Skocz do zawartości

kbks dla każdego

zancus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Nie upierałem się, że to jest super rozwiązanie. Jednak jak porównasz z propozycjami Czumy, Palikota i policji, to te zmiany są najlepsze. Twierdziłem w 2007 i dziś twierdzę: mamy możliwość wpłynięcia na prawo. Niestety nie ma chętnych na tym forum, żeby się do mnie przyłączyć i zgłosić się jako czynnik społeczny" do MSWiA. A co do tych zmian, to jeśli odbiorą choć trochę władzy policji, to dobrze, oby tak dalej.

A co do mojego zaangażowania, to działałem, działam i będę działać. Powoli ale skutecznie. Komenda Stołeczna już się przyzwyczaiła do współpracy z moim muzeum, kilka innych komend wojewódzkich też już inaczej na mnie patrzy. Ale najlepiej współpracuje mi się z MON i ŻW. I oczywiście pomagam w założeniu własnego muzeum każdemu chętnemu, mam na tym polu niejakie zasługi.

Podejdźmy do sprawy roń dla każdego" - od strony praktycznej. Badania socjologiczne prowadzone na dużych grupach (w różnych grupach wiekowych i także zróżnicowanych pod względem płci) wykazują co następuje:
Z ogólnej liczby obywateli :
Odliczamy oseski, dzieci , młodzież do 21 roku życia, chorych psychicznie ( czyli także alkoholików) narkomanów, byłych zanotowanych przestępców, niedołężnych starców i babcie, aktualnych pensjonariuszy zakładów karnych i poprawczych, mieszkańców hospicjów, żołnierzy zawodowych, policjantów, BOR, GROM, ABW, straż włościańsko- gminna, agentów tajnych, ochroniarzy, itp. itd. etc. ( oni mają broń służbową czynnych zbrodniarzy i przestępców,( oni nie potrzebują zezwoleń) i posiadaczy nielegałków . ( na pewno jeszcze zapomniałem o co najmniej 20 grupach jak sędziowie, prokuratorzy).
Większość kobiet nie chce w ogóle brać czegokolwiek do ręki co strzela i zabija. Nie dotyczy kobiet - strzelców sportowych.
więc z liczby obywateli odrzucamy 75 % ogólnej liczby obywateli RP.
Z pozostałych 25% co najmniej połowa wcale nie chce mieć broni zarejestrowanej (i opłacanej sowicie) kłopotów z przechowywaniem, ( sejfy, przepisy, kontrole , podejrzenia o przestępstwo itp.) możliwościa przekroczenia przepisów obrony koniecznej - które są gumowe". Możliwościa użycia broni przez włąsne dzieci i żonę, kochankę, konkubinę itp.
Połowy z 12,5 % nie stać na zakup broni, opłacenie psycholgów, egzaminów, kursów, szkoleń.
Zostaje 6,25%.
Połowie z nich przechodzi" jak zaczna się o nię starać.
Zostaje 3% z centami. To są byli milicjanci, sekretarze partii, parlamentarzyści , członkowie rządu, straż graniczna, swoi ludzie" , myśliwi ( większość to TW, PZPR i SB, oraz politrucy i byli żołnierze z górnej półki i to ci pewni- czyli razwiedka).
I co nam zostaje??????????????
Ladies i gentlemans !
W czym problem, o co ten hałas !!!!!!!
Jeszcze brakuje ludzi - a nie broni. Tę lukę wypełniają obce słuzby na NASZYM terenie.
I to by było na tyle.
UFFFFFFFFF!

Mozets- z ciekawości, co chciałeś powyższym wpisem udowodnić/przedstawić? Bo to, że kupy się Twoje wyliczenie nie trzyma, to obaj wiemy ( i nie tylko my ).

Pozdrawiam.

PS A jeśli już chcesz się bawić w Badania socjologiczne" to proponuję choćby w necie poczytać o metodach i technikach badawczych...

kolego acer cieszy mnie każdy postęp do normalności,ale jak dobrze czytałeś ze zrozumieniem tekstu najczęściej trafia się coś o większym kalibrze,to co nadal w glebę,raczej mało ciekawa propozycja, to wiesz że wszyscy miłośnicy militari i kolekcjonerzy zbierają broń wojskową ,a sportowa kbks jak najbardziej na sportowo.chciałbym zaznaczyć że ustawa która ma wejść dotyczy normalnych obywateli naszego kraju,kłusownik czy bandzior ustawy nie będzie czytał bo dla niego to jest bez znaczenia,przeciesz gangster nie będzie legalizował zadnej broni bo po co.aby się pogrążyć.

dobra ustawa jaka jest np.w czechach daje wielkie możliwości legalizacji nielegalnej broni a jest o co walczyć,w czechach w ciągu 2 lat zgłoszono 30.tyś sztuk nielegalnej broni a ile jest w polsce myślę że śmiało mozna to przemnożyć razy 10.

Pomysł będzie dobry dopóki kolejny kretyn będzie strzelał do autobusów i samochodów już nie z wiatrówki a z kbks.
A z tym strzelaniem na strzelnicach to już to widzę w Polsce.

Co do kłusownictwa stg istotnie nie masz pojęcia o co chodzi. Napiszę tylko tyle, że kłusowników i bandziorków będzie trudniej ścigać.

Wszystko w tym kraju jak zwykle od d..py strony a potem ręka w nocniku.

Nie mówimy chyba o powszechnym dostępie do broni jak np. w USA, czy proponowanym w Rosji (było niedawno na forum) ale miałbyby chyba być jakieś kryteria, badania itp.?
Może odnośnie harcerstwa ja to widze tak: zakładając że złożymy drużyną podanie o - np. 2szt. KBKS dla celów ćwiczebnych. I wtedy kazdy, kto miałby dostęp do broni (ew. kto chciałby mieć taki dostęp) musi przejść testy, takie jak przy zwykłym pozwoleniu - osoby które nie przejdą, bądź nie zostaną w żaden sposób zakfalifikowane jako mogące z broni korzystać (wiek chociażby) nie dostaną jej do ręki. Przechowywanie - u osoby odpowiedzialnej (drużynowy/szczepowy) lub na strzelnicy z którą drużyna by współpracowała.

Witam. To wielki krok do przodu.Na początku też byli przeciwnicy i zwolennicy broni czarno prochowej - i co ? ci co chcą ją mieć to mogą to legalnie nabyć i kolekcjonować a nawet strzelać ( w odpowiednim miejscu) i nie słychać aby ktoś kogoś zabił tą bronią a jak już to są to sporadyczne przypadki. na całym świecie są i będą tego typu zdarzenia.Męczą mnie wypowiedzi niektórych kolegów z forum którzy są przeciwni,lub niedorośli do posiadania legalnie broni sportowej cal22.wiatrówki też kiedyś podlegały rejestracji i pozwoleniu na jej posiadanie, ale to dawne czasy PRL. który z nas by chciał aby było tak do tej pory? niech się wypowie.A teraz z drugiej strony. Czechy nasz sąsiad a zwróćcie uwagę na ich możliwości odnośnie posiadania broni kolekcjonerskiej czy też innej,broń do 1890 nie podlega ustawie.i każdy może ją posiadać.ktoś tu napisał bo polska i polacy nie dorośli do posiadania broni - to skąd Ty jesteś z marsa?!Nie szanujesz swojej ojczyzny i rodaków to emigracja do krajów afrykańskich.W Polsce ustawy są jakie są choć są chore i czasami wręcz śmieszne ale są i to politycy je ustanawiają.wiadomo też że wśród polityków są kolekcjonerzy nie tylko chorych ustaw. poczekamy i zobaczymy co dalej .pozdrawiam

Panie grzegorz, w Czechach takie prawo obowiązywało już od dawna. I na nikim tam to już nie robi wrażenia.

Tutaj się zrobić kilkadziesiąt lat w trzy dni - a mówiąc obrazowo to tak jak wygłodzonego zaczynać od karmienia ciastkami z kremem. Efekt będzie taki że tego nie przetrawi i albo odchoruje albo padnie.

Szanować rodaków - debili strzelających z wiatrówek do innych ludzi i autobusów ? Wolne żarty - takim nawet bym nie sprzedał procy.

a'propo procy.. przecież to w starozytnosci i wiekach srednich tez była proń i to smiertelna.
pamietajcie panowie ze to nie była proca taka jak 99% wyobraża sobie - patyk rozwidlony i guma. była to proca sznurowa. jako łepek robilismy takie z kolegą i chodzilismy na kopalnie piachu cwiczyc strzelanie z kulek łożyskowych.
mielismy po parenascie lat a siła była taka, że z 25 metrów butelki od szampana trzaskały w drobny mak. 50 m dla takiej procy to pikuś.
w sumie fajna zabawa

Ruskie w kosmos latają.
U nas jak zwykle jak nie dopalacze,to komisja sejmowa 27 chyba z kolei,obrona krzyża,księżyc w drugiej fazie,dupa Jaś.. i co?
Już po wyborach,po kiego obywatelowi teraz Kbks potrzebny.
Panowie otwarcie;Kto chce coś mieć to ma,albo jutro już kurier dowiezie.
Dzisiaj mój serdeczny kolega zaskoczył mnie.cyt.astanawiam się nad zrzeczeniem się obywatelstwa polskiego".
Wstydzę się być Polakiem".
Pytam co się stało?Nic,nie znoszę kłamstwa i poniżania mnie przez pOsrańców.Dlaczego?Nie dzisiaj.
Ma mi odpowiedzieć.
Pzdr.

Jasno będą sformułowane zasady uzyskiwania pozwoleń dla różnych celów: ochrony osobistej, ochrony minia, w celach łowieckich, w celach rekonstrukcji historycznej, dla celów sportowych., szkoleniowych, kolekcjonerskich, pamiątkowych i rekreacyjnych."

W celach rekonstrukcji historycznej?

Pozdrawiam!

Gdzieś czytałem że, według (przyszłej) ustawy na pozwolenie do celów rekonstrukcji historycznej będzie można posiadać broń przystosowaną do strzelania jedynie amunicją ślepą w tym broń maszynową. Chyba będzie to o wiele lepsze niż bieganie z aluminiowym odlewem lub deko.
Jak sobie przypomnę gdzie znalazłem taką informację to wkleję linka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie