Skocz do zawartości

W Choszcznie zamiast ryby wędkarz złowił karabin maszynowy!

EMPAI

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101108/POWIAT01/772272545

Wędkarz wybrał się na ryby w nadziei na szczupaka albo lina, jakie miał złapać w miejskim jeziorze. Usadowił się w rejonie nastawni kolejowej.

Kiedy zarzucił wędkę, poczuł branie. Zaciął i wyciągnął z wody... pudełko. Zdziwienie mężczyzny było jeszcze większe, gdy zajrzał do wnętrza znaleziska. Znajdowały się tam stosunkowo dobrze zachowane elementy broni palnej z czasów wojny złożone w domowej roboty samopał.

Natychmiast zgłosił się z tym znaleziskiem na policję, która zabezpieczyła broń.

W pierwszej chwili myślałem ,że to echowiec" . Wygląda jednak zupełnie inaczej. Bechowiec to byłby niezły strzał ale i takie cudo też powinno trafić do jakiegoś muzeum jako przykład pomysłowości polskiego podziemia( o ile to broń partyzancka)
pozdrawiam

Ps Mój kolega łowiąc na spining wyciągnął raz z wody wiązkę granatów:)

Ten z wody to złom ,za to ten mój to szczyt zabronionej przez prawo techniki. Lufa składana z elementów może to wiec być krótka albo długa broń. Celownik optyczny o trzech ogniskowych i trójwymiarowy. Spust z bezpiecznikiem kluczykowym i w dodatku rzeźbiona kolba dodająca całości elementy artystycznego dzieła . Niestety obawiam się ,że o 6 rano odbiorą mi ten niebezpieczny arsenał ,ale pocieszam się myślą ,że znajdzie on miejsce między mieczami z Grunwaldu , Błyskawicami i Stenami . Może dzięki temu wysoki sąd pomimo opinii rzaczoznawcy nie zamknie mnie na 8 lat ...tylko na zawiasach się skończy ?

bo ja wiem czy pospawał,
żółte linie wskazują..
wygląda jak rączka zamka i podłużny otwór
może jakiś jednostrzał,odciągał i trzymał zamek,wkładał kulke nad pierwszym chwytem w lufe i puszczał zamek..
chociaż prędzej w oko by mu poszło:)

szeregowy Kłyś ma takiego w Gen-italia" :)

Jakiś czas temu w miejscach wartych odwiedzenia" pisałem ,że moi koledzy w Choszcznie wyciągali przeróżne uzbrojenie z jeziora. I nie kłamałem. Dalej przestrzegam przed poszukiwaniami w zakolu przy banku. Jest tam dużo zatopionego sprzętu wojskowego. I jest bardzo niebezpiecznie ze względu na możliwość zaplątania się w liny, druty kolczaste, stare sieci itp. Nawet dla doświadczonych płetwonurków.

jacenty 2004 ///Spust z bezpiecznikiem kluczykowym///
Masz poczucie humoru . To dobrze. Bo nawet sławne niegdyś kabarety jak Elita - nabrały ostatnio wody w usta.
Proponuję byś dalej przysyłał te inteligentno-prześmiewcze eksponaty. Pośmiejemy się za darmo i bez VAT-u...

A Ja durny wędki z bagażnika wyrzuciłem, a szpadel wożę i po lasach się szlajam a tu proszę z przed nosa mi taką giwere sprzątneli :( a Ciekawe czy przynajmniej kartę miał i składki opłacone :p Tylko czekać aż któryś zamiast karpia czy węgorza tego zaginionego w mule tygrysa na brzeg wywlecze.

pozdrawiam loszo_ZCH

Pyra pyta ////A jaka partyzantka ( AK, AL, BCh, czy werwolf) działała ? Wszak to ziemie utracone/odzyskane.
Pyra nie obraź się ( możliwe ,że jesteś poznaniakiem) - krążył kiedyś taki kawał:
dlaczego w poznańskim nie było partyznatki"?
- bo Niemcy nie pozwalali..."
Oczywiście to kawał. Faktem jest ,że działaność partyzancka na tamtych terenach była niemal samobójstwem. Tak wiele było niemieckiej ludności , volksdojczów, reichsdojczów, gestapo, itp. itd. etc. Natomiast wielu patriotów z poznańskiego - przesiedlonych na tereny lubelskiego, rzeszowskiego, kieleckiego - stanowiło trzon kierowniczej siły AK na tamtych terenach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie