Skocz do zawartości

Nowy polski wykrywacz...Solfernus

Damian84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
miałem wykrywacze firmy Penelektonik jakoś nie bylem z nich zadowolony słaba konstrukcja i często się psuł Moze ten model jest ok ale ja bym się bal Na korzysc przemawia cena Ciekawe czy jest tak lekki jak poprzednie modele
  • Odpowiedzi 195
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
2 baterie i ok. 15h pracy to niezły wynik.
Do tego 2 sondy do wyboru, zapis nastaw indywidualnych w 3 programach".

Na początek nieźle - nie widać jednak czy jest regulacja podłokietnika no i nie wiemy jak się będzie zachowywał w terenie plus oczywiście osiągi.

Co ciekawe koncentryk ma inny zakres częstotliwości niż sonda DD.

Pożyjemy , zobaczymy..... Był już taki jeden wykrywacz który miał być najlepszy a w sumie nikt nawet recenzji o nim nie napisał chociaż posiadaczy kilku było....
Napisano
Zasięg wykrywacza - test w powietrzu w trybie statycznym z wyłączoną dyskryminacją :

moneta 5gr - 35cm
moneta 1zł - 31cm
moneta 2zł - 37cm
moneta 5zł - 39cm
alumin.klamra od pasa - 55cm
łuska mauser - 40cm
kulka ołowiana śr.1cm - 25cm
hełm - 110cm
Napisano
Moze skladac sie jak puzon ale to nie polepszy osiągów.Jezeli to projektował ten sam elektronik co porzednie wykrywacze to raczej dajmy sobie spokoj
K. z k.
Napisano
No skoro wątek się tak pięknie rozwinął , czas abym wtrącił swoje 3 grosze.
Solfernus rodził się w bólach kilka lat. Okazuje się , że zaprogramowanie procesora tak, aby spełniał oczekiwania nie jest takie proste. Śledziłem prace na bieżąco, i stąd możliwość wzięcia GO do ręki przed innymi. Oto kilka spostrzeżeń, które by może pomogą niezdecydowanym.

Waga - tutaj tradycje PEN`A zostały zachowane - bezkonkurencyjna !!
Stelaż - rozwojowa konstrukcja znana od kilku lat z Mastera( od kilku lat na reklamie firmy w papierowym wydaniu O " )-Dowód dla Pana Brzeczyszczykiewicza , którego się domagał.Deus chyba jednak powstał nieco później :-)Z regulacją podłokietnika. Składa się na płasko do plecaka bez najmniejszych problemów.
Elektronika - nie znam się na tym kompletnie, ma działać i w tym wypadku całkiem sprawnie. Co do sugestii Damian84 - Jeśli kopia , to Dukata ale z procesorem i różnymi dodatkami. Opanowanie przycisków zajmuje nieco czasu ale warto.
Zasięg i czułość - znając dobrze poprzednie konstrukcje PEN`a, nieco zostałem zaskoczony. Pracuje stabilnie ( czego nie można było powiedzieć o np. Masterze ) a zasięg na sondzie DD ma minimalnie gorszy od mojego Fishera CZ7APro :-)
Zasilanie - na 2 bateryjkach cały dzień i jeszcze zostało na następny :-)
Ogólne wrażenia po dwudniowej eksploatacji bardzo przyjemne. Jestem mile zaskoczony że PEN`owi w końcu udało się stworzyć mikroprocesorowca nie gorszego od innych. Myślę , że po paru drobnych poprawkach kosmetycznych , sprzęt będzie hulał jak należy. Co do ceny się nie wypowiadam , miałem 2 sztuki z różnymi sondami do sprawdzenia w terenie udostępnione gratis.
Pozostaje się cieszyć , że w końcu przybywa w kraju sprzętu nieco bardziej skomplikowanego rodzimej produkcji. Po Arku, PE. Ciekawe czy zmotywuje to Pana Henia do skończenia HS-4 :-D Ten to się dopiero w bólach rodzi.

Pozdrawiam Wszystkich

Rufus
Napisano
Penelektronik ... to wraca, a już myślałem, że skończy się na linii pacek na muchy. Kolejna dramatyczna odsłona.

Verte
Napisano
Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi podając DOWÓD."
to cytat z postu nieco wyżej.
Poza tym czytanie ze zrozumieniem się kłania ;
od kilku lat na reklamie firmy w papierowym wydaniu " O "
to z kolei cytat z mojego postu. Nigdzie nie pisałem o papierowej reklamie Firmy PEN tylko o Odkrywcy .

Pozdrawiam i miłej nocy życzę ........
Napisano
Weź słownik języka polskiego i przeczytaj jakie jest znaczenie zwrotu domagać się czegoś".

Nie zrozumiałem, co znaczy papierowe wydanie "O ".
Ponieważ nie wiedziałem do dzisiaj, że Odkrywca ma też inne wydania niż papierowe.
A że Odkrywcy nie kupuję (bo jego zawartość mnie nie interesuje), więc nie wiem jakie są i jak wyglądają reklamy firm w tym piśmie.
Napisano
Cytuje Nie musiałeś wiedzieć o tym, co było gdzie indziej napisane, więc racja jest po Twojej stronie. Ale na tym koniec racji...

Nie przejmuj się, każdy czasami może się mylić ;)"

Cytat pochodzi z kilku postów wyżej i pasuje w tym miejscu jak ulał. Pozdrawiam
Napisano
Szanowny PANIE Brzęczyszczykiewicz

Nie przedstawiono nas sobie . Zwrotu WEŹ może Pan używać w kontaktach z żoną , córką , kochanką, kolegą ...itp do wyboru.
Do tak światłego i wszechwiedzącego człowieka jakim Pan zapewne jest ( w swoim oczywiście mniemaniu ) użyłem celowo formy PAN , aby nie dotknąć formą TY.
I niech tak pozostanie.
Co do innych niż papierowe wydań O" istnieje jeszcze takie :
http://odkrywca.pl/index1.php?action=aktualny_numer
Okrojony znacznie ale wolny od reklam.
Aby o czymś rozmawiać, trzeba zapoznać się z tematem.
Ale jak to kolega talgo słusznie napisał cyt ; nie ma to jak pieprzyć trzy po trzy .
Sądząc po liczbie postów Pańska wiedza jest ogromna o rozległa.

Pozdrawiam, acz niechętnie

Rufus
Napisano
Za słownikiem J. Polskiego :
» czasownik domagać się
synonimy: domagać się, dopominać się, upominać się, zgłaszać pretensje, chcieć, postulować

R.
Napisano
To jest forum internetowe. Tu wszyscy są na y" bez względu czy są właścicielami wziętej kancelarii prawnej, przemysłowcami z własnym odrzutowcem, rozkładają towary na półkach w Lidlu czy kopią dołki pod słupki drogowe. Demokracja w czystej formie.
Jeśli ktoś ma wolę kogoś innego tytułować albo zwracać się na Pan", to wolna wola. Ale jeśli nie chce, to nie musi i też nikt nie powinien wnosić pretensji. A jeśli się nie podoba, jeśli odczuwa jakąś ujmę na honorze, to niech poprzestanie na czytaniu. Albo zapisze się na sesję do psychoterapeuty, celem podreperowania nadwątlonej miłości własnej.
Napisano
gdybyś Brzęczyszczykiewicz w ogóle wiedział co to jest honor ,już dawno przestałbyś ośmieszać się publicznie i poszedł porozmawiać z kurczakami Pana Józka.
Napisano
Widzę że zawiesina w przeszłości sprowadzonych do parteru przy dowolnej okazji się uaktywniła, i próbuje się odegrać za straty moralne :)))
Szykuje się kolejny długi wątek nie na temat... ;)

Ale nie, nie tym razem. Szkoda mi na Was czasu.
Napisano
eljot1974 , masz rację . Chyba łatwiej będzie nauczyć czytać kurczaki Pana Józka , będą mogły czytać wypociny Pana B. niż On sobie uzmysłowi swoją beznadziejną manię wielkości. Mnie również Panie Brzęczyszczykiewicz szkoda cennego czasu na słowne spory. W końcu na tym Forum to Pan jest tym jedynym nieomylnym. Gdzie mnie , zwykłemu kretynowi mierzyć się z taki, tęgim " umysłem. Jednak myślę , że to Pan powinien się sprowadzić do parteru i pozostać tam w postaci zawiesiny, która wkrótce przeszłaby do przeszłości. Wtedy nikt nie musiałby tracić niczego z powodu Pańskiej nieobecności na tym forum . Może czas założyć własny serwis Nieomylnych i Wszechwiedzących " Myślę że szybko nazbierało by się Panu podobnych naukowców i innych artystów " w stylu Gracja Roztockiego np. A żeby być z kimś na forum na Ty trzeba mieć odpowiedni poziom , Pan do mojego jeszcze nie dorósł.

Tym razem żegnam bez żalu, tylko Pana oczywiście

Wszystkich innych serdecznie Pozdrawiam :-)

Co do przedmiotowego Solfernusa - myślę że jednak to fajny sprzęcik :-)
Napisano
Cześć,

Szczerze gratuluję producentowi i bardzo chętnie bym poznał tego Solfernusa. Nie jestem profesjonalistą, raczej typowym kanarkowcem - z braku przestrzeni i wypadów weekendowych, a nie środków szukam czegoś lepszego niż ACE dla siebie. Wygląda bardzo fajnie - super sonda, waga, niezły wygląd. Dla rodzimej konkurencji żaden argument, bo ona ma już swoich fanów, więc w czym problem?
Cena fenomenalna, o ile potwierdzi ona jakość wykrywacza.
Z niecierpliwością czekam na obiektywne testy. Jeśli się sprawdzą, szczerze i z przyjemnością zakupię tą maszynkę!
Napisano
Jeszcze parę słów o wysięgniku.
Poszperałem nieco w fotkach i co wyszło.
Zdecydowanie pierwszy na rynku był wysięgnik teleskopowy Pen`a
Jak wynika z moich fotek , banery z w/w wysięgnikiem wisiały na imprezach ; Zlot Darłowo 2007 - PEN sponsor
Zlot miłośników Eksploracji NYSA 2007 PEN Sponsor
Zlot Poszukiwaczy Mirów 2007 PEN Sponsor.
Sprawdziłem numery Odkrywcy , reklama z wykrywaczem z tym typem wysięgnika była drukowana od 2007 roku.
Co do praktyczności składania wysięgnika Deus`a można polemizować. Jeśli rzeczywiście Deus posiłkował się fotografiami ze sprzętem PEN`a ( nie sądzę aby miał sprzęt fizycznie w rękach ), to przeoczył zasadniczą zaletę PRZEMYŚLANEJ S-ki Pen-owskiej. W niej sondę MOŻNA obrócić w uchwycie bo jest rurką , natomiast w Deusie przekrój wysięgnika jest owalizowany , przez co NIEMOŻLIWY do obrócenia . Można go tylko wsunąć poosiowo w S-kę . I tak w Deus`ie po złożeniu powstaje KRZYŻAK 25x25x50 cm , czyli bryła dość przestrzanna jak na plecak, a Solfernusa i jego poprzedników można złożyć na PŁASKO , maksymalną grubością będzie o ile pamiętam szerokość podłokietnika , bo puszka z guzikami jest chyba węższa. To już się lepiej komponuje na plecach.
Jak ktoś chce poszukać fotek z banerami to chyba są w galeriach Poszukiwań.pl Moich prywatnych nie chce mi się zmniejszać, leniwy jestem :-) I tak chyba wystąpię o jakąś prowizję od PEN`a :-)

Pozdrowionka !!

Rufus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie