Skocz do zawartości

Zagadka cz. 3

Trooper85

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 586
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

losiu2 - Twoja kolej
ja pozwolę sobie tylko wkleić jeszcze 1 zdjęcie - i tu już naprawdę wymiękam - nie wiem co to i będę wdzięczny, jeżeli ktoś mi pomoże rozwikłać tę zagadkę

Napisano
Jest to jeden z wczesnych wodolotów zbudowany przez Włocha Gaetano Arturo CROCCO we współpracy z RICALDONI. Więcej poczytasz sobie tu http://www.foils.org/gallery/crocco.htm
Napisano

Fotografii jest nawet sporo i to całkiem niezłej jakości... :)

Ciekawa maszynka... udana i nowoczesna, ale nie miała szczęścia, wiec dziś jest mało znana. US.Navy złożyło na nią zamówienie równolegle z zamówieniem na maszynę Douglas’a o takim samym przeznaczeniu - oba samoloty miały wejść do służby. Jednak producent nie był w stanie tego zamówienia zrealizować, bo zaangażował się już w produkcję samolotu myśliwskiego. W sumie poza prototypem zbudowano tylko 30 maszyn seryjnych, a pokłady lotniskowców zdominowały Dantless'y.

Podpowiem: Popatrzcie na podwozie ;)

Napisano

Jak się patrzy pod odpowiednim kątem to i podwozie widać... :)

Ps.
W pytaniu pezosa jest prototyp... a ten miał inne oznaczenie niż wersja seryjna.

Napisano
Witam. Tak to zdjęcie Brewster SBA/SBN Stranraer znam ale pierwsze zadane trochę przekłamuje przez odsuniętą owiewkę i zamknięte żaluzje chłodzenia silnika i stąd była prośba o ostrzejsze (tak wiem, te docinki o podwoziu - stąd wstydzior, ale tak jest jak się człek śpieszy reszta userów się cieszy) Myślę, że coe winien zapodawać.
Napisano

Ok… to dla porządku… Jest to prototypowy Brewster XSBA-1 ( oznaczenie producenta B-138 ).

Samoloty seryjne ( na zdjęciu ) budowano w Naval Aircraft Faktory, dlatego otrzymały oznaczone SBN-1.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie