piokot20 Napisano 13 Listopad 2011 Autor Napisano 13 Listopad 2011 WitamZające ćwierkają, że Pan Adam Rudnicki planuje nowy projekt: Renault FT-17.Czy ktoś to może potwierdzić (najlepiej wyżej wymieniona osoba).
piotrek-stg Napisano 13 Listopad 2011 Napisano 13 Listopad 2011 Wyjątkowo owocna jest dla nas ta jesień. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różczki marzenia stają sie rzeczywistością, a wieloletnie starania znajduja szczęścliwy finał. Od tego pojazdu ekspozycja zatytułowana “Dzieje broni pancernej” powinna się zacząć. Bardzo szacowny pojazd z rodowodem, z okresu I wojny światowej - czołg Renault FT 17 – to pierwszy w historii świata pancerny pojazd, który posiadał ruchoma wieżę. Narodziny broni pancernej w latach I wojny światowej zaczęły się od wyścigu monstrów. Pierwsze czołgi – ogromne i przerażające były bardziej bronią psychologiczną niz rzeczywistym narzędziem walki. Renault FT 17 całkowicie odwrócił ten trend. Dziś oglądamy jedynie punkt wyjścia do rekonstrucji – kolekcjonerowi Adamowi Rudnickiemu udało sie zdobyć nadwozie tego czołgu. Oczywiście postępy rekonstrukcji bedziemy relacjonować.http://www.bylo-nie-minelo.pl/index/page/lang/pl/id/140/trip/182.html
wykop39 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 19.11.2011 godzina 15 z tego co na stronie
lew_1988 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Fajnie,że będzie kolejne ft 17 ale mamy już dwie sztuki w Polsce fajnie by było zrobić coś czego jeszcze nie ma.
B Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Mamy dwie repliki nie opierające się na oryginalnych częściach.
lew_1988 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Wiem, jednak nie lepiej dokończyć prace nad vickersem, C7P ( tym się chyba FWP zajmuje jeśli się mylę to mnie poprawcie, w jego temacie bardzo mało wiadomo czy prace idą do przodu) i poprawkami nad dwoma c2p, bo wg oficjalnych informacji z tego co się orientuje projekty te nie są ostatecznie ukończone, a podwaja się lub nawet potraja liczbę tego co już jest. Bardzo podziwiam pana Adama Rudnickiego i fajnie ze kupił jeszcze jedno renault ft (jeżeli to jest to ze zdjęcia to chyba wersja dowodzenia tfc), jednak może warto by najpierw dokończyć pewne rozpoczęte projekty, a potem realizować kolejne. Mi np brakuje pojazdów typowo ciężarowych, ciągników np c4p. Wiadomo jak jest z częściami, samymi podwoziami itp jest ich znikoma ilość, ale marzy mi się większa liczba replik(rekonstrukcji) przedwojennych ciężarówek> warto przecież pokazać różnorodność jaka panowała w przedwojennym WP.
losiu2 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Zarób sobie kase to sobie sam będziesz mógł planować kolejność i ilość projektów...
wykop39 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Lepiej kupić teraz i poczekać z remontem , Przecież to nie ogórki, co roku nowe plony , taki pojazd już niebawem będzie nie do zdobycia . Chwała Panu Adamowi R. za to że sprowadza tekie cacka do polski !
lew_1988 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Jak nie masz nic sensownego do powiedzenia to daruj sobie takie prostackie odzywki.
losiu2 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 moja odzywka prostacka?? A jak nazwiesz marudzenie nad tym jak ktoś wydaje swoje własne,prywatne pieniądze? Skąd u ludzi ta chęć krytykowania wszystkiego co pozytywne? Zastanów sie o kim rozmawiamy (prywatna osoba, nie instytucja którą jako płatnik podatków mógłbyś chcieć rozliczać z kasy) i o czym (sprzęt który nie zalega na półkach w sklepach). Jest okazja to Pan Adam ją łapie. I nic nam do tego. Tylko się cieszyć.
lew_1988 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Na forum każdy może wyrażać swoje poglądy na ten czy inny temat. Nie uważam tego co powiedziałem za marudzenie tylko sensowne i logiczne podejście do tematu pojazdów odtwarzanych w Polsce. Moim zdaniem nie chodzi o ilość sprzętu w kraju tylko o jego różnorodność, która można by prezentować na zlotach i różnych rocznicowych imprezach. nie chodzi mi tylko o pana adama rudnickiego, powiela się wiele takich samych pojazdów np samochód pancerny wz 34, ostatnio mamy tez wysyp Ba-64 jesli chodzi o WP na wschodzie, a nie ma nic nowego. Nie chodzi mi o to kto ma ile kasy, bo każdy robi ze swoimi pieniędzmi co chce i ja to oczywiście rozumiem. Jednak czy czasami nie warto się zastanowić czy nie zacząć czego nowego (chodzi mi o budowę od podstaw a nie o odbudowy pojazdów, bo to tez jest bardzo ważne) Wyraziłem szacunek dla pana Rudnickiego nic do niego nie mam tylko po prostu mam nadzieje na oglądanie w Polsce nowych pojazdów, które będą tworzyły ciekawe kolekcje. Poza tym miałem nadziję na wywołanie tamatów wymienionych wyżej pojazdów, bo o ich obecnym losie wiele nie wiadomo, chciałbym w końcu zobaczyć (zdjęcia) co sie dzieje np. z vickersem ( pewnie inni też). Zaaatakowałeś mnie w sposób co najmniej prostacki wg mnie i tyle mam Ci do powiedzenia i nie mam ochoty na ten temat dyskutować, bo twój nick mówi sam za siebie. Żegnam
lew_1988 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Zgadzam się też ze zdaniem kolegi wykop39 jeśli jest okazja to czemu nie kupować ,żeby w przyszłości móc zacząć nowy projekt. Mi raczej chodziło w ogóle o środowisko rekonstruktorów pojazdów w Polsce w ogóle (po prostu wielu idzie ostatnio na łatwiznę i powiela te same tematy patrz np. ba-64) a nie konkretnie tylko o pana Adama R jesli pana Adama R uraziłem to przepraszam robi pan świetną robotę.
losiu2 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Nie życze sobie pisania w ten sposób nt mojego nicka - powiązanego z moim nazwiskiem.
erwin1 Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 lew_1988 czemu od razu ripostujesz że w sposób prostacki"przecież moim zdaniem logicznie ci podpowiedział??Taki młody a taki przewrażliwiony co to teraz wszyscy tacy nerwowi......?Pozdrawiam.Ps żeby nie było jestem 1972r urodzony ma się rozumieć ;)
Hartmann Napisano 15 Listopad 2011 Napisano 15 Listopad 2011 lew , albo raczej lwiątko" , myślisz że to tak sie zabrac za to na co akurat przyjdzie ochota ??? . Nie ma papierow , nie ma dokumentacji - z czego chcesz robic i odtwarzać . Po zrobieniu przezemnie pierwszego wz.34 , nagle porobili sie wszyscy mądrzy , jak mieli z czego zerżnąć . Proponuję Ci oplacic najemników , niech jadą do Rosji i odbiją papiery PZInż , wtedy otworzymy fabrykę .Hart
B Napisano 20 Listopad 2011 Napisano 20 Listopad 2011 Jest część kadłuba FT-17 (na drugim planie witać kadłub Stuarta i niedaleko stojącą zdemontowaną jego wieże) jeśli w Polsce jest nadal ten FT TSF to mamy już dwa I wojenne kadłuby czołgów http://www.tvp.pl/historia/magazyny-historyczne/bylo-nie-minelo/wideo/19112011-1500/5572358Jakieś zdjęcia by się przydały bo na filmie nie ma dobrych ujęć FT-17.
s_boj Napisano 20 Listopad 2011 Napisano 20 Listopad 2011 właśnie się zastanawiałem co to jest t z tyłu:)
s_boj Napisano 20 Listopad 2011 Napisano 20 Listopad 2011 mniemam, że to wersja M5A1, bo takich używali Polacy
Marek Jaszczołt Napisano 20 Listopad 2011 Napisano 20 Listopad 2011 A ja mniemam, że M3 lub M3A1 pochodzący z Brazylii, a tych wersji Polacy w ograniczonym zakresie używali do szkolenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.