aro75 Napisano 7 Marzec 2011 Autor Napisano 7 Marzec 2011 Pozwolę sobie wrzucić tutaj moje eksperymenty z autolizą.Mile widziane są uwagi i podpowiedzi.Pozdrawiam
aro75 Napisano 7 Marzec 2011 Autor Napisano 7 Marzec 2011 Zacząłem od magazynka do browninga,był w takim stanie
aro75 Napisano 7 Marzec 2011 Autor Napisano 7 Marzec 2011 I pomalowany parafiną rozpuszczoną w benzynie ekstrakcyjnej
dimmu66 Napisano 7 Marzec 2011 Napisano 7 Marzec 2011 Dla mnie super! Też jestem zwolennikiem tej metody przy zjedzonych rdzą fantach ,gdy szczaw nie daje rady i nie ma perspektywy na uratowanie farby,oksydy czy kalek
aro75 Napisano 7 Marzec 2011 Autor Napisano 7 Marzec 2011 Już w kąpieli,teraz trzeba cierpliwie poczekać :-)
aro75 Napisano 7 Marzec 2011 Autor Napisano 7 Marzec 2011 Dodam jeszcze że z mojego punktu widzenia autoliza jest lepsza od elektrolizy ponieważ jest mniej kłopotliwa w obsłudze a efekty myślę są takie same.Pozdrawiam C.D.N
panzerhrabia Napisano 7 Marzec 2011 Napisano 7 Marzec 2011 ale czy nie za mało dałeś tego drutu aluminiowego? ktoś kiedyś pisał tutaj aby tych zwojów było bardzo dużo... ale czy to prawda to nie wiem?pozdrawiam
Lipek Napisano 7 Marzec 2011 Napisano 7 Marzec 2011 Im więcej zwojów, tym szybciej zajdzie proces. A im szybciej, tym mniej dokładnie :)Sam używam autolizy i uważam, że to najlepsza metoda odrdzewiania. Nie rozumiem zwolenników elektrolizy - te wszystkie zasilacze, kable...
marcin 1984 Napisano 7 Marzec 2011 Napisano 7 Marzec 2011 Nieźle wyszło tylko zapomniałeś kolego o taninie... Bez tego za jakiś czas i taki Ci to rudy zacznie żreć więc całą autolizę będziesz musiał powtórzyć.pozdro
marcin 1984 Napisano 7 Marzec 2011 Napisano 7 Marzec 2011 A tak przy okazji to skąd bierzesz drut aluminiowy? Również chciałbym wsadzić kilka rzeczy w autolizę ale jakoś nie mogę znaleźć nigdzie aluminiowego drutu. Czy ten się nada http://allegro.pl/kolorowy-drut-aluminiowy-aluminium-sr-2mm-dl-5m-i1480301663.html ? Ma 2 mm średnicy więc może był by ok?pozdro
dimmu66 Napisano 7 Marzec 2011 Napisano 7 Marzec 2011 Nie musi być drut. Mogą być paski aluminium albo folia spożywcza z tym , że foli dużo wychodzi. Moja mała podpowiedź (może się komuś przyda)- ja używam jako naczynia(?) rury PCV zaślepionej na końcu. Mam 3 o różnych średnicach-pozwala to zaoszczędzić na krecie. PANOWIE ZACZYNAJĄCY PRZYGODĘ Z AUTOLIZĄ!PAMIĘTAJCIE !ROZTWÓR GWAŁTOWNIE REAGUJE (UWAGA NA OCZY I SKÓRĘ) ORAZ WYDZIELA SIĘ WODÓR! Proponuję poczytać najpierw wątki
dimmu66 Napisano 7 Marzec 2011 Napisano 7 Marzec 2011 A ten drut z Allegro za drogo. Lepiej Kolego Marcin 1984 kup blachę allu w markecie budowlanym. Taką do 1mm. Potem nożyczkami na paski. Łatwo się tnie, owija,na dużo starczy i tanio
marcin 1984 Napisano 7 Marzec 2011 Napisano 7 Marzec 2011 No z tą folią to raczej bez sensu bo sam kiedyś zużyłem 3 rolki na 1 małego fanta a efekt mizerny (rozpuściła się po kilkunastu minutach). Zakombinuję coś z tą blachą jak radzisz. Dzięki.pozdro
Cyrograf15 Napisano 7 Marzec 2011 Napisano 7 Marzec 2011 Od alu zdecydowanie lepszy jest cynk. Udać się trzeba do skupu złomu i kupić blache cynkową, tylko nie mylić z blachą ocynkowaną. Blache cynkową jeszcze łatwiej tnie się od alu. Reszta procedury taka sama. Elektroliza jest szybsza i to jej główna zaleta.Wojtek
Blitzkrieg Napisano 7 Marzec 2011 Napisano 7 Marzec 2011 Autoliza też nie wymaga w zasadzie długiego moczenia. Wymierny efekt dla maga takiego jak w poście można uzyskać w ciągu godziny pod warunkiem użycia gorącej wody w kąpieli. Nie mówię tu o wrzątku, bo wtedy cała zawartość tanku wypłynie(wykipi w zadziwiającym tempie) a i krzywdę można zrobić sobie takim eksperymentem bo pryska.
aro75 Napisano 10 Marzec 2011 Autor Napisano 10 Marzec 2011 Ocenę pozostawię szanownym kolegom i koleżankom.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.