Kolor89 Napisano 14 Kwiecień 2014 Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Spinel80 - Zdjęcie,na którym prezentujesz zeszłoroczny łup to wszystko co znaleźliście?Ile to ważyło,oraz na ilu wyprawach byliście w ciągu tego roku ? Pytam,bo ciekawi mnie ile średnio pozyskaliście złota z każdego wyskoku :)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
re-gen Napisano 14 Kwiecień 2014 Share Napisano 14 Kwiecień 2014 ja mam kilka misek od 25 do 35. najczęściej korzystam z 35 jest najbardziej poręczna. Miski tej wielkości są najczęściej wykorzystywane. Czasami używam 25 do przepłukania szlichtu z płuczni. 40stka to chyba najgorsza. Niewymiarowa nigdzie się nie mieści a po załadowaniu piachem mega ciężka. Ale to moje prywatne zdanie. Jaką pierwszą michę to 30-35, później sam sobie dopasujesz najlepszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 14 Kwiecień 2014 Share Napisano 14 Kwiecień 2014 re-gen jak tam wypad,udał się? ja byłem na Skorej ,Kaczawie a na koniec wylądowaliśmy w Rakowicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
re-gen Napisano 14 Kwiecień 2014 Share Napisano 14 Kwiecień 2014 sadek717 - wypad się udał, aczkolwiek nad rzeką spędziliśmy tylko kilka godzin w sobotę, w niedziele było za zimno, byliśmy połazić po wulkanach. Jeszcze spotkaliśmy znajomych także nie dało rady płukać;) Mamy parę drobinek - bez szału. A u Ciebie jak tam w Rakowicach coś znalazłeś?Następny dłuższy wypad typowo coś popłukać planujemy na weekend majowy, może wtedy da radę się spotkać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 14 Kwiecień 2014 Share Napisano 14 Kwiecień 2014 re-gen- w Rakowicach znalazłem obiecujące miejsce tyko trzeba głęboko kopać ok 2m na razie przepłukałem tylko próbki ale zapowiada się ciekawie dokładnie będę wiedział jak zabiorę tam sprzęt i przerobie parę ton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajde1napewno Napisano 15 Kwiecień 2014 Share Napisano 15 Kwiecień 2014 Jedno mnie zastanawia. W jaki sposob w rzece kopiesz na 2 metry gleboko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 15 Kwiecień 2014 Share Napisano 15 Kwiecień 2014 znajde1napewno- dlaczego z góry zakładasz że kopię w rzece? przecież złoto jest nie tylko w rzece.W Rakowicach znalazłem miejsce w wyschniętym starym korycie Bobru wiec kopanie na taką głębokość jest możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romo Napisano 16 Kwiecień 2014 Share Napisano 16 Kwiecień 2014 Dziękuję spinel80 za fachową radę - kupię tą 14 calową, zastanawiam się właśnie czy kupic samą michę czy ten zestawik o którym piszesz cena jest ok. nie wiem tylko jak będzie z przesyłką, ale też nie powinno wyglądać źle :-) Miałem jechać w teren w tym tygodniu lecz jednak poczekam do po swiętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romo Napisano 16 Kwiecień 2014 Share Napisano 16 Kwiecień 2014 o przepraszam re-gen Tobie również dziękuję :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
re-gen Napisano 17 Kwiecień 2014 Share Napisano 17 Kwiecień 2014 Jak już się na jakąś zdecydujesz to pochwal się jaką w sensie model i dlaczego. Może się komuś Twoja opinia przyda;) jakby co na allegro można znaleźć miski do płukania złota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajde1napewno Napisano 22 Kwiecień 2014 Share Napisano 22 Kwiecień 2014 Hej. Znalazl ktos cos ostatnio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 22 Kwiecień 2014 Share Napisano 22 Kwiecień 2014 Pewnie że znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajde1napewno Napisano 22 Kwiecień 2014 Share Napisano 22 Kwiecień 2014 Galancie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deufso Napisano 27 Kwiecień 2014 Share Napisano 27 Kwiecień 2014 Witam wszystkich, jestem z okolic Wrocławia, chciałbym wziąć czynny udział w poszukiwaniu i płukaniu, jestem mobilny, samemu średnio się chce gdzieś wyruszyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 27 Kwiecień 2014 Share Napisano 27 Kwiecień 2014 deufso- posiadasz jakieś doświadczenie bądź wiedzę na temat poszukiwania i płukania złota lub jakiś sprzęt do tego potrzebny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deufso Napisano 28 Kwiecień 2014 Share Napisano 28 Kwiecień 2014 Hej, przez kilka lat 1997-2004 jeździłem do Złotego Stoku i Głuchołazy też złaziłem... ale później żona, dom... dało się spokojnie żyć w tamtych latach a byłoby jeszcze lepiej gdyby nie pośrednicy... ze sprzętu posiadam miskę, i wiedzy trochę, przede wszystkim mam możliwość zrobienia prawie wszystkiego co potrzebne, pracuję jako elektromechanik więc mam spore zaplecze, materiały, narzędzia itd (dziwne to forum, piszę, wysyłam i nie pokazuje się) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 29 Kwiecień 2014 Share Napisano 29 Kwiecień 2014 deufso- co masz na myśli pisząc dało się spokojnie żyć w tamtych latach" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
re-gen Napisano 29 Kwiecień 2014 Share Napisano 29 Kwiecień 2014 deufso- przeczytaj regulamin forum zrozumiesz dlaczego tak się dzieje. Jeszcze przez parę postów się pomęczysz.Jak ze sprzętu posiadasz miskę i wiedzy trochę proponuje jechać nad rzekę i popłukać przy okazji zdobędziesz jakieś doświadczenie. (W weekend majowy na pewno nie jedną osobę spotkasz) Jak już się nauczysz kręcić z czasem możesz sobie zbudować jakąś płucznie z pompą bądź rynnę do nurtu rzeki. Albo tak jak sadek717 suction dredge ;)Wszystko zależy od tego co będziesz chciał z tym dalej robić.Powiem Ci tak ja często jeżdżę samemu i szukam dobrego miejsca zarówno w Polsce jak i w Niemczech. To najlepiej się sprawdza. Jak coś się ciekawego trafi jadę ze znajomymi i zaczynamy się bawić. I pamiętaj Gold Is Where You Find It! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 30 Kwiecień 2014 Share Napisano 30 Kwiecień 2014 ktoś się wybiera w długi weekend pogrzebać w Skorej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
re-gen Napisano 30 Kwiecień 2014 Share Napisano 30 Kwiecień 2014 Ja będę z kumplem jutro i być może pojutrze ale tylko z michami bo płucznia daleeeko i nie chce mi się po nią jechać. Zaczynamy z Pielgrzymki i będziemy szukać dogodnego dla nas miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 30 Kwiecień 2014 Share Napisano 30 Kwiecień 2014 ja planuję jak się uda jutro pojechać to popłukać na początku Wojcieszyna od strony Pielgrzymki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
re-gen Napisano 30 Kwiecień 2014 Share Napisano 30 Kwiecień 2014 Być może się spotkamy ;) Mam tylko nadzieje że pogoda nam pozwoli na siedzenie w rzece.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinel80 Napisano 30 Kwiecień 2014 Share Napisano 30 Kwiecień 2014 Witam My także planujemy wybrać się w długi weekend przepłukać trochę żwiru, prawdopodobnie będziemy w piątek w okolicach Pielgrzymki :)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajde1napewno Napisano 4 Maj 2014 Share Napisano 4 Maj 2014 Witam. Bylem niedawno poplukac poraz drugi choc pogoda nie dopisala. Zaczepil mnie facet i zapytal czy cos znslazlem i od slowa do slowa...mowil ze w miski sie nie bawi, ma miejsca na wykrywke i pokazal mi grudke wielkosci hmm 1 groszowki. Nie byla plaska tylko to byla bryla. Widok piekny szkoda ze nie wyjawil gdzie szuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinel80 Napisano 4 Maj 2014 Share Napisano 4 Maj 2014 Witam :)znajde1napewno - a jak Twoje płukanie się udało, znalazłeś pierwsze złoto? Którą miejscówkę wybrałeś na swój drugi wyjazd? My też słyszeliśmy o samorodkach wielkości paznokcia, przy odrobinie szczęścia może uda się wypłukać na misce :) Wykrywką można znaleźć takie cudo jeżeli jest na głębokości nie większej niż około 30cm.My byliśmy większą grupą w piątek, pogoda nie dopisała ale każdy coś tam znalazł :) nawet dwie dziewczyny, które miały miski pierwszy raz w ręku znalazły po kilka drobinek i pochmurny majówkowy, chłodny dzień uważamy za udany :)sadek717 - jak udały się poszukiwania w Rakowicach?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi