Skocz do zawartości
  • 0

czapka partyzanta

wz22

Pytanie

Napisano

mam pytanie do znawców tematu o określenie wzoru owej czapki lub wykluczenie jej, jakoby pochodziła z września 39r czapke nabyłem od człowieka który brał udział w kampani wrześniowej. Twierdzi, że miał ją na wyposażeniu i przeleżała u niego od wojny, ale jak to bywa ze starymi ludzmi pamięć płata figle.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mi to wyglada na czapkę pochodzenia niemieckiego.Na pewno to nie jest polska czapka wojskowa.Polska rogatywka polowa ma z przodu metalową klamerkę.A to nie jest rogatywka.Takie same czapki koloru czarnego miały niemieckie służby pomocnicze
Napisano
a może rogatywka tyle że po przejściach polegających na zaokrągleniu denka?

klamerke mógł zgubić,a zamiast niej z uciętych rogów zrobiono szlufkę..
pokaż jej środek
Napisano

Na zdjęciu przedwojenna polska czapka leśniczego od umundurowania polowego", z moich zbiorów. Od Twojej różni się tym, że ma wszyty ciemnozielony makaron, więc to chyba nie to. Chyba, że wyblakł i na Twoim zdjęciu go nie widać. Poza tym nie widzę przeszycia na daszku.

Napisano
Przecież to zwykła cywilna kaniołka,być może i przedwojenna,oczywiście partyzant mógł ją nosić jak i każdą inną.
Napisano
To to nie jest:
http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/66272:1/295aa0278786a5114a1e77c7bafa02e4/

Na mój gust odzież ochronna zimowa z lat 50-70 tych, na PKP identyczne były tylko w czerni lub granacie.
Napisano
obok rogatywki to nawet nie leżało :)
wz 22 chyba nigdy nie widziałeś polskiego khaki, poza tym czapek polowych WP nie robiono z drelichu.
pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie