Skocz do zawartości
  • 0

Zapalnik?

jacko33

Pytanie

Napisano

Witam. Trafiło się dziś takie oto cudeńko i w związku z tym dwa pytania.
1. Bezpieczny??????
2. Od czego?
Wymiary (mogą być niedokładne-różnica 2-3mm): Średnica od dołu 67mm; Wysokość 80mm; Średnica na górze 34mm. (przy pierwszym pierścieniu). Z góry dziękuję za pomoc. Za chwilę fot. 2 i 3.J"

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mac przestań pisać bzdury!!!Nie znasz się więc proszę nie wypowiadaj się!Ten zapalnik zadziałał,zapalnika szrapnelowego nigdy nie rozrywało po wybuchu(chyba że cynową wersję M8, ale też nie wszystkie)Poza tym nawet w nie wystrzelonym nie było nic poza małą spłonką i 2 ścieżkach czarnego prochu.Powtzrzam jeszcze raz zapalnik całkowicie bezpieczny bez żadnych niebezpiecznych i zakazanych substancji.Pozdrawiam
Napisano
Dodam tylko że sam mam około 40 zapalników w większości poczyszczonych i rozebranych i jakoś nic mi nie urwało Tutaj jedno z moich trafień odnośnie zapalników http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/img_7871.jpg
Napisano
Przepraszam złego linka podesłałem, https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/tn_img158.jpg https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/tn_img160.jpg
Napisano
sebo_sek ale żeś mi frajdę zrobił Swą odpowiedzią bałem się, że będzie inaczej mi żal byłby straszny. Za jakiś czas dodam foty po wyczyszczeniu. Pozdrawiam. J"
Napisano

-> Kurze Płuco
Tak wygląda zapalnik po użyciu. To że bawiszsz się w rozbrajanie to oscylacja między odwagą i głupotą.
http://wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,3565665.html
Pozdrawiam

Napisano
Tu nie chodzi o rację tylko nabyte nawyki w kwestii bezpieczeństwa własnego i innych. Obawiam się tylko że niektórzy wyciągną z tego wniosek że każdy wykopany zapalnik jest bezpieczny, o niewypałach i niewybuchach nie wspomnę. Źle żeby mało doświadczeni wyciągnęli takie wnioski. Rozsądni wiedzą o czym piszę, reszta jeżeli jest w stanie może to przemyśleć. Też kończę bo o sprawach oczywistych nie ma co dyskutować.
Napisano
Kolego mac piszemy tu że NIE KAŻDY tylko zapalnik do szrapnela akurat w tym wątku chodzi o model M9 i M5. Pozdrawiam
Napisano
Mac to zdjęcie dowodzi tylko tego że o tym temacie nie masz nawet bladego pojęcia...Prezentowany zapalnik jest od pruskiego pocisku burzącego i jest to zapał uderzeniowi i dla tego jest tak zdeformowany.Powyższe zaś zapalniki są od szrapnela , czyli eksplozja następowała na określonej wysokości.I jeszcze raz powtarzam tam nie ma czego rozbrajać bo nie ma tam żadnych niebezpiecznych i zakazanych prawem substancji.Pozdrawiam
Napisano
Jak działał taki zapalnik, obsługa działa tuż przed wystrzałem ustawiała czas po jakim ma wybuchnąć szrapnel? Działał on dopiero po wystrzeleniu szrapnela, albo kiedy ktoś ustawił go i zapomniał srapnel mógł wybuchnąć w okopie?
Napisano
->sebo_sek
Chyba Ci rozum odjęło. Ludzie ŻADEN STARY ZAPALNIK
N I E J E S T B E Z P I E C Z N Y !!!!!!!!!!!!!!!

->jacko33
Nie dotykaj tego chyba że chcesz stracić dłoń. To co się dzieje wewnątrz tego ustrojstwa jest NIEKONTROLOWANE !!!!
Zakop delikatnie blisko i oddaj saperom !!!!
Napisano
Ten zapalnik jest bardzo niebezpieczny! Jeśli spadnie Ci na głowę możesz dostać nawet wstrząsu mózgu! Uważał bym również na stopy. Może bardzo boleć jeśli spadnie na mały palec u nogi. Swoje w końcu waży !!

Na poważnie. Ten zapalnik dawno stracił swoje funkcje. Nie posiada detonatora ani innych zagrażających zdrowiu elementów.
Mac ma jednak dużo racji w tym co pisze. Lepiej nie zbierać takich rzeczy. To, ze coś jest stare i długo leży w ziemi nie oznacza, ze jest bezpieczne. Lepiej uważać przy znoszeniu takich rzeczy do domu.
Napisano

Całkiem sprawniusieńki zapalnik podwójnego działania Austro-Hungariański M99 M8.

Nie ma nic gorszego niż aktywna głupota.

— Johann Wolfgang Goethe

Napisano
Panowie zdecydujcie się albo bezpieczny albo nie. Nie chodzi mi o walenie się po palcach czy głowie. Jeśli potrzebujecie fotek po wstępnym oczyszczeniu w domu to zaraz wrzucę. J"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie