Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Śliczne zdjęcia. Oglądam któryś raz z rzędu i nie mogę się napatrzeć.

Mam jedynie prośbę. Czy nie można by choć odrobinę starać się podpisywać zdjęcia? Jaki model, czy wersja jest na fotografii? Wtedy melepeta mojego pokroju bardziej skorzysta, i pod względem edukacyjnym i czysto wizualnym.

Mam też inne pytanie. Do niedawna byłem przekonany (po lekturze publikacji m.in. p. Tarczyńskiego czy Jońcy, ze do kampanii 1939 r. dotrwał pojedynczy Fiat 15 ter i to w wersji sanitarnej (zdaje się, że w 1919 r. lub 1920 r. ściągnęliśmy ich bodajże 62 egz.). Tymczasem delektując się powyższym przeglądem wypatrzyłem (chyba) ze dwie fotografie wersji ciężarowej w anturażu pobojowiska 1939 r.

Np. zdjęcie poniżej. Ten z pierwszego planu to chyba Fiat 15?

Bedę wdzięczny za dokształcenie.

Pozdrawiam,

Jabu

P.S.

Fajny byłby podobny watek o ciężarówkach japońskich, czy raczej o ciężarówkach używanych w wojsku japońskim, bo u nich też był podobny zwierzyniec, co u nas w latach 20-tych i wcześniej. W samym Tsingtao to się przecież ładnie obłowili na niemieckich ciężarówkach, które później zabrał ze sobą po części Korpus Ekspedycyjny i eksperymentalny pluton Ft-17 wysłany na Sachalin.

W takim wątku to bym już miał coś do powiedzenia, ale pewnie poza mną nieszczególnie ktoś by był zainteresowany...

Niemniej tak mi to przemknęło przez myśl...

vernichtungsschlacht_bei_kutno_polen_39b.jpg

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Co to za pojazd ? I raczej nie wojskowy, żołnierzy to na tejże fotografii nie ma, to chyba PW albo Związek Strzelecki, ale w sumie to też jakby przybudówka ówczesnego wojska.

Edytowane przez Edmundo
Napisano

Kolego Szary_PL dzięki z wyjaśnienie, ale czy mógłbyś doprecyzować cóż to za model, tak mi wcześniej po "głowie chodził" któryś z Fordów.

• 4 weeks later...