palu Posted January 6, 2011 Author Posted January 6, 2011 Witam,Obejrzałem doskonały film 'Wojna zimowa' o wojnie fińsko - radzieckiej. Doskonały. Jakoś dotychczas mnie ten fakt historii nie zainteresował a warto się nad tym pochylić.Nie rozumiem tylko jednego-czemu Finowie walczyli w niemieckich hełmach? Wehrmacht ich zaopatrywał czy mieli jakąś umowę z Niemcami o doposażenie wojska fińskiego?Bo nie podejrzewam, żeby reżyser tak aktorów z niewiedzy poubierał?Wyjaśnicie mi to?Z góry dziękuję.Pzdr.Paweł
snajper-s1 Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 http://mosinnagant.net/finland/Finn-Helmets.aspzobacz tu kolego
Czlowieksniegu Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 Nie- w śnurku napisano, dlaczego się Panom coś do hełmów przyczepiło...
feld Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 Finowie w tamtym czasie mieli pro niemieckie zapatrywania-zreszta wiekszosc starszej kadry Finskiej słuzyła wczesniej w Niemieckiej armii.Tak Niemcy w Okresie Miedzywojennym mieli dosc spore wpływy w tym kraju i co za tym idzie dosc sporo kontraktów na zakup wyposazenia dla armii Finskiej.Zreszta do roku 44 ta pomoc była juz powazna.Przeciez Finowie stali do tego roku u boku Trzeciej Rzeszy.
kindzal Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 Nie tylko Finowie uzywali Stahlhelmów:Żołnierze 10 BK w PF 518 podczas operacji na Zaolziu 1938.Ciekawe czy mieli pro niemieckie zapatrywania" ???
MarcinF Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 Kolego Feld czy mógłbyś napisać na podstawie jakich opracowań twierdzisz, że: wiekszosc starszej kadry Finskiej słuzyła wczesniej w Niemieckiej armii"?Jak wyjaśnisz fakt używania hełmów sowieckich przez Finlandczyków? Dostawy i sympatie?Czy potrafisz rozróżnić niemiecki wz.16 (i podobne) od wz.35 i wz.35 od węgierskiego wz.38?Czy mógłbyś więcej napisać o sporych kontraktach na zakup wyposażenia w okresie międzywojennym?I na koniec mam prośbę osobistą. Szanuj polszczyznę.
Majorian Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Finowie masowo korzystali z hełmów produkowanych w innych krajach. Noszono hełmy niemieckie wz. 16 austriackie wz. 17, węgierskie wz. 38, czeskie, szwedzkie (i ich fińską kopię) a nawet włoskie wz. 33 w liczbie około 30.000 sztuk.
palu Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 Ale powiem Wam Panowie i Panie, że film jest wg mnie rewelacja.Nie lubię porówbywać ale obok Stalingradu, Szeregowca Ryana i może Oporu to jede z lepszych filmów jakie widziałem. Fajne sceny batalistyczne, realistyczne.Aż sam jestem zły, że tak późno po niego sięgnąłem.Pozdr.Paweł
palu Posted January 8, 2011 Author Posted January 8, 2011 W 'Szeregowcy Ryan' sam desant na początku - nie ma pokazywania scen z daleka-widać wszystko, rozrywane ciała żołnierzy. Nie żebym to lubiał ale jak byłem w kinie na tym dawno temu - uważam, że pokazane bardzo realnie.W 'Wojnie zimowej' również, choć mniej. Ale ataki na czołgi koktajlami.Powyższe uważam za realia.W 'Oporze' o Bielskich jest ostatnia scena bitwy też ciekawie nakręcona - zbliżenia. Samosąd na esesmanie w lesie. Atak na kubelwagen w lesie. To, że sam film budzi kontrowersje i nie wiadomo do końca jak to z Bielskimi było to inna sprawa. Ale gość co gra główną rolę w tym filmie czyli Daniel Craig uważam, że zagrał bardzo dobrze.Nie chcę wzbudzać niczyjego śmiechu powyższą wypowiedzią. Nie jestem historykiem. Jedynie interesuję się historią II WŚ ale to z zamiłowania.Pozdr.Paweł
Nirven Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Finowie kupowali bardzo dużo sprzętu (od Niemców m.in. właśnie hełmy, ale także i np. polskie ładownice przejęte przez WH po kampani wrześniowej, stąd zdarzają się zachowane z fińskimi pieczęciami) w krajach ościennych, poza tym w momencie agresji ZSRR otrzymali duże dostawy z innych krajów (jest nawet wspomniane o tym w filmie, przy pierwszym ataku ruskich chyba Szwedzi sprzedali nam złe pociski..." (chyba jakoś tak to mówi)Mi tez film bardzo się podoba :)Tu: http://englishrussia.com/index.php/2010/10/07/colors-of-world-war-ii/masz fajje kolorowe zdjęcia; na 5 znowu czaszki i ponoć to są Finowie
abcd Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 ˝zreszta wiekszosc starszej kadry Finskiej słuzyła wczesniej w Niemieckiej armii.˝ obawiam się że wiąkszość służyła w armii Rosyjskiej,w końcu nawet Mannercheim to były generał-lejtnant armii carskiej,
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.