Skocz do zawartości

Mogiła Polskiego żołnierza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Warto dodać że stary von Hagens (ojciec) był SS-manem,on zapoczątkował tę twórczość í wciągnął młodego. Takie hobby mają chłopaki:) Do dnia dzisiejszego chętni mogą sprzedać się za życia by potem pozować w jego dzíełach kiedy wyzioną ducha
  • Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
kicereb..ochłoń proszę,już Ci Tyfus pisał na temat wulgaryzmów na forum,łącznie z tymi wykropkowanymi...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 20:25 08-08-2011
Napisano
P. Yeti i Vis - z ząbkami mnie poniosło co dopisałem do postu. MoRZe jest u mnie bezcenne jestem dyslektykiem i nie interesuję mnie co inni mówią o nie znajomości ortografii, a za stary jestem aby biec do psychologa i przynosić zaświadczenie. Ale wracając do meritum sprawy, wielu podziela mój pogląd. Ktoś rzucił hasłem o królach i eksponowaniu ich rzeczy z grobowców i owszem nie bardzo jestem za tym. Ale najbardziej jest mi zal tych w najniższym kręgu, od pułkownika w dół!!!!! Tak od pułkownika bop oni jak by nie było są od wykonywania rozkazów, a tym bardziej szary żołnierz szeregowym, który jest na samym końcu tego łańcucha.
W naszym wyobrażeniu po śmierci idziemy w tym co mamy na sobie w tejże trumnie czy ogólnie w czasie pochowku i jest tak uznane od wieków. Wiec k....wa po cholerę jakiś kładka, belka czy jak mu tam pomost psuje takie rzeczy?????
Napisano
Ja Cie kręcę żółta karta!!!???
A czy mogę dowiedzieć się za co ?
Bo przejrzałem swoje posty i nie zauważyłem nic niestosownego!
A jeśli chodzi o ząbki to było podkreślenie wypowiedzi i jakoś nie było w tym nic bulwersującego, a przynajmniej tak mi się wydaje.
Haaaa a wiem za moRZe - ;)
Napisano
A co powiecie na to, że w centrum Krakowa, w nowym pięknym muzeum są wystawione szczątki dwóch lub trzech (nie pamiętam dokładnie)ludzi, i w innej części owego muzeum w gablocie dwie czaszki? Z resztą, w muzeum w moim mieście też w gablocie jest wystawiony szkielet woja - z XIII lub XIV wieku, dodam, że pierś ma przebitą włócznią.

Szczątki ludzi w muzeach wzbudzają we mnie mieszane uczucia, z jednej strony wydaje mi się że to jakieś wyróżnienie dla nich, a z drugiej, że ich miejsce jest w ziemi...

A co do wrześniowego" żołnierza to wypowiem się tak - ja pochował bym go w tym miejscu, gdzie dotąd spoczywał, tylko, że w trumnie, z honorami wojskowymi z WSZYSTKIMI jego rzeczami - z jakimi został znaleziony i postawił mu ładny nagrobek, sądzę, że na teki nagrobek znalazły by się pieniądze czy to z gminy, czy od mieszkańców wsi.
Napisano
Miejsce ludzkich szczątków jest na poświęconej ziemii, czyli na cmentarzu. Nikogo nie powinny dziwić więc przenosiny poległych z krzaków" na cmentarze. Naszym zołnierzom zrobili to w większości w 1940 r. Niemcy, lub Polacy-cywile an niemieckie zarządzenie. Polegli z 1939 roku w krzakach" to pojedyncze przypadki.
Napisano
Ok. bjar_1 masz rację, miejsce poległego jest na cmentarzu, ale w miejscu w którym spoczywał przez 70 lat postawił bym chociaż jakąś tablic typu - W tym miejscu w 1939 roku został pochowany żołnierz polski broniący swej ojcowizny przed Niemieckim najeźdźcą, ekshumowany w 2010 roku i złożony na cmentarzu we wsi Wielowieś - lecz jest to tylko moja opinia, nikogo nie zmuszam do tego aby się z nią zgadzał.
Napisano
Gdyby była blaszka to można by go by poszukać rodziny, lub miejsc gdzie pochowana jest jakaś część jego oddziału i złożyć go razem z nimi.
  • 6 years later...
Napisano
Witam, polecacie jakieś fundacje zajmujące się ekshumacją w kujawsko-pomorskim? Znam 3 miejsca gdzie spoczywają szczątki poległych żołnierzy z 1945 roku. Prawdopodobnie jeden Niemiec i dwóch Rosjan. Pisałem do pomorze45 ale jakoś brak odzewu. Może znacie kogoś kto się tym zajmuje?
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie