Skocz do zawartości

Wystrzałowe znalezisko"

piotr916

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak i tu http://www.portalpomorza.pl/aktualnosci/14/3057#galeria Pisałem do rzecznik komendy w Malborku (...gdzie trafiły fanty...) oczywiście w odpowiedzi ECHO usłyszałem :)Muzeum zamkowe nie zostało poinformowane.Pomimo tak ważnego w dziejach zamku jak okres II wojny i zniszczeń do dziś dnia nie ma wystawy poświęconej temu okresowi a znalezisk było już trochę .

Najgorsze właśnie jest to że coś znajdą a potem zamiast do muzeum czy regionalnej izby pamięci przekazać to gdzieś w tajemniczy sposób znika... Już pomijając debilne przepisy prawne zakazujące posiadania takich fantów.

Ps.

Prośba do kol. piotrcrass - mógłbyś podać więcej przykładów znalezisk z Malborka ?
Notabene przypuszczam iż z tymi prezentowanymi fantami jest podobna historia jak u mnie: św. pamięci mieszkaniec (do 1945 ;) ) mojej miejscowości przekazał miastu swoje zbiory prywatne z nią związane, na wyeksponowanie przekazał również fundusze. Zrobiono izbę pamięci jego imienia i zamieszczono zbiory. Problem w tym że jako zdolny do służby w odpowiednim czasie był w Wehrmachcie i dorobił się kilku odznaczeń wraz ze stosownymi dyplomami. Na owych odzanczeniach i dyplomach przewijał się pewien symbol... i nie zostały one wyeksponowane. Co innego paradować z symbolami na ramieniu po nocy z pochodnią w ręku a co innego uszanowanie woli darczyńcy i pamiątka historii jego mieszkańców. A tak historia połowy" Polski do 1945 jest nieznana... Nie mówienie o czymś nie sprawi że to coś zniknie ale niektórzy chyba mocno tego pragną.

zapoznaj się z ustawą,,,jest tam taki zapis że np.twój dziadek był akowcem miał jakąś tam broń oczywiście nielegalnie w czasie okupacji i po wojnie,istniej możliwość legalizacji pamiątki rodzinnej,jak to w praktyce wygląda, nie wiem,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie