leszko73 Napisano 21 Listopad 2010 Autor Napisano 21 Listopad 2010 witam czy te znaki moga pochodzicz czasów wojny,jest data lecz tylko widać 194... . na tym terenie była potyczka w czasie wojny, i co oznacza znak przypominający oko.?
leszko73 Napisano 21 Listopad 2010 Autor Napisano 21 Listopad 2010 witam czy te znaki moga pochodzicz czasów wojny,jest data lecz tylko widać 194... . na tym terenie była potyczka w czasie wojny, i co oznacza znak przypominający oko.?
Brat Pit Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 Moim skromnym zdanie powojenne i to późno powojenne.Nawet jeśli przyjąć, iż drzewa mają lat siedemdziesiąt, to artyści" musieli by grawerkę strzelić nasionom.Lata siedemdziesiąte - osiemdziesiąte to dla mnie możliwy przedział czasowy w którym stworzono te mazaje.
leszko73 Napisano 21 Listopad 2010 Autor Napisano 21 Listopad 2010 to wszystko jest na jednym drzewie, pod drzewem są misy [zaglębienia] w ziemi o wymiarach oko 2m na 2m.
De Contrabando Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 Oceniając po stopniu deformacji napisów, czyli ich rozciągnięcia w poziomie, mają one kilkadziesiąt lat i jak najbardziej mogły powstać w czasie wojny. Widywałem wiele starych napisów na bukach i mam pojęcie o tym, w jaki sposób rozszerzają się litery wycięte w korze. Na tym forum była kiedyś fotka niemieckiego napisu na buku Boże ukarz te świnie 1945", który był z pewnością autentyczny i można go porównać. Co oczywiście nie wyklucza, że ten tutaj powstał już po wojnie.
dzieci3 Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 Ja tak daleko bym się nie cofał.Z podobnymi przerostami kory drzewnej spotykam się bardzo często.Myślę,że to były by lata 70 ubiegłego wieku.Z resztą i średnica tego buka mówi sama za siebie.Znudzona młodzież tamtych lat w specyficzny sposób wyrażała swoje chore" ambicje artystyczne.Pzdr.
Sobiepan Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 bankowo '70/'80. sam takie robiłem szczenięciem będąc. co do symboliki:https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/zdjcie0108.jpghttp://1.bp.blogspot.com/_Hga8aBAbtsg/SaPuZa-OnII/AAAAAAAAAqU/ncdaaudrSs8/s1600-h/ying-yang.jpg
sigis3 Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 Ciekawe, na oko" drzewo ma sporo więcej niż 70 lat (a właśnie,buk?,jaka średnica?), choć przesądziłoby o tym pewnie ścięcie(nie polecam!). Buk jest gatunkiem stosunkowo wolno rosnącym. W wieku młodocianym rośnie buk szybciej niż jodłą i świerk, ale wolniej niż dąb"Jednak kora się regeneruje, postrzelane drzewo trudno zauważyć, a co dopiero dość płytko nacięte. Stawiałbym na późniejszą wórczość", choć pytanie ciekawe, na długie jesienne wieczory. Bardziej skoncentrowałbym się na ocenie drzewa przez kogoś lepiej znającego temat, niż na formie rysunków. Pozdrawiam
snake170381 Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 Pozatym sfastyka toche inaczej wygladala, nie ten kierunek ramion...radosna tworczosc.pozdrawiam
De Contrabando Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 Ha ha, jaką to metodą oceniacie według zdjęcia grubość drzewa? Równie dobrze może mieć 60 lat, jak i 300 :)
tyfus Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 swastykaa wygląd jej zależy od kontekstu ...http://pl.wikipedia.org/wiki/Swastyka
Sobiepan Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 Zresztą wiek drzewa nie ma tu znaczenia. Na dębie Bartek też mogę wystrugać kozikiem krzyżyk...
Swiety82 Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 Pokazałem znajomemu fotki (a zna sie na drzewach) i mówi że 70-tkę mogą spokojnie mieć. Sam mam w pobliżu przedwojenną aleję - co prawda z pokrewnego gatunku - Grabów - ale są naprawdę chude" w średnicy a dość sędziwe. Dużo zależy od gleby, jeśli nie rosną na dawnych polach czy innych żyznych glebach (czyt. mają małe przyrosty roczne) to mogą być naprawdę stare. Fakt, że rysunki wyglądają na powojenne... takie moje zdanie. Ale wczesno-powojenne.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 21:01 21-11-2010
sigis3 Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 Wątek traktuje co prawda lekko humorystycznie, ale czasem nawet leciutko usystematyzowane podejście prowadzi to ciekawych wniosków. Niektórzy mówią, że nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi (rzadko, ale się sprawdza). Według mnie są trzy podstawowe kierunki, które należy sprawdzić:1. wiek drzewa- potrzebna średnica, szacunkowa wysokość-fachowiec oceni- pozwoli to na zamknięcie tematu, jeśli drzewo jest młode (patrząc na zdjęcia uważam drzewo jednak za zbyt małe-musiałoby mieć ok 90-100 lat, aby było na czym zrobić napisy 65 lat temu-to tylko moja opinia).2.trudniejsze, czyli jak regeneruje się kora, czy takie grafitti może przetrwać tyle lat i nie zniknąć (zatrzeć się) w czasie przyrostów drzewa -mnie wydaje się mało prawdopodobne, ale nie niemożliwe, (choć nie mam żadnych dowodów)-przydałoby się jakieś forum leśników3.wtedy można zastanowić się nad formą napisów............................................................Równie dobrze może mieć 60 lat, jak i 300"- chyba jednak nie 300:Kumulacja przyrostu na wysokość występuje u buka między 30 a 50 rokiem życia, potem przyrost ten stopniowo słabnie i wieku około 150 lat niemal zupełnie ustaje. Drzewo jednak żyje znacznie dłużej, bo niekiedy nawet 300 lat i więcej".Rozmiary.30-35(45)m. Średnica pnia 1.5-1.75(2.25)m"(oczywiście potrzebna średnica drzewa, wysokość, teraz cała ocena a oko" i doświadczenie) Na dębie Bartek też mogę wystrugać kozikiem krzyżyk..."-nie polecam (m.in. kozikem to dużo roboty, kora gruba :)Spośród występujących u nas liczniej drzew, buk ma korę najcieńszą".................Cytaty z różnych stron o drzewach
Pytanie
leszko73
witam czy te znaki moga pochodzicz czasów wojny,jest data lecz tylko widać 194... . na tym terenie była potyczka w czasie wojny, i co oznacza znak przypominający oko.?
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.