vis1939 Napisano 13 Wrzesień 2011 Autor Napisano 13 Wrzesień 2011 Witam,otóż mam problem z moją zabytkową X-terrą 30.Od pewnego czasu przy nawet lekkim potrząsaniu puszką" z wyświetlaczem daje fałszywe sygnały - tylko na kolor w okolicach 40.Być może ktoś z Was miał podobny problem i będzie potrafił mi pomóc nim roztrzaskam gadzinę o drzewo.P.S. jako prawdziwy Polak nie czytam instrukcji i nie korzystam z serwisu puki sam tego nie rozgrzebie(czytaj: popsuje bardziej)Pozdro.
Oskarus Napisano 13 Wrzesień 2011 Napisano 13 Wrzesień 2011 Witam Cię Vis1939 ja mam coś podobnego tyle że w 705 myślę że coś z cewką bo jest wstrząśnięta i przy małym uderzeniu reaguje jak u mnie tyle że od 40 do 42 pozdro
karabin Napisano 13 Wrzesień 2011 Napisano 13 Wrzesień 2011 To chyba typowe przypadłości tych wykrywek (ogólnie x-terry) że same się wzbudzają,choć nietypowe że akurat przy potrząsaniu. Cewkę można wykluczyć poprzez zamianę na inną.Pzdr.
vis1939 Napisano 14 Wrzesień 2011 Autor Napisano 14 Wrzesień 2011 Sprawdziłem najpierw dokładnie cewkę wraz z kablem i nadmierne fałszywe sygnały pojawiają się tylko w sytuacjach i elemencie jak powyżej opisałem.Wzbudzanie" w terenie przy zahaczaniu cewką o gałęzie,czy zdarzające się czasem różnorakie zakłócenia od otoczenia to normalna sprawa i nigdy nie było z tym większego problemu przez lata mordowania x-terry w terenie.
adam793 Napisano 14 Wrzesień 2011 Napisano 14 Wrzesień 2011 explorery tez tak maja zależy od ustawionej czułości jak masz go zamiar roztrzaskać o drzewo sprzedaj mo go za flaszkę,a poważnie trzeba przyzwyczaić się do stajni minelab
karabin Napisano 14 Wrzesień 2011 Napisano 14 Wrzesień 2011 Bez rozkręcenia się chyba nie obejdzie,warto sprawdzić połączenia lutowane w gnieździe wewnątrz i wizualnie resztę. Jeśli ,,na oko,, będzie ok to jednak chyba tylko serwis.Pzdr.
vis1939 Napisano 15 Wrzesień 2011 Autor Napisano 15 Wrzesień 2011 Kol adam793,na minelabie jadę już od jakiś 5 lat,wiec uwierz mi,że przyzwyczaiłem się aż nadto.Doskonale wiem kiedy jego praca odbiega mocno od normy,tak jak w tym przypadku. Spróbuje rozkręcić obudowę(puki co próby odkręcenia śrubek przypominają podobną operacje na leżącym 70 lat w glebie wykopku:)i obadać sprawę,ale pewnie skończy się na serwisie.Pozdro.
Krychus Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 Vis1939 w razie problemów technicznych można pisać do mnie ;DGG 37031032 lub mail: kseven@wp.pl Pozdrawiam.K.
vis1939 Napisano 17 Wrzesień 2011 Autor Napisano 17 Wrzesień 2011 Śmieszna sprawa,ale może mnie ktoś oświecić czemu te cholerne śrubki w obudowie nie dają się na żadne sposoby odkręcić?
IdeL Napisano 17 Wrzesień 2011 Napisano 17 Wrzesień 2011 Heyka. Być może zaczyna się coś dziać z przewodami podlutowanymi" do gniazda sondy. Z tego co zauważyłem odpadanie" tych przewodów to wcale nierzadka przypadłość w XTerrach. Co ciekawe, te przewody to jakaś dziadowska linka, wykonana chyba ze stali ;) - twarde to i najlepiej daje się polutować przy wykorzystaniu jako topnika albo pasty albo fluidu do BGA. Kalafonią można się zarżnąć.Do tego ma to skłonności do odpadania (odrywania).Tak czy siak warto go otworzyć popatrzeć sobie czy coś oczywistego nie wyskoczy.... PozdroofkiIdeL
vis1939 Napisano 17 Wrzesień 2011 Autor Napisano 17 Wrzesień 2011 Dzięki Panowie za rady,o ile uda mi się kiedykolwiek odkręcić śrubki - nie omieszkam sprawdzić czy kable ie lotają"
karabin Napisano 17 Wrzesień 2011 Napisano 17 Wrzesień 2011 Visku,może po kropelce zbawiennej nafty na śrubki,może się namyślą. Nie takie rzeczy po nafcie ruszają. Możnaby uderzyć w nie ale znowu mogłoby się cuś łoberwać we środku,chyba jednak nafta. Wg mnie nafta lepiej luzuje niż WD. U mnie po nafcie nożyce z 1wś. ruszyły.Pzdr.
sza.man Napisano 19 Wrzesień 2011 Napisano 19 Wrzesień 2011 zanim rozbierzesz, połóż puchę z elektroniką na parę dni w bardzo suchym miejscu.u mnie pomogło
vis1939 Napisano 4 Luty 2012 Autor Napisano 4 Luty 2012 Niestety mimo prób reanimacji nastąpił zgon,po otworzeniu puszki" i wizualnym obadaniu stwierdziłem,że tylko serwis.Stąd moje pytanie gdzie najlepiej udać się z takim przypadkiem i dlaczego do Vikinga...Istnieje może jakaś alternatywa dla tego monopolu?Pozdro.
sza.man Napisano 4 Luty 2012 Napisano 4 Luty 2012 bo minelab uważa, że viking jest jego przedstawicielem na Polskę w kwestii dystrybucji części zamiennych, a viking nikomu części nie sprzedaje zmuszając do korzystania z własnego serwisu.Jakby nie chcieli Ci pomóc (to bardzo możliwe) musisz napisać maila do minelaba w Irlandii z żalami.Jak dostaną opxxxxol z centrali to pewnie naprawią, a jak nie to zostaje tylko proscan.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 4 Luty 2012 Napisano 4 Luty 2012 Trzeba dać jakiemuś elektronikowi, który potrafi naprawiać drobna elektronikę (np komórki) do przelutowania płytki punkt po punkcie.
Tomax Napisano 4 Luty 2012 Napisano 4 Luty 2012 Tak jak kolega Brzęczyszczykiewicz napisał, tylko po co od razu dawać komuś zarabiać :) Najpierw można spróbować samodzielnie. Przelutować" wszystkie luty. Nie jestem specem od elektroniki, ale jak mi się coś z elektroniką zepsuje, to najpierw poprawiam wszystkie luty. Pomogło przy monitorze, pilocie do TV, wieży. Może to co innego, ale elementy lutowane występują i zimne luty możliwe.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 5 Luty 2012 Napisano 5 Luty 2012 Bez dobrej lutownicy i bardzo dużej sprawności w posługiwaniu się nią, nie polecałbym samodzielnej próby poprawiania lutów w Xterra. Chodzi o nogi procesora w dość gęstym rastrze, a nie o pojedyncze elementy, nawet smd. Zrobienie niewidocznego gołym okiem zwarcia i włączenie zasilania sprzętu w takim stanie może się bardzo przykro skończyć - nie będzie już co naprawiać.
k-szela Napisano 5 Luty 2012 Napisano 5 Luty 2012 Jaką masz cewkę??? 9 koncentryczna czy 10,5 DD jak tą drugą to też tak miałem w x-terrce 30, i doszedłem do wniosku że uzwojenia w środku tak jakby latają ( kiedy ruszałem cewką to czułem ze coś się tam w środku przemieszcza i to powodowało zakłócenia??? Z zakłóceniami nie miałem tego problemu z cewkami 9" , ani w x-terce 30 ani w x-terce 705, ogólnie cewki 10,5 już dawno nie powinny być produkowane w takiej formie, już lepsza była by cewka typu tornado slim która moim znaniem była nie do zajechania, może trochę ciężka ale można nią było karczować las :)
k-szela Napisano 5 Luty 2012 Napisano 5 Luty 2012 Oczywiście tornado slim miałem w muszkieterze adv. i sov. GT, nie było ich do terrki:) Pozdrawiam Krzychu
vis1939 Napisano 5 Luty 2012 Autor Napisano 5 Luty 2012 Cewka jest koncentryczna.W tym przypadku nawala coś w pudełku" tylko przy jego potrząśnięciu występowały te zakłócenia.Jednak teraz wszystko się unormowało,wykrywka w ogóle już nie odpala i problem mam całkowicie z głowy...:)Sam grzebać przy tym nie mam zamiaru,jako dyletant w tym temacie nic dobrego bym z tego nie wymodził.Puzderełko piękna innowacyjna konstrukcja,mi pomimo wielokrotnego zdeptania cewki nie udało się tego urwać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.