Skocz do zawartości

Oddawał wykopane skarby do muzeum...

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Cholera to Twoja subiektywna ocena do ktorej masz prawo tak samo jak Zubiked w watku ponizej stwierdzil ze skoro mw nie sprzedawal gosc mafii to jest kolekcjonerem i mogl sobie to rozbrajac a mial pecha ze tego nie zutylizowal...lapiesz?
Napisano
Vorax,takie artefakty z kilku tysięcy lat to nie moje klimaty,zupełnie mnie nie interesują. Bezproblemowo to by nie było bo chodziłem z wykrywaczem a więc znalazłem nielegalnie i znów ktoś obowiązany przepisami i prawem musiałby mnie zakapować,wszak to jego obowiązek. Tak błędne koło się zamyka. Nie ma dobrego prawa w tym temacie,naszym temacie.
Napisano
I tu się Vorax mylisz. Są Kraje, gdzie za taki gest sowicie by wynagrodzono ofiarodawcę nie angażując się w dochodzenie o LEGALNOŚCI pochodzenia ze względu na całość własnej d..., jak się wyraziłeś. Są to Państwa PRAWA, które stosuje się tam od kilkuset lat. W tych Państwach urzędnik MUSI zakładać DOBRĄ WOLĘ ofiarodawcy. Ten Urzędnik MOŻE POPROSIĆ o wskazanie miejsca znaleziska, POPROSIĆ ! Jeszcze jedna różnica, w tych PAŃSTWACH muzea są Pełne mimo, że wojny też ich nie oszczędzały. Bo dla nich najważniejsze jest to, co JEST TU I TERAZ. Nawet jeżeli złodziej zwraca fant pod pretekstem, że nie znał jego wartości historyczno/patriotycznej to nikt mu nie zaprzeczy a Sąd wykorzysta WSZYSTKIE możliwe okoliczności łagodzące. I drobnostka, tam urzędnik państwowy gdyby MUSIAŁ postąpić jak P. Dyrektor, następnego dnia podał by się do dymisji. Bo tam wyżej niż stołek przyrosły do d.... ceni się zaufanie społeczne. U Nas , odwrotnie.
Napisano
Karabin mylisz sie ...poprostu pakujesz to w paczke czy koperte pakujesz dokladasz kartke z lokalizacja i wysylasz.Sa tez inne sposoby. Wilk syty i owca cala.
Napisano
Peter to sa spoleczenstwa o innym poziomie cywilizacji.Za jakis czas moze do tego dojdziemy poki co-nie.Jesli masz watpliwosci spojrz na srodowisko kopaczy.
Problemem jest zasypanie dolka a co dopiero jesli chodzi o inne kwestie.
Napisano
vorax, właśnie sztuczka jest taka że to nie jest żadna subiektywna ocena. tylko pewna prawda, że nie każdy matoł stanowić prawo może. i nie wszystko co mu się tam apisze" prawem być może. Przykłady chcesz? A ktoś kto pomimo zdrowego rozsądku i moralności stosuje się to takiego prawa" wcale nie może czuć się usprawiedliwiony. Ty jesteś bizantyniec. :D
Napisano
Cholera to wlasnie Twoja subiektywna ocena do ktorej masz pelne prawo:)
Karabin Ci co dolkow nie zasypuja takze musza byc w tym prawie uwzglednieni..
Napisano
Tak juz reasumujac uwazam ze prawo powinno byc zmodyfikowane nieco w prawo(poki co jest troche za bardzo w lewo).
Nie jestem za czyms na wzor angielski bo to jeszcze nie ten etap biorac pod uwage charakterystyke srodowiska detektorystow.
Napisano
Chyba masz niestety trochę racji Vorax z tym Naszym Społeczeństwem. Ale ja jestem urodzonym optymistą. Po CUDZIE z Okrągłym Stołem ( cud, że mnie krew nie zalała), mam nadzieję na cud z biurokracją a właściwie jej stosunkiem do społeczenstwa. Mój znajomy z tego Cywilizowanego kraju, jak jest w Polsce to zawsze powtarza, że u nich to Społeczeństwo wychowuje urzędników a nie odwrotnie. Tak jest od pewnego wydarzenia z 30 stycznia 1639. I tu odeślę cię do wątku o Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Poszukiwaczy. Gdyby było, to już miał by kto naszemu Koledze pomóc. Bo w MASIE, zawsze jest siła przekonywania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie