szczeniak74 Napisano 24 Marzec 2011 Autor Share Napisano 24 Marzec 2011 W dniach 15-18 września 2011 r. Urząd Miasta Tomaszów Lubelski organizuje cykl imprez i uroczystości związanych z 72 rocznicą Bitew pod Tomaszowem Lubelskim pod wspólnym tytułem „Ocalić od zapomnienia”.Organizatorem uroczystości jest Urząd Miasta Tomaszów Lubelski,współorganizatorem Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych....W programie „Ocalić od Zapomnienia” znajdą się:15 września 2011 r. - Biegi uliczne z okazji 72 rocznicy Bitew Tomaszowskich 1939 r.16 września 2011 r. - sesja historyczna oraz seanse filmów dokumentalnych poruszających tematykę II Wojny Światowej.17 września 2011 r. - Uroczystości upamiętniające Żołnierzy Września 1939 r.- Przedstawienie Teatralne przedstawiające wojenne losy mieszkańców ziemi tomaszowskiej.18 września 2011 r. - Rekonstrukcja historyczna na polach w Dąbrowie TomaszowskiejW sprawach dotyczących uroczystości kontakt do Wydziału Oświaty, Kultury, Sportu i Spraw Społecznych Urzędu Miasta Tomaszów Lubelskitel. 84 664 39 93Koordynatorem Wykonawczym rekonstrukcji historycznej jest Klub Rekonstrukcji Historycznej „Tomaszów `39” im. 2 Pułku Strzelców Konnychosobą odpowiedzialną jest Jarek Antoszewski tel. 668 14 50 96 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 24 Marzec 2011 Share Napisano 24 Marzec 2011 Wreszcie konkretna informacja.Krążyły już takie bajki,że fundusze okrojone,sponsorzy..itp,etc.Ale jak widać sytuacja się wyklarowała.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 24 Marzec 2011 Share Napisano 24 Marzec 2011 podejrzewam,ze nie tyle się wyklarowała sytuacja, tylko zamaist bajkopisarzy których nie brakuje, organizatorzy podali informacje. czasu sporo jeszcze dla grup oraz innych zainteresowanych, więc po co było wczesniej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 25 Marzec 2011 Share Napisano 25 Marzec 2011 A poto że wiele imprez się ze sobą nakłada w czasie. także i ta impreza. Więc odpowiednio jest wcześniej informacja żeby ludzie wiedzieli co jest grane. Kalendarze się zapełniają imprezami już na początku roku. Wiec trzeba wiedzieć wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczeniak74 Napisano 26 Marzec 2011 Autor Share Napisano 26 Marzec 2011 Najświeższe informacje znajdziecie na profilu Facebookhttp://www.facebook.com/profile.php?id=100002277367998#!/profile.php?id=100002277367998&sk=wallCo jakiś czas będę umieszczał również informacje na tym forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 26 Marzec 2011 Share Napisano 26 Marzec 2011 Będziemy czuwali,przynajmniej ja .Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczeniak74 Napisano 27 Marzec 2011 Autor Share Napisano 27 Marzec 2011 Nowy adres na facebook:www.facebook.com/bitwytomaszowskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczeniak74 Napisano 28 Marzec 2011 Autor Share Napisano 28 Marzec 2011 Stronę niemiecką oraz pojazdy i broń zespołową koordynuje :Karol Woldan - email: pojazdy.militarne@interia.eu , 501 29 25 21 Stronę polską koordynuje:Jarek Antoszewski - email: tomaszow39@gmail.com , tel. 668 14 50 96 Odziały kawalerii koordynuje:Tomasz Przyczyna - emikar@onet.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LSW Napisano 29 Marzec 2011 Share Napisano 29 Marzec 2011 ja wiem, że facebook jest obecnie na topie, ale nie wszyscy chcą sie na nim rejestrować. Prosze to wziąść pod uwagę i podawać informacje również na forum Odkrywcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczeniak74 Napisano 29 Marzec 2011 Autor Share Napisano 29 Marzec 2011 Co też właśnie uczyniłem i obiecuję czynić w przyszłości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczeniak74 Napisano 29 Marzec 2011 Autor Share Napisano 29 Marzec 2011 poprawny adres e mail do Tomasza Przyczyny:emikar@onet.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 17 Wrzesień 2011 Share Napisano 17 Wrzesień 2011 o której zacznie się właściwa rekonstrukcja?bo znalazłem program, według którego całość zaczyna się od godz. 11.30 koncertem i mszą polową, a chodzi mi o godzinę rozpoczęcia samej inscenizacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahooo Napisano 19 Wrzesień 2011 Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Tutaj kilka moich fotek, niestety, publiczność stała pod słońce i jakość taka sobie:https://picasaweb.google.com/114928946290099593088/Tomaszow?authkey=Gv1sRgCP3I-ITayLrJFQ#Polecam, inscenizacja była naprawdę niezła i widowiskowa. Organizatorzy stanęli na wysokości zadania. Był porządek, parkingi, policja ułatwiała wjazd i wyjazd z imprezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczeniak74 Napisano 19 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Chciałem podziękować wszystkim uczestniczącym w rekonstrukcjiNa pewno były potknięcia ale myślę że z roku na rok jest lepiej.Każdy z Was dał z siebie bardzo dużo, widziałem po Was że dużo potu wsiąkło w pole rekonstrukcji. Każdy z Was zasługuje na słowa uznania i do Was kieruję serdeczne podziękowania za udział i zaangażowanie. To tak na gorąco DZIĘKUJĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 19 Wrzesień 2011 Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Ja róznież bardzo wszystkim dziękuję, impreza z roku na rok co raz lepsza. Ogromnym PLUSEM dla organizatorów jest brak obsuwy czasowej, wszystko zaczęło się zgodnie z planem i nie musialiśmy stać kilka godzin na polu tak jak w zeszłym roku.Pogoda również dopisała - brak błota, świeciło słońce, a chłodny wiatr od czasu do czasu przynosił orzeźwienie, zwłaszcza jak ktoś biegał z tornistrem na plecach ;) Broni strzelającej i amunicji dużo - dostałęm 25 pestek, ale pirotechniki było mało.Ogólnie bardzo udana impreza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 19 Wrzesień 2011 Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Dziękuję za zaproszenie i mam nadzieję że się na coś przydaliśmy.Był to piękny pogodny ostatni weekend tegorocznego lata spędzony w miłej atmosferze.Podziękowania dla strony niemieckiej za troskę o zabitych".Pozdrawiam : strzelec GrzegorzKozienickie Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznych.Wrzucajcie fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldy Napisano 19 Wrzesień 2011 Share Napisano 19 Wrzesień 2011 My również serdecznie dziękujemy za zaproszenie. Rekonstrukcja wspaniała, świetnie zorganizowana. Dużo terenu dla sprzętu, Greta" mogła wreszcie trochę pojeździć. Ale najważniejsze chyba to wspaniała atmosfera przez cały czas trwania imprezy.Pozdrowienia dla organizatorów i rekonstruktorów od załogi Sd.Kfz.222Gretchen"-Waldek -Wolsztyńskie Towarzystwo Techniki Militarnej-jeżeli ktoś ma, bardzo proszę o zdjęcie Grety" z proporcem ułanów, którzy wzięli nas do niewoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahooo Napisano 19 Wrzesień 2011 Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Tu moje wypociny" na youtube:http://www.youtube.com/watch?v=4cjbXX2Jxzshttp://www.youtube.com/watch?v=eh7lZCLRyCohttp://www.youtube.com/watch?v=HWrz3nwK9Nghttp://www.youtube.com/watch?v=SA81O81aaAwNiestety, akcja z ułanami z mojego punktu obserwacyjnego była za krzaczkami, stałem koło lawet. Ale Gretchen się załapała gdzieś w innych miejscach ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro57 Napisano 19 Wrzesień 2011 Share Napisano 19 Wrzesień 2011 prosze z proporcem na meila moge lepszej hd podeslac tylko podajcie adres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro57 Napisano 19 Wrzesień 2011 Share Napisano 19 Wrzesień 2011 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fozgen Napisano 20 Wrzesień 2011 Share Napisano 20 Wrzesień 2011 Czołem.Swojego czasu nazwałem Policję woj. śląskiego ,,Granatowymi Policjantami za co dostało mi się :-( Mam więc serdeczną prośbę. Nie każdy, kto jeździ umundurowany konno jest ułanem. W II RP było 40 pułków kawalerii powtarzam, kawalerii, 27 pułków ułanów, 3 pułki szwoleżerów i 10 pułków strzelców konnych. Proporzec na ,,Grecie" jest proporcem 2 Pułku Strzelców Konnych więc nie ułanów. Najtrafniejszym określeniem konnych w Waszych wypowiedziach będzie kawaleria, kawalerzyści, określenie to będzie więc odpowiednim dla wszystkich wymienionych formacji konnych. Dziękuję wszystkim za miłą atmosferę i pozdrawiam.Fozgen KRH Tomaszów 39 w barwach 2 PSK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahooo Napisano 20 Wrzesień 2011 Share Napisano 20 Wrzesień 2011 Przepraszam za przejęzyczenie. Założę się, że 99,9% obecnych widzów nie zna różnicy między słowem ułan a kawalerzysta :) Jako trochę bardziej zgłębiony w temat, zwracam honor, faktycznie, nie wszyscy kawalerzyści w inscenizacji byli ułanami. Ciekawe były komentarze młodszej części publiczności:OOOoooo, nasi atakują, dadzą szkopom łomot !!! :)alboKawaleria atakuje, zaraz dadzą niemcom wp.... !!!:)Czasem warto stać w tłumie :)No i co niektóre dzieciaki się rozbeczały od wystrzałów i przy egzekucji chłopa" za wsią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 20 Wrzesień 2011 Share Napisano 20 Wrzesień 2011 Fozgen - masz całkowitą rację co do tych ułanów". Nie każdego kto się przebierze w mundur można nazwać ułanem (tudzież strzelcem konnym;)Pozdrawiam,makul1psk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 20 Wrzesień 2011 Share Napisano 20 Wrzesień 2011 Ja co prawda zdjęciem z Niemcami ale jednak się pochwalę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 20 Wrzesień 2011 Share Napisano 20 Wrzesień 2011 Znaczy sie makul ty tam leżysz???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.