sonicsquad Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Witam. Były już na forum tematy typu powroty do domu pod wpływem czyli sposoby na małżonkę :) oraz wiele innych typowo domowych. Mnie mianowicie interesują wasze sprawdzone ulubione przepisy na obiad deser lub na zwykłe przekąski... Nasze zacne grono pochodzi z terenów całej polski i chyba nie tylko, są wśród nas myśliwi z dużym dorobkiem" latający za dziczyzną jak i może kucharze lub przedstawiciele zawodów niewiele mających wspólnego z kuchnią... Wszystkich Was proszę o podawanie ulubionych, sprawdzonych przepisów szybki obiad, romantyczną kolację bądź pożywny prowiant na wypad do lasu - jednym słowem na jedzonko... Pozdrawiam Soniq. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Październik 2011 Autor Share Napisano 17 Październik 2011 Rostbef wołowy z grilla Składniki:-surowy wołowy rostbef 1kg-musztarda 5 łyżeczek (może być ostra)-tymianek 8 gałązekMarynata do mięsa:-wino czerwone 3/4 szklanki-liście laurowe 3 szt-ziele angielskie 5 ziaren-pieprz czarny 10 ziaren-czosnek 4 ząbki (jak kto lubi)-miód 2 łyżeczki-vegeta 1 łyżkaPrzygotowanie:Rostbeft pokroić w plastry. Przygotować marynatę mieszając jej składniki. Mięso włożyć do marynaty i odstawić na 2-3 godziny. Układać plastry jeden na drugim, smarując je z jednej strony musztardą i przekładając tymiankiem. Smażyć na ruszcie do miękkości.Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sezonową sałatką... Pycha! A przede wszystkim prosto i smacznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Październik 2011 Autor Share Napisano 17 Październik 2011 Suszona wołowina na wypady do lasuSkładniki:-suszona wołowina (np antrykot) ok 1kg-sól do peklowania-kolendra-jałowiec-pieprz-ulubione przyprawy jak czosnek itp.-wołowe kostki rosołowe-łyżka olejuPrzygotowanie:Umyte i oczyszczone z tłuszczu mięso kroimy w plastry grubości ok 1-2 cm i moczymy w przegotowanej wodzie z solą i przyprawami w misce tak, by marynata zakrywała całe mięso. Wstawiamy do lodówki na 2 dni. Wołowinę wyjmujemy na sito i osuszamy. Rozpuszczamy kostki w niewielkiej ilości wody wraz z olejem i przyprawami tak, by zawiesina była gęsta i mieszamy z mięsem... Tak przygotowane mięso nadziewamy na szpatułki jak szaszłyki i wkładamy do piekarnika nastawionego na temperaturę ok 70-80 stopni. Suszymy ok 3 godzin sprawdzając stopień wysuszenia łamiąc mięso. Jeżeli łamie się delikatnie nie trzeszcząc jest gotowe. Tak przygotowane mięso przekładamy do papierowej torebki i zabieramy na biwak czy do lasu. Jest to świetna i pożywna przekąska. Smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Leczo wg. mnieKawał boczku wędzonego (ile kto lubi)3-4 kawałki kiełbasy myśliwskiej3-4 cebule3-4 pomidory5 papryk w różnych kolorach.1 litr soku pomidorowegoPrzyprawyBoczek i kiełbaski kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy z cebulką w garnku. Do tego dodajemy obrane ze skórek pomidory, pociętą w paski paprykę, zalewamy sokiem pomidorowym - dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i pieprz ziarnisty. Dusimy - ale tak by skórka nie odłaziła z papryki. Przyprawiamy do smaku sól, vegeta, pieprz, papryka słodka mielona.Ilość papryk/pomidorów/cebula i boczek/kiełbasa modyfikujemy wg. uznania.Smacznego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Szybkie jedzenie wg. klasyka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Październik 2011 Autor Share Napisano 17 Październik 2011 Witam kolego woytas. Mam nadzieję że nie będziesz miał za złe, iż wydrukowałem sobie Twój przepis i przekazałem żonie do wglądu :) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Październik 2011 Autor Share Napisano 17 Październik 2011 Nalewka starodawna:500 g wiśni1 szkl. miodu250 g śliwek suszonych17 goździków1 l spirytusu3,5 szkl. wody Połowę wiśni zmiażdżyć (z pestkami, żeby popękały), drugą - wydrylować. Roztopić miód. Do gąsiorka włożyć wiśnie, zalać miodem i odstawić na dobę.Śliwki pokroić w paski i razem z goździkami dodać do gąsiorka, zalać spirytusem wymieszanym z wodą i zakorkowane odstawić na 3 tygodnie.Po tym czasie przecedzić przez gęste sito, gazę, albo filtr do kawy, rozlać do butelek, zakorkować. Teraz zaboli - odstawić na minimum pół roku... Mniam pychota! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Nadal nikt, niestety, nie wspomniał o bigosie z kota...A W. bez takowego, przyjazd do Stolycy zDolnego Śląska za bardzo nieudany i niepotrzebną fatygę uznaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Październik 2011 Autor Share Napisano 17 Październik 2011 Nalewka miętowa:Przepis:8 gałązek miętyparę plasterków cytryny1 szklanka cukru0,5 l wody przegotowanej0,5 l spirytusuCukier rozpuścić w wodzie, dodać cytrynę, zalać miętę na parę dni. Dodać spirytus, odstawić na 4 tygodnie. Przefiltrować, rozlać do butelek.Pomaga na niestrawność a i jest nawet dobrym dodatkiem do drinków ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Yeti, ja znam tylko przepis na kefir z kota :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Październik 2011 Autor Share Napisano 17 Październik 2011 Bigos z kota po wrocławsku:-kapusta biała 1 kg-kapusta kiszona 500 g-mięso z kota 400 g-kiełbasa sucha 1 szt.-cebula 2 szt.-liść laurowy 2 szt.-olej 0.25 szklanka-sól 1 szczypta-pieprz 1 szczypta-kminek 1 szczyptaPokroić cebulę. Mięso z kota i suchą kiełbasę pokroić w kostkę.Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, po czym dodać mięso z kota i trzymać kilka minut na średnim ogniu. Potem dodać kiełbasę i podsmażać kolejnych parę minut. Kapustę poszatkować. Kiszoną kapustę odcedzić z soku i rozdrobnić (wystarczy pokroić grubo). Jedno i drugie dusić na średnim ogniu z 3 łyżkami oleju. Żeby się nie przypaliło można dodać trochę wody. Po kilkunastu minutach dodać podsmażone wcześniej mięso i przyprawy, podlać trochę sosem sojowym. Dusić na małym ogniu. Bigos wymaga długiego duszenia, żeby wydobyć z potrawy głęboki smak. A i tak najlepiej smakuje odgrzewany drugiego dnia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Wrocław to zawszę będzie mi się kulinarnie kojarzył ze zmechami" czyli słynnymi KOTletami mielonymi w WSOWL na Czajkowskiego. :)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Nadwojciech 19:38 17-10-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Październik 2011 Autor Share Napisano 17 Październik 2011 Dla mnie miłym wspomnieniem jest plackarnia na Świerczewskiego - pycha placki i kefir do tego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 albo klub na ul.Dembowskiego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bolek70 Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Stary przepis na Najlepsze na świecie ciasto owocowe "Składniki:1 kostka masła,1 szklanka cukru, 0,5 łyżeczki soli,4 jaja,2 szklanki miękkich owoców,1 szklanka orzechów,sok z cytryny,proszek do pieczenia, 2 butelki whisky dobrej jakościPrzed rozpoczęciem łączenia składników sprawdź, czy whisky jest dobrej jakości. Następnie przygotuj miskę, szklankę, mikser oraz składniki potrzebne do ciasta. Sprawdź, czy na pewno whisky jest taka, jak trzeba – by być pewnym nalej 1 szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Powtórz tę czynność. Mikserem ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszkę sukru i ubijaj dalej. W międzyszasie zprawdź, czy whisky jest na pewno taka jak czeba, najlepiej szklaneczke. Otfórz drugą butelkie jeśli czeba. Wszuś do mniski dwa jajki, obje szklanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawdź jakoś whisky, żepy potem gossie nie mófili, sze jest trojonca. Wszuś do miski szysko sól, jaką masz w domu, czy so tam masz szysko jedno o , f sumje fsale nie ma snaszenia so fszusisz. Fypij sok cytrynnowy. Wymieszaj fszysko z orzechami i sukrem, fszysko jedno ile i fszuć monki ile tam masz fdomu. Osmaruj piesyk masłem i wyklej siasto na plache piesyka, ustaw na 350 stofni, saamknij żwiszki. Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spaś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Październik 2011 Autor Share Napisano 17 Październik 2011 :) widziałem ten przepis na żywo w wykonaniu jednego z aktorów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bolek70 Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Jakieś 10 lat temu przeczytałem ten przepis w gazecie , zawsze mnie bawi. A w podobny sposób robiłem kurczaka w cieście ( zamiast wody do rozrabiania ciasta używa się wina ). A wina kupiłem więcej trzeba się wspomagać podczas pracy. Jak znajdę ten przepis to wkleję bo żarełko jest pyszne ale pracochłonne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Moje przepisy są esencją jedzenia :)1kg mięska mielonego - do przygotowania kotlecików mielonych w formie kuleczek (czyli do tego jajko, buła tarta (ewentualnie moczona w wodzie), cebulka, przyprawy.2 marchewki2 zielone ogórasy (duże)Zrobione kuleczki podsmażamy na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażamy marchewkę pociętą w kostki - tak by puściła słodki sok. Do tego pokrojony w kostkę ogórek-ki. Jak już się troszkę podpiecze to curig z mielonymi do jednego garca, zalewamy bulionem - dusimy pod przykryciem. Jak już będzie miękkie to robimy zasmażkę, zaprawiamy i dodajemy słodkiej śmietanki 12volt. Przyprawiamy wg. uznania :)Ostrzegam jest przepyszne i wciąga ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Październik 2011 Autor Share Napisano 17 Październik 2011 Sernik sąsiadki:Ciasto:3/4 szklanki cukru2 całe jajka (wersja min 1 jajko)2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 kostki margarynyRęcznie zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę do pieczenia.Masa serowa:1/2 kostki margaryny1 kg sera do wypieku2 budynie śmietankowe lub waniliowe3 szklanki mleka2 cukry waniliowe2 całe jajka2 żółtka (wersja min 2 jajka)2 białka1 szklanka cukruJeżeli ser nie jest masą tylko zwykłym serem w kostce, to należy go zemleć.Margarynę z jajkami i cukrem utrzeć mixerem.Dodać ser i budyń.Wszystko zmieszać mixerem.Na końcu wmieszać łyżką białka i mleko.Ser wylać na blachę na surowe ciasto stanowiące podkład.Piec około 2 godz, a potem zostawić w piekarniku na noc do wysuszenia.SMACZNEGO ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 YetiA przepis na gulasz z kota i papugi ?To gdzie ?Nie wstydź się, zapodaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Chcecie przepis na fasolkę po bretońsku al`a Woytas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Październik 2011 Autor Share Napisano 17 Październik 2011 Dawaj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 OK!Podstawa czyli boczek, kiełbaska, cebula tak jak w leczo.Dzień wcześniej moczymy w wodzie fasolkę jaś - około 75dkg. W dużym garnku - bo puchnie. Zalewamy tak by cała była przykryta z dużym zapasem. Do tego 2 ząbki czosnku - duże i obrane z łuski. Na patelni podsmażamy zestaw podstawowy ( kiełbasa itp). Fasolę gotujemy w wodzie w której się moczyła (razem z czosnkiem). Do tego dodajemy zestaw podstawowy oraz listek laurowy (2-3 sztuki), ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu by fasolka się nie rozgotowała na ciaprę. Jak już będzie miękka to bierzemy 3 sztuki i rozgniatamy na miazgę i dodajemy do całości. Na patelni na masełku podsmażamy pomidory z kartonika (przecier) - dodajemy do garca. Przyprawiamy papryką w proszku i czym tylko się chce (pieprz, vegeta, sól itp..) oraz duuuuuuuuużo majerankuMniamSmacznego!Gulasz i watróbka ewentualnie jutro ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Podam Wam przepis na przepyszny karczek w sosie własnego pomysłu.1-1,5kg karczku0,5kg pieczarek0,5-1kg paprykiSos do pieczeni ciemnyKarczek kroimy w plastry 1-1,5cmobtaczamy w przyprawie do mies (dobry jest knorr)Obsmażamy karczek z obu stron aż się ładnie przyrumieni i do garnka.Pieczarki kroimy w plastry i do garnka.Do tego papryczka w kostkę i również myk do gara.Sos z torebki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zalewamy całość.Do smaku jak ktoś lubi dodajemy czosnek,paprykę ostrą,słodką,jak kto lubi.Całość dusimy 1-1,5hProporcje według uznania.Sos można zagęścić.Polecam jako obiad z ziemniaczkami dla całej rodzinki lub na szybko z chlebkiem:)PYchAAAAA..... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.