EMPAI Napisano 8 Listopad 2010 Autor Share Napisano 8 Listopad 2010 http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101108/POWIAT01/772272545Wędkarz wybrał się na ryby w nadziei na szczupaka albo lina, jakie miał złapać w miejskim jeziorze. Usadowił się w rejonie nastawni kolejowej. Kiedy zarzucił wędkę, poczuł branie. Zaciął i wyciągnął z wody... pudełko. Zdziwienie mężczyzny było jeszcze większe, gdy zajrzał do wnętrza znaleziska. Znajdowały się tam stosunkowo dobrze zachowane elementy broni palnej z czasów wojny złożone w domowej roboty samopał.Natychmiast zgłosił się z tym znaleziskiem na policję, która zabezpieczyła broń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 Prawie MP-40 ;) U mnie w stawie, kilka lat temu przy rzucaniu blachą wyskoczył Panzerfaust. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 8 Listopad 2010 Autor Share Napisano 8 Listopad 2010 A mnie najbardziej zainteresowało to pudełko....Albo to jakiś lapsus redaktora , albo ten karabin to świeży wrzutek kłusownika lub niespełnionego partyzanta...:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drag47 Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 W pierwszej chwili myślałem ,że to echowiec" . Wygląda jednak zupełnie inaczej. Bechowiec to byłby niezły strzał ale i takie cudo też powinno trafić do jakiegoś muzeum jako przykład pomysłowości polskiego podziemia( o ile to broń partyzancka)pozdrawiamPs Mój kolega łowiąc na spining wyciągnął raz z wody wiązkę granatów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 Dziwne że nie napisali że zlikwidowali arsenał. A co do fanta to ciekawy sprzęcik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkduch Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 takie znaleziska jeszcze sie czesto trafiaja,mi kiedys rybak opowiadal ze nawyciagal jakis karabinow tylko potem na zlomie niechcieli mu przyjmowac bo za duzo tego znosil jeszcze cos o bagnetach wspominal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arci Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 Nie wiedziałem że w mojej okolicy takie sztuki biorą chyba znowu przesiądę się na wędkę :)Zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 A gdzie ten karabin maszynowy"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 Jak wysechl to zmalal :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 To dobrze ze go bardziej nie podsuszali, bo by wyszedl jakis pistolet:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drag47 Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 elementy broni palnej z czasów wojny złożone w domowej roboty samopał" Rozpoznajecie tu jakieś elementy? Jakoś to dziwnie wygląda.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchomor Napisano 9 Listopad 2010 Share Napisano 9 Listopad 2010 he,he niezłe,faktycznie przypomina toto trochę MP-40,jednak widać,że ktoś sobie to pospawał do kupy z jakiegoś złomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 9 Listopad 2010 Share Napisano 9 Listopad 2010 Ten z wody to złom ,za to ten mój to szczyt zabronionej przez prawo techniki. Lufa składana z elementów może to wiec być krótka albo długa broń. Celownik optyczny o trzech ogniskowych i trójwymiarowy. Spust z bezpiecznikiem kluczykowym i w dodatku rzeźbiona kolba dodająca całości elementy artystycznego dzieła . Niestety obawiam się ,że o 6 rano odbiorą mi ten niebezpieczny arsenał ,ale pocieszam się myślą ,że znajdzie on miejsce między mieczami z Grunwaldu , Błyskawicami i Stenami . Może dzięki temu wysoki sąd pomimo opinii rzaczoznawcy nie zamknie mnie na 8 lat ...tylko na zawiasach się skończy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 9 Listopad 2010 Share Napisano 9 Listopad 2010 bo ja wiem czy pospawał,żółte linie wskazują..wygląda jak rączka zamka i podłużny otwórmoże jakiś jednostrzał,odciągał i trzymał zamek,wkładał kulke nad pierwszym chwytem w lufe i puszczał zamek..chociaż prędzej w oko by mu poszło:)szeregowy Kłyś ma takiego w Gen-italia" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacollo Napisano 9 Listopad 2010 Share Napisano 9 Listopad 2010 oj jacenty lepiej szykuj już prowiant do pierdla za tę giwerę ;-))tu ma ktoś linka jakby chciał się przyjrzeć samopałowi. http://www.policja.choszczno.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=936&Itemid=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozets Napisano 10 Listopad 2010 Share Napisano 10 Listopad 2010 Jakiś czas temu w miejscach wartych odwiedzenia" pisałem ,że moi koledzy w Choszcznie wyciągali przeróżne uzbrojenie z jeziora. I nie kłamałem. Dalej przestrzegam przed poszukiwaniami w zakolu przy banku. Jest tam dużo zatopionego sprzętu wojskowego. I jest bardzo niebezpiecznie ze względu na możliwość zaplątania się w liny, druty kolczaste, stare sieci itp. Nawet dla doświadczonych płetwonurków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozets Napisano 10 Listopad 2010 Share Napisano 10 Listopad 2010 jacenty 2004 ///Spust z bezpiecznikiem kluczykowym///*********************Masz poczucie humoru . To dobrze. Bo nawet sławne niegdyś kabarety jak Elita - nabrały ostatnio wody w usta. Proponuję byś dalej przysyłał te inteligentno-prześmiewcze eksponaty. Pośmiejemy się za darmo i bez VAT-u... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loszo_ZCH Napisano 10 Listopad 2010 Share Napisano 10 Listopad 2010 A Ja durny wędki z bagażnika wyrzuciłem, a szpadel wożę i po lasach się szlajam a tu proszę z przed nosa mi taką giwere sprzątneli :( a Ciekawe czy przynajmniej kartę miał i składki opłacone :p Tylko czekać aż któryś zamiast karpia czy węgorza tego zaginionego w mule tygrysa na brzeg wywlecze.pozdrawiam loszo_ZCH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRASNALEK Napisano 11 Listopad 2010 Share Napisano 11 Listopad 2010 Czy już wiadomo na jaką przynętę biorą tam te eksponaty bo jakoś o tym cisza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 11 Listopad 2010 Share Napisano 11 Listopad 2010 Na zalanego robaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyra75 Napisano 12 Listopad 2010 Share Napisano 12 Listopad 2010 A jaka partyzantka ( AK, AL, BCh, czy werwolf) działała ? Wszak to ziemie utracone/odzyskane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozets Napisano 12 Listopad 2010 Share Napisano 12 Listopad 2010 Pyra pyta ////A jaka partyzantka ( AK, AL, BCh, czy werwolf) działała ? Wszak to ziemie utracone/odzyskane.*****************************************Pyra nie obraź się ( możliwe ,że jesteś poznaniakiem) - krążył kiedyś taki kawał:dlaczego w poznańskim nie było partyznatki"? - bo Niemcy nie pozwalali..."Oczywiście to kawał. Faktem jest ,że działaność partyzancka na tamtych terenach była niemal samobójstwem. Tak wiele było niemieckiej ludności , volksdojczów, reichsdojczów, gestapo, itp. itd. etc. Natomiast wielu patriotów z poznańskiego - przesiedlonych na tereny lubelskiego, rzeszowskiego, kieleckiego - stanowiło trzon kierowniczej siły AK na tamtych terenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 12 Listopad 2010 Share Napisano 12 Listopad 2010 jacenty2004-opatentuj to czym prędzej ,żeby cie ktoś nie ubiegł !!:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyra75 Napisano 12 Listopad 2010 Share Napisano 12 Listopad 2010 He he, słyszałem, ale mi chodzi o to że Choszczno leżało w Rzeszy. Więc skąd tam partyzanci, prędzej werwolf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.