panzerhrabia Napisano 25 Marzec 2011 Share Napisano 25 Marzec 2011 powiem że też przez przypadek zauważyłem ze cynk daje lepszy efekt niż aluminium...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mensguth6 Napisano 25 Marzec 2011 Share Napisano 25 Marzec 2011 dla przykladu autoliza lebela.4 etapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 25 Marzec 2011 Share Napisano 25 Marzec 2011 ok może zależy po jakim piwie jest puszka? ja owijałem kasztelan" em, po nocy został sam nadruk zewnętrzny a detal owinięty jest teraz bez rdzy tylko oblepiony takim czarnym mazutem" który stwardniał i będę musiał go szczotkować chyba?pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 27 Marzec 2011 Share Napisano 27 Marzec 2011 szlo licho. objechałem papierem ściernym. puszki rzeczywiście są powlekane z obu stron ... teraz się zdecydowanie mocniej urzy". zobaczę co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 28 Marzec 2011 Autor Share Napisano 28 Marzec 2011 Teraz pod óż" poszła szklanka pierścień dał się ładnie doczyścić ,tradycyjnie owinięta drutem aluminiowym ,leżała 2 dni.Efekt jak widać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 28 Marzec 2011 Share Napisano 28 Marzec 2011 witam.opis i wyniki mojego wczorajszego eksperymentu:Skroiłem całą puszkę - bez denka i wieczka, w jeden długi pasek. Przejechałem go papierem ściernym. Owinąłem przedmiot. Wrzuciłem do ciepłej wody i zasypałem kretem. Po ok 30 minutach po puszce zostało tylko wspomnienie, woda zrobiła się prawie czarna. Na detalu zostały jednak miejsca gdzie była rdza, zamieniła się tylko na jeszcze bardziej czarną. I tu pytanie - czy zawsze tak jest? czy może Wasze metody [z drutem itp] powodują ze wszystko samo odpada? Czy zawsze trzeba szczotkować po autolizie? Nie potrafię ocenić tak do końca czy ta autoliza na puszce działa czy nie.dzięki pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 28 Marzec 2011 Autor Share Napisano 28 Marzec 2011 Moim zdaniem puszka to lipa jest za cienka,tak samo jak folia aluminiowa.U mnie woda nie robiła się czarna ,myślę że u Ciebie reakcja poszła za szybko i nie wszystko odpadło.Jeżeli owiniesz grubszym drutem to spokojnie będzie sobie pykać i dwa dni.Drutu szukaj na złomie po starych instalacjach elektrycznych Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 28 Marzec 2011 Share Napisano 28 Marzec 2011 a czyli po dobrze przeprowadzonym procesie nie ma prawa nic zostać ze rdzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 28 Marzec 2011 Share Napisano 28 Marzec 2011 Czarny osad zostaje, do doczyszczenia szczotką.WojtekPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 20:36 28-03-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 30 Marzec 2011 Autor Share Napisano 30 Marzec 2011 Koledzy wyszło mi że na 5 litrów wody trzeba 750 gram sody czy to nie za dużo trochę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 30 Marzec 2011 Share Napisano 30 Marzec 2011 100 - 150 gram na litr więc w sam raz.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scyzor76 Napisano 30 Marzec 2011 Share Napisano 30 Marzec 2011 Czy ług sodowy pomoże wyczyści9ć rdzę z hełmu? używam tego typu chemii do mycia w spożywce i mam tego sporo, jest taka możliwość ? proszę o opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 30 Marzec 2011 Share Napisano 30 Marzec 2011 Ług sodowy to właśnie elektroli do autolizy i elektrolizy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scyzor76 Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 Panowie, mam w pracy na stanie wodorotlenek sodu(ług sodowy) o stężeniu 50 %, jakie najlepsze stężenie będzie dla hełmu? Np 10 litrów wody a ile ługu? Jeśli chodzi o drut aluminiowy mam go pod dostatkiem u mnie w robocie demontowali starą instalacje elektryczną i w ten sposób stałem się posiadaczem tego surowca który starczy mi chyba do końca życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scyzor76 Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 i jeszcze jedno pytanie w hełmie jest obręcz aluminiowa co z nią zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 Wyjąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scyzor76 Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 muszę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 Tak bo kret Ci ją zje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 Roztwór ma mieć okoł 15%. Czyli 2,3l wody na 1l roztworu 50%. Tego typu pytania rozwalają mi system. Ciekawe czy Kolega ma ten sam problem z stężenie procentowym jak trzeba z spirytusu wódke zrobić?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Ponowie pytanie odnośnie hełmu:-owijka musi mieć styk z przedmiotem,to zostało napisane.1.czy w wewnątrz hełmu też należy dać elektrodę?2.czy podobnie trzeba podejść do zagadnienia z dużą łuską? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Tak kolego Roadrunner wtedy ładnie odpadnie rdza i bedzie lepiej doczyścić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roadrunner Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Dziękuję za szybką odpowiedz.Czy miałby ktoś zdjęcie z przygotowanym hełmem do kąpieli lub chęć dokładnie opisać jak poradzić sobie z owinięciem hełmu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sordyl10 Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 aro75 wejdz na poczte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 9 Maj 2011 Share Napisano 9 Maj 2011 witam,czy można stosować wiadra z tworzywa sztucznego? nie wiem jakie to jest ot typowe plastikowe" wiadro. Nie rozpłynie się?pozdroP.s. puszki po piwie jako materiał - stwierdzono doświadczalnie - nie na da je się ! ;) zacząłem zbierać drut aluminiowy którego pełno na polach i lepiej to działa, a teraz testuję cynkowy parapet znaleziony na dzikim wysypisku śmieci w lesie :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Maj 2011 Share Napisano 9 Maj 2011 Plastikowe wiadra nadają się jak najbardziej.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.