Jump to content

Co się działo z odznakami w czasie bitwy

matrek

Recommended Posts

Witam. Jak to mówią nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Więc chciałbym się dowiedzieć, co się działo z medalami/odznakami, jeśli ich właściciel miał brać udział w bitwie. Czy zabierał je ze sobą w kieszeni (bo raczej nie w klapie), zakopywał/ukrywał czy też oddziały posiadały jakąś przechowalnię tego typu rzeczy (jeśli ta odpowiedź jest prawdziwa, to co się działo z tymi rzeczami w przypadku śmierci żołnierza w czasie bitwy).

Pozdrawiam

W niemieckich wojskach zapewne chowano je po kieszeniach w obawie przed zagubieniem lub z uwagi na ich niskie wartości kamuflujące. Słyszałem że właściciele RK oryginały przesyłali do domu a jako ersatz wykorzystywali EK II (po przeróbkach naturalnie).

Witam!W ostatnich postach napisano już praktycznie wszystko. Ze swojej strony mogę dodać osobiście usłyszaną kiedyś opowieść żołnierza WH,że gdy widzieli swe beznadziejne położenie,to przełożony kazał zebrać wszystkie odznaczenia,które potem zakopywano w jednym miejscu.Dlatego czasem się zdarza wykopać zrzut" w jednym miejscu.Pozdrawiam!

Z drugiej strony czytałem onegdaj fragment wspomnień niemieckiego oficera czy też żołnierza który dostał się w 45 do rosyjskiej niewoli i za zachowaną wstążkę do EKII kupił sobie chleb gdzieś na Syberii. Niestety nie kojarzę jegomościa lub tytułu wspomnień...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information