak się dzieje. Jeszcze przez parę postów się pomęczysz.
Jak ze sprzętu posiadasz miskę i wiedzy trochę proponuje jechać nad rzekę i popłukać przy okazji zdobędziesz jakieś doświadczenie. (W weekend majowy na pewno nie jedną osobę spotkasz) Jak już się nauczysz kręcić z czasem możesz sobie zbudować jakąś płucznie z pompą bądź rynnę do nurtu rzeki. Albo tak jak sadek717 suction dredge ;)Wszystko zależy od tego co będziesz chciał z tym dalej robić.
Powiem Ci tak ja często jeżdżę samemu i szukam dobrego miejsca zarówno w Polsce jak i w Niemczech. To najlepiej się sprawdza. Jak coś się ciekawego trafi jadę ze znajomymi i zaczynamy się bawić.
I pamiętaj Gold Is Where You Find It! ;)
Napisano
Ja będę z kumplem jutro i być może pojutrze ale tylko z michami bo płucznia daleeeko i nie chce mi się po nią jechać. Zaczynamy z Pielgrzymki i będziemy szukać dogodnego dla nas miejsca.
Napisano
Witam. Bylem niedawno poplukac poraz drugi choc pogoda nie dopisala. Zaczepil mnie facet i zapytal czy cos znslazlem i od slowa do slowa...mowil ze w miski sie nie bawi, ma miejsca na wykrywke i pokazal mi grudke wielkosci hmm 1 groszowki. Nie byla plaska tylko to byla bryla. Widok piekny szkoda ze nie wyjawil gdzie szuka
Napisano
Witam :)
znajde1napewno - a jak Twoje płukanie się udało, znalazłeś pierwsze złoto? Którą miejscówkę wybrałeś na swój drugi wyjazd? My też słyszeliśmy o samorodkach wielkości paznokcia, przy odrobinie szczęścia może uda się wypłukać na misce :) Wykrywką można znaleźć takie cudo jeżeli jest na głębokości nie większej niż około 30cm.
My byliśmy większą grupą w piątek, pogoda nie dopisała ale każdy coś tam znalazł :) nawet dwie dziewczyny, które miały miski pierwszy raz w ręku znalazły po kilka drobinek i pochmurny majówkowy, chłodny dzień uważamy za udany :)

sadek717 - jak udały się poszukiwania w Rakowicach?

Pozdrawiam