zonkil32 Napisano 11 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2011 Witam Chciałabym uzyskać informację na temat domu który widać na zdjęciu , dom znajduje się w Gostyninie na ul.Zamkowej, nie dawno dowiedziałam się że w tym domu wiele lat temu zdarzyła się jakaś straszna tragedia,próbowałam się czegoś dowiedzieć od ludzi mieszkających w owej miejscowości ale wszyscy nabrali w usta wody, wszyscy mówią że wiedzą co się w nim stało ale nie chcą na ten temat rozmawiać.Może od was się czego dowiem?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lincoln Napisano 11 Styczeń 2011 Share Napisano 11 Styczeń 2011 dom prawdopodobnie po zydach,duzo zydow mieszkalo w gostyninie i gąbinie,pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 11 Styczeń 2011 Share Napisano 11 Styczeń 2011 Wielokrotnie mijałem ten dom. Chętnie się dowiem co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko33 Napisano 12 Styczeń 2011 Share Napisano 12 Styczeń 2011 Też pogadam ze szwagrem jest z Gostynina a jego ojciec mieszka tam do dziś więc może coś będą wiedzieć o tym drewnianym domu. Pozdro.J" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tauder Napisano 12 Styczeń 2011 Share Napisano 12 Styczeń 2011 Napisałem do znajomej z Gostynina , może coś będzie wiedziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zonkil32 Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2011 Nie mogę się doczekać waszych odkryć:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrekes Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 Warto zapytać na forum tradytor.Jest tam pare obeznanych osób z gostynina.http://tradytor.pl/forum/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zonkil32 Napisano 18 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2011 Witam I jak dowiedzieliście się już czegoś?...bo ja niestety ....wręcz ludzie reagują na ten temat bardzo agresywnie...zostałam nawet posądzona że szukam tanich sensacji..ale ja tylko chciałabym uzyskać informację na temat tego domu i tyle...nie rozumiem takiego zachowania , no ale cóż , takie życie.Pozdrawiam i czekam na wiadomości:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julianni Napisano 19 Styczeń 2011 Share Napisano 19 Styczeń 2011 wszyscy czekamy. Temat mnie zaintrygowal wlasnie z powodu utrudnionych poszukiwan (prawdy) no ale wierzyc mi sie nie chce ze tak jak tu kolega jacko33 majac tam swoja rodzine nie da sie nic uzyskac. Czekam z niecierpliwosciaps. Wybaczcie interpunkcje itp. Pisze telefonemps2. Pozdrawiam tradycyjnie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zonkil32 Napisano 19 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2011 Ja mieszkam w Gostyninie od dwóch lat, nie znam tutaj zbyt wielu osób, ale osoby które znam nic nie słyszały na ten temat...całkiem nie dawno miałam zamiar kupić ten dom ze względu na działkę ponieważ jest wystawiony na sprzedaż i właśnie całkiem przypadkiem dowiedziałam się że coś się tam stało i od nikogo nie mogę uzyskać żadnych informacji.Może właśnie nawet ze względu na jego historię warto go kupić ...no ale tą historię trzeba znać...Pozdrawiam.P.S. Jak tylko się czegoś dowiem to na pewno napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 19 Styczeń 2011 Share Napisano 19 Styczeń 2011 Witam.Ja na Twoim miejscu,wybrałbym się do parafii pod którą podlega ten dom. W księgach na pewno jest napisane kto tam mieszkał,kiedy zmarł a nie rzadko o przyczynie zgonu oraz okolicznościach poprzedzających. Ja tym sposobem odnalazłem żołnierzy WH zgładzonych w 1945r,na parafii było nawet napisane pod którym dąbkiem leżą. W zależności od proboszcza ,może być to koszt ok. 0-50 PLN. Warto spróbować.Namawiam.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobrasaper Napisano 20 Styczeń 2011 Share Napisano 20 Styczeń 2011 ja myślę że tam mogła być jakaś egzekucja ,a teraz każdy się boi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszwiecLBK Napisano 20 Styczeń 2011 Share Napisano 20 Styczeń 2011 Chociaż jestem z zupełnie innych okolic,jestem bardzo ciekawy jego historii ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panther111 Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 mam nadzieje ze tam nie zdarzylo sie cos powazniejszego niz to co w niemczech fritzl zrobil.ciekawe jednakże dlaczego ludzie na ten temat milcza.nie sadze ze z powodu tego ze zgladzono paru niemcow w czasie wojny...trzeba to wyjasnic i usunac tajemnice milczenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RubenDLR Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 Wydaje mi sie ze przejezdzalem obok tego domu pare razy. Uruchomie znajomosci z Gostynina i moze sie czegos dowiem o tym domu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobrasaper Napisano 3 Luty 2011 Share Napisano 3 Luty 2011 100% że tam był mord jakiś :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zonkil32 Napisano 4 Luty 2011 Autor Share Napisano 4 Luty 2011 No na pewno jakieś nieszczęście...tylko dlaczego jest owiane tajemnicą?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 5 Luty 2011 Share Napisano 5 Luty 2011 Być może rodziny po sąsiedzku (ich przodkowie) przyczynili się do owej tragedi pośrednio bądź bezpośrednio.Może ubili jakiegoś żydka jak nie chciał powiedzieć gdzie złoto zamelinował.Równie dobrze mogło być coś innego. Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Luty 2011 Share Napisano 5 Luty 2011 No ta... Żydek = złoto". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Luty 2011 Share Napisano 5 Luty 2011 Kto-co to jest żydek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2011 Share Napisano 5 Luty 2011 Wiecznie żywy reprezentant teorii Grossa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Luty 2011 Share Napisano 5 Luty 2011 Aaaaa...Czyli to jest takie pieszczotliwe, jak pieniążek, buziaczek, ploteczek, berecik, polaczek? Teraz łapię". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2011 Share Napisano 5 Luty 2011 aj-jaj...mylisz przedmiot, z teorią opisującą zjawisko dotyczące tego przedmiotu...poprzedni tekst dotyczył - postawy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rebok24 Napisano 5 Luty 2011 Share Napisano 5 Luty 2011 Witam. W tym miejscu w czasie 2WŚ stał dom żydowski z piwnicą, a w zasadzie był tu sklep pewnego Żyda. stał on w tym miejscu od 18..roku do 1983r a funkcjonował do 1946r Teściu kupił tą posiadłość rozebrał dom a piwnice zasypał razem z pozostałymi kamieniami. Na podwórku teścia często znajduję fanty, takie jak srebrną obrączkę, monety kopiejki z 18..r 5kopiejek z 1911r a nawet takie monetki jak 1gr polski z 1739r w stanie db. Nie miałem wtedy wykrywacza poprostu fuks. Teraz zakupiłem sobie wykrywacz i nie mogę się doczekac kiedy pojadę do teścia i rozkopię podwórko. ps. Słyszałem nie jedną opowieśc o żydzie ze złotem ale w to akurat nie wierzę ponieważ90% skarbów państwa zostało zabrane przez wojska obce (ukradli dla siebie), choć pewnie w Gostyni w tym domu nie jedno się działo i pewnie żydzi zakopali w piwnicy 100kg złota. HAHA żydki nie są głupcami po wojnie wracali po swoje skarby. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 5 Luty 2011 Share Napisano 5 Luty 2011 Nie obrażaj innych narodowości mają swoje nazwy z których są dumni, jak słyszę słowo polaczek to krew mnie zalewa, żyd jak słyszy żydek to też musi się czuć podobnie wiec szanuj innych aby sam być szanowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.