Skocz do zawartości

Przepisy kulinarne


sonicsquad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Były już na forum tematy typu powroty do domu pod wpływem czyli sposoby na małżonkę :) oraz wiele innych typowo domowych. Mnie mianowicie interesują wasze sprawdzone ulubione przepisy na obiad deser lub na zwykłe przekąski... Nasze zacne grono pochodzi z terenów całej polski i chyba nie tylko, są wśród nas myśliwi z dużym dorobkiem" latający za dziczyzną jak i może kucharze lub przedstawiciele zawodów niewiele mających wspólnego z kuchnią... Wszystkich Was proszę o podawanie ulubionych, sprawdzonych przepisów szybki obiad, romantyczną kolację bądź pożywny prowiant na wypad do lasu - jednym słowem na jedzonko... Pozdrawiam Soniq.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 204
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Rostbef wołowy z grilla

Składniki:
-surowy wołowy rostbef 1kg
-musztarda 5 łyżeczek (może być ostra)
-tymianek 8 gałązek

Marynata do mięsa:
-wino czerwone 3/4 szklanki
-liście laurowe 3 szt
-ziele angielskie 5 ziaren
-pieprz czarny 10 ziaren
-czosnek 4 ząbki (jak kto lubi)
-miód 2 łyżeczki
-vegeta 1 łyżka

Przygotowanie:
Rostbeft pokroić w plastry. Przygotować marynatę mieszając jej składniki. Mięso włożyć do marynaty i odstawić na 2-3 godziny. Układać plastry jeden na drugim, smarując je z jednej strony musztardą i przekładając tymiankiem. Smażyć na ruszcie do miękkości.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sezonową sałatką... Pycha! A przede wszystkim prosto i smacznie!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Suszona wołowina na wypady do lasu

Składniki:
-suszona wołowina (np antrykot) ok 1kg
-sól do peklowania
-kolendra
-jałowiec
-pieprz
-ulubione przyprawy jak czosnek itp.
-wołowe kostki rosołowe
-łyżka oleju
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone z tłuszczu mięso kroimy w plastry grubości ok 1-2 cm i moczymy w przegotowanej wodzie z solą i przyprawami w misce tak, by marynata zakrywała całe mięso. Wstawiamy do lodówki na 2 dni.
Wołowinę wyjmujemy na sito i osuszamy.
Rozpuszczamy kostki w niewielkiej ilości wody wraz z olejem i przyprawami tak, by zawiesina była gęsta i mieszamy z mięsem... Tak przygotowane mięso nadziewamy na szpatułki jak szaszłyki i wkładamy do piekarnika nastawionego na temperaturę ok 70-80 stopni. Suszymy ok 3 godzin sprawdzając stopień wysuszenia łamiąc mięso. Jeżeli łamie się delikatnie nie trzeszcząc jest gotowe.
Tak przygotowane mięso przekładamy do papierowej torebki i zabieramy na biwak czy do lasu. Jest to świetna i pożywna przekąska. Smacznego!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Leczo wg. mnie

Kawał boczku wędzonego (ile kto lubi)
3-4 kawałki kiełbasy myśliwskiej
3-4 cebule
3-4 pomidory
5 papryk w różnych kolorach.
1 litr soku pomidorowego
Przyprawy
Boczek i kiełbaski kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy z cebulką w garnku. Do tego dodajemy obrane ze skórek pomidory, pociętą w paski paprykę, zalewamy sokiem pomidorowym - dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i pieprz ziarnisty. Dusimy - ale tak by skórka nie odłaziła z papryki.
Przyprawiamy do smaku sól, vegeta, pieprz, papryka słodka mielona.
Ilość papryk/pomidorów/cebula i boczek/kiełbasa modyfikujemy wg. uznania.


Smacznego :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nalewka starodawna:

500 g wiśni
1 szkl. miodu
250 g śliwek suszonych
17 goździków
1 l spirytusu
3,5 szkl. wody



Połowę wiśni zmiażdżyć (z pestkami, żeby popękały), drugą - wydrylować. Roztopić miód. Do gąsiorka włożyć wiśnie, zalać miodem i odstawić na dobę.

Śliwki pokroić w paski i razem z goździkami dodać do gąsiorka, zalać spirytusem wymieszanym z wodą i zakorkowane odstawić na 3 tygodnie.

Po tym czasie przecedzić przez gęste sito, gazę, albo filtr do kawy, rozlać do butelek, zakorkować. Teraz zaboli - odstawić na minimum pół roku... Mniam pychota!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nalewka miętowa:
Przepis:
8 gałązek mięty
parę plasterków cytryny
1 szklanka cukru
0,5 l wody przegotowanej
0,5 l spirytusu

Cukier rozpuścić w wodzie, dodać cytrynę, zalać miętę na parę dni. Dodać spirytus, odstawić na 4 tygodnie. Przefiltrować, rozlać do butelek.
Pomaga na niestrawność a i jest nawet dobrym dodatkiem do drinków ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bigos z kota po wrocławsku:
-kapusta biała 1 kg
-kapusta kiszona 500 g
-mięso z kota 400 g
-kiełbasa sucha 1 szt.
-cebula 2 szt.
-liść laurowy 2 szt.
-olej 0.25 szklanka
-sól 1 szczypta
-pieprz 1 szczypta
-kminek 1 szczypta

Pokroić cebulę. Mięso z kota i suchą kiełbasę pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, po czym dodać mięso z kota i trzymać kilka minut na średnim ogniu. Potem dodać kiełbasę i podsmażać kolejnych parę minut.
Kapustę poszatkować. Kiszoną kapustę odcedzić z soku i rozdrobnić (wystarczy pokroić grubo). Jedno i drugie dusić na średnim ogniu z 3 łyżkami oleju. Żeby się nie przypaliło można dodać trochę wody.
Po kilkunastu minutach dodać podsmażone wcześniej mięso i przyprawy, podlać trochę sosem sojowym. Dusić na małym ogniu.
Bigos wymaga długiego duszenia, żeby wydobyć z potrawy głęboki smak. A i tak najlepiej smakuje odgrzewany drugiego dnia :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stary przepis na Najlepsze na świecie ciasto owocowe "
Składniki:

1 kostka masła,1 szklanka cukru, 0,5 łyżeczki soli,4 jaja,2 szklanki miękkich owoców,1 szklanka orzechów,sok z cytryny,proszek do pieczenia, 2 butelki whisky dobrej jakości

Przed rozpoczęciem łączenia składników sprawdź, czy whisky jest dobrej jakości. Następnie przygotuj miskę, szklankę, mikser oraz składniki potrzebne do ciasta. Sprawdź, czy na pewno whisky jest taka, jak trzeba – by być pewnym nalej 1 szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Powtórz tę czynność. Mikserem ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszkę sukru i ubijaj dalej. W międzyszasie zprawdź, czy whisky jest na pewno taka jak czeba, najlepiej szklaneczke. Otfórz drugą butelkie jeśli czeba. Wszuś do mniski dwa jajki, obje szklanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawdź jakoś whisky, żepy potem gossie nie mófili, sze jest trojonca. Wszuś do miski szysko sól, jaką masz w domu, czy so tam masz szysko jedno o , f sumje fsale nie ma snaszenia so fszusisz. Fypij sok cytrynnowy. Wymieszaj fszysko z orzechami i sukrem, fszysko jedno ile i fszuć monki ile tam masz fdomu. Osmaruj piesyk masłem i wyklej siasto na plache piesyka, ustaw na 350 stofni, saamknij żwiszki. Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spaś.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakieś 10 lat temu przeczytałem ten przepis w gazecie , zawsze mnie bawi. A w podobny sposób robiłem kurczaka w cieście ( zamiast wody do rozrabiania ciasta używa się wina ). A wina kupiłem więcej trzeba się wspomagać podczas pracy. Jak znajdę ten przepis to wkleję bo żarełko jest pyszne ale pracochłonne.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje przepisy są esencją jedzenia :)
1kg mięska mielonego - do przygotowania kotlecików mielonych w formie kuleczek (czyli do tego jajko, buła tarta (ewentualnie moczona w wodzie), cebulka, przyprawy.
2 marchewki
2 zielone ogórasy (duże)

Zrobione kuleczki podsmażamy na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażamy marchewkę pociętą w kostki - tak by puściła słodki sok. Do tego pokrojony w kostkę ogórek-ki. Jak już się troszkę podpiecze to curig z mielonymi do jednego garca, zalewamy bulionem - dusimy pod przykryciem. Jak już będzie miękkie to robimy zasmażkę, zaprawiamy i dodajemy słodkiej śmietanki 12volt. Przyprawiamy wg. uznania :)



Ostrzegam jest przepyszne i wciąga !
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sernik sąsiadki:
Ciasto:

3/4 szklanki cukru
2 całe jajka (wersja min 1 jajko)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny

Ręcznie zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę do pieczenia.

Masa serowa:

1/2 kostki margaryny
1 kg sera do wypieku
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka
2 cukry waniliowe
2 całe jajka
2 żółtka (wersja min 2 jajka)
2 białka
1 szklanka cukru


Jeżeli ser nie jest masą tylko zwykłym serem w kostce, to należy go zemleć.
Margarynę z jajkami i cukrem utrzeć mixerem.
Dodać ser i budyń.
Wszystko zmieszać mixerem.
Na końcu wmieszać łyżką białka i mleko.
Ser wylać na blachę na surowe ciasto stanowiące podkład.
Piec około 2 godz, a potem zostawić w piekarniku na noc do wysuszenia.


SMACZNEGO !
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK!
Podstawa czyli boczek, kiełbaska, cebula tak jak w leczo.
Dzień wcześniej moczymy w wodzie fasolkę jaś - około 75dkg. W dużym garnku - bo puchnie. Zalewamy tak by cała była przykryta z dużym zapasem. Do tego 2 ząbki czosnku - duże i obrane z łuski. Na patelni podsmażamy zestaw podstawowy ( kiełbasa itp). Fasolę gotujemy w wodzie w której się moczyła (razem z czosnkiem). Do tego dodajemy zestaw podstawowy oraz listek laurowy (2-3 sztuki), ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu by fasolka się nie rozgotowała na ciaprę. Jak już będzie miękka to bierzemy 3 sztuki i rozgniatamy na miazgę i dodajemy do całości. Na patelni na masełku podsmażamy pomidory z kartonika (przecier) - dodajemy do garca. Przyprawiamy papryką w proszku i czym tylko się chce (pieprz, vegeta, sól itp..) oraz duuuuuuuuużo majeranku
Mniam


Smacznego!


Gulasz i watróbka ewentualnie jutro ;P
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podam Wam przepis na przepyszny karczek w sosie własnego pomysłu.

1-1,5kg karczku
0,5kg pieczarek
0,5-1kg papryki
Sos do pieczeni ciemny
Karczek kroimy w plastry 1-1,5cm
obtaczamy w przyprawie do mies (dobry jest knorr)
Obsmażamy karczek z obu stron aż się ładnie przyrumieni i do garnka.
Pieczarki kroimy w plastry i do garnka.
Do tego papryczka w kostkę i również myk do gara.
Sos z torebki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zalewamy całość.
Do smaku jak ktoś lubi dodajemy czosnek,paprykę ostrą,słodką,jak kto lubi.
Całość dusimy 1-1,5h
Proporcje według uznania.
Sos można zagęścić.
Polecam jako obiad z ziemniaczkami dla całej rodzinki lub na szybko z chlebkiem:)
PYchAAAAA..... :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie