Skocz do zawartości

Ustawa o broni - nowelizacja

zancus

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Porzuciłby ktoś literaturkę jak wygląda teraz staranie się o broń jedynie do celów kolekcjonerskich ( nie sprawną) Czytam te wszystkie fora i są jedynie wzmianki o broni sportowej lub kolekcjonerskiej jednak sprawnej a niestety to nie te same pozwolenia.

Dno kompletne. Pozwolenia na broń níe uzyska między innymi ten kto popełníł przestępstwo w komunikacji w stanie nietrzeźwości i został za to skazany prawomocnym wyrokiem sądu. Panowie a ilu wśród nas tylko jest takich którzy na rowerku jechali po paru browarkach i zostali na tym przyłapani? A w całej Polsce?Cała masa! Sprytny zapis żeby połowę narodu z marszu bozbawić dostępu do broni.Tak w skrócie,rekonstruktorzy którzy jeździli po browarkach í byli skazani też nie będą mogli mieć broni do celów r.h. bo mowa o broni ogółem w ustawie a raczej o pozwoleniu na nią. I to ma być ta szałowa ustawa? Stara była o niebo lepsza. Kto to napisał? Co ma podchmielony rowerzysta do pistoletu? Taka debílna ustawa jak debile którzy ją skonstruowali i głosowali za nią. Pomijam ciemnote która wybiera takich frajerów. Jaki narodek takie prawo-głupie.
Pozdrawiam.

Stara za jazde po pijaku czy prowadzenie lodzi po pijaku tez zabierala pozwolenie na bron. Uznajac ze czlowiek ktory narusza prawo nie powinien miec broni.
Ja nie jestem milosnikiem Ustaw o BiA, ale w tym wypadku to ja nawet rozumiem. Wyrok nie jest wieczny i z czasem ulega zatarciu.

Ktoś kto nie potrafi przeczytać i zrozumieć Ustawy o BiA nie powinien mieć broni. To chyba świadczy o problemach z rozumem takiej osoby.

Art. 16. 1. Osoba, która występuje z podaniem o wydanie pozwolenia na broń, jest obowiązana zdać egzamin przed komisją powołaną przez właściwy organ Policji ze znajomości przepisów dotyczących posiadania i używania danej broni oraz z umiejętności posługiwania się tą bronią.

@a.korbaczewski .
UoBiA
Rozdział 2
Zasady i warunki wydawania ,cofania pozwoleń na broń,rejestracji broni oraz dysponowania bronią i amunicją.

ART.15
1. POZWOLENIA NA BROŃ NIE WYDAJE SIĘ OSOBOM:
....
6)stanowiącym zagrożenie dla siebie,porządku lub bezpieczeństwa publícznego.
a) skazanym prawomocnym orzeczeniem sądu za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe
b) skazanym prawomocnym orzeczeniem sądu za NIEUMYŚLNE przestępstwo:
-przeciwko życiu i zdrowiu,
-przeciwko BEZPIECZEŃSTWU W KOMUNIKACJI POPEŁNIONE W STANIE NIETRZEŹWOŚCI LUB POD WPŁYWEM ŚRODKA ODURZAJĄCEGO albo gdy sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia.

Jak powyższe wskazuje to ty masz problem z rozumem i dokształć się chłopaku zanim następnym razem wyślesz post z dyrdymałami. Gdybyś czytał to byś wiedział.

swoje słowa kierowałem do tych co nie potrafią przeczytać ustawy i mają głupawe pytania jej dotyczące. Ja wiem co jest w tej ustawie i mam różne wątpliwości ale nie takie, czy osoba która nawalona jeździ rowerem jest osobą odpowiedzialną za swoje czyny. Ja po pijanemu nie robię takich rzeczy

@a.korbaczewski, myślałem że nalatujesz na mnie,tak to odebrałem. Jeślí tak ma się sprawa to przepraszam. Co do pijaństwa to nie popieram jak już wcześniej pisałem jazdy na podwójnym gazie. Sam od dawna jestem wrogiem alkoholu i pijanych kierowców.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie