Skocz do zawartości

Autoliza

aro75

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 245
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
ok może zależy po jakim piwie jest puszka? ja owijałem kasztelan" em, po nocy został sam nadruk zewnętrzny a detal owinięty jest teraz bez rdzy tylko oblepiony takim czarnym mazutem" który stwardniał i będę musiał go szczotkować chyba?

pozdro
Napisano
szlo licho. objechałem papierem ściernym. puszki rzeczywiście są powlekane z obu stron ... teraz się zdecydowanie mocniej urzy". zobaczę co dalej.
Napisano

Teraz pod óż" poszła szklanka pierścień dał się ładnie doczyścić ,tradycyjnie owinięta drutem aluminiowym ,leżała 2 dni.Efekt jak widać. Pozdrawiam

Napisano
witam.
opis i wyniki mojego wczorajszego eksperymentu:

Skroiłem całą puszkę - bez denka i wieczka, w jeden długi pasek. Przejechałem go papierem ściernym. Owinąłem przedmiot. Wrzuciłem do ciepłej wody i zasypałem kretem. Po ok 30 minutach po puszce zostało tylko wspomnienie, woda zrobiła się prawie czarna. Na detalu zostały jednak miejsca gdzie była rdza, zamieniła się tylko na jeszcze bardziej czarną. I tu pytanie - czy zawsze tak jest? czy może Wasze metody [z drutem itp] powodują ze wszystko samo odpada? Czy zawsze trzeba szczotkować po autolizie? Nie potrafię ocenić tak do końca czy ta autoliza na puszce działa czy nie.

dzięki
pozdro
Napisano
Moim zdaniem puszka to lipa jest za cienka,tak samo jak folia aluminiowa.U mnie woda nie robiła się czarna ,myślę że u Ciebie reakcja poszła za szybko i nie wszystko odpadło.Jeżeli owiniesz grubszym drutem to spokojnie będzie sobie pykać i dwa dni.Drutu szukaj na złomie po starych instalacjach elektrycznych Pozdrawiam
Napisano
Czy ług sodowy pomoże wyczyści9ć rdzę z hełmu? używam tego typu chemii do mycia w spożywce i mam tego sporo, jest taka możliwość ? proszę o opinie
Napisano
Panowie, mam w pracy na stanie wodorotlenek sodu(ług sodowy) o stężeniu 50 %, jakie najlepsze stężenie będzie dla hełmu? Np 10 litrów wody a ile ługu? Jeśli chodzi o drut aluminiowy mam go pod dostatkiem u mnie w robocie demontowali starą instalacje elektryczną i w ten sposób stałem się posiadaczem tego surowca który starczy mi chyba do końca życia.
Napisano
Roztwór ma mieć okoł 15%. Czyli 2,3l wody na 1l roztworu 50%. Tego typu pytania rozwalają mi system. Ciekawe czy Kolega ma ten sam problem z stężenie procentowym jak trzeba z spirytusu wódke zrobić?
Wojtek
  • 2 weeks later...
Napisano
Ponowie pytanie odnośnie hełmu:
-owijka musi mieć styk z przedmiotem,to zostało napisane.
1.czy w wewnątrz hełmu też należy dać elektrodę?
2.czy podobnie trzeba podejść do zagadnienia z dużą łuską?
Napisano
Dziękuję za szybką odpowiedz.
Czy miałby ktoś zdjęcie z przygotowanym hełmem do kąpieli lub chęć dokładnie opisać jak poradzić sobie z owinięciem hełmu?
  • 4 weeks later...
Napisano
witam,
czy można stosować wiadra z tworzywa sztucznego? nie wiem jakie to jest ot typowe plastikowe" wiadro. Nie rozpłynie się?

pozdro

P.s. puszki po piwie jako materiał - stwierdzono doświadczalnie - nie na da je się ! ;) zacząłem zbierać drut aluminiowy którego pełno na polach i lepiej to działa, a teraz testuję cynkowy parapet znaleziony na dzikim wysypisku śmieci w lesie :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie