Skocz do zawartości
  • 0

Śmigło

maciek422

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kształt jest inny ale bicia na śmigle SPA XIII HS 200 pasują do SPADa XIII stąd moje podejrzenie. http://www.baha.be/Webpages/Navigator/Photos/MilltaryPics/ww1_precurseurs/spad_sxiii.htm Teraz bardziej pasuje?
Napisano
I jak z tym śmigłem? Trafiło do Muzeum Lotnictwa Polskiego? Proponuję przenieść wątek do Lotnictwa, bo ciekawy.
Napisano
Bo to jest SPAD XIII C1 !!!. i to wystarczy zobaczyć na archiwalnych zdjęciach. Nawet polskie spady miały takie śmigła !!! . Jeśli ono jest w kraju to szok że to ozdoba przed chałupą !!. jego wartość jest naprawdę dość wysoka , a na dworze kleje w tym śmigle zimą zaczną puszczać i za 10 lat to będą smętne resztki
Napisano
Lepiej by było jakby to śmigło trafiło do muzeum na widok publiczny, a nie w czyjeś prywatne ręce! Więc poniekąd się nie dziwię że nie chce oddać, tym bardziej że to pamiątka.
Historia rzeczywiście dosyć niesamowita, jeżeli to faktycznie jest śmigło ze spada S-XIII to bardziej by pasowała ucieczka z niewoli sowieckiej w 1920 niz 1939 roku... ale kto tam wie.
Priorytetowa sprawa to oczywiście nakłonienie tej Pani aby umieścić eksponat w bardziej bezpiecznym miejscu (czytaj. wewnątrz budynku) tym bardziej że zima zbliża się wielkimi krokami.
Napisano
W tej legendzie może jednak być ziarno prawdy. Nie możemy wykluczyć przypadku polskiego żołnierza, który uciekł samolotem z niewoli podczas wojny bolszewickiej.
Napisano
Myślę że gdy będziemy próbować ją nakłaniać do oddania go w dobre ręce to w grę wchodzi tylko muzeum, wątpię czy na jakakolwiek inną opcje ta Pani jest w stanie przystać.

Pytanie do zorientowanych w temacie. Czy w Polsce istnieje jakikolwiek egzemplarz tego samolotu bądź samego śmigła?
Jakich argumentów jeszcze można użyć by przekonać ją do oddania go do muzeum?
czy miała by możliwość np.: przekazania go w depozyt?
Napisano
Rajek mylisz się i to dosadnie. Przecież widać doskonale budowę śmigła, że to wielowarstwowa sklejka. Zresztą śmigło już zaczyna pękać na klejeniu sklejek rozwarstwienie " , ale to można obecnie naprawić. Bicia są na osi śmigła a nie na łopacie. SBoj czytaj uważnie że dziadunio uciekł z Katynia w 39-40 roku i to na samolocie, pewniakiem pobiegł na pobliskie lotnisko do Smoleńska ;o)). Więc nie rozpatrujmy tej bajki w jakikolwiek sposób rozsądny bo to powieść S/F a prawdy naprawdę się nie dowiesz.
Napisano
Przekonajcie ich, że to dobro kultury narodowej, w dodatku unikatowe na skalę nie tylko polską, bo samolotów Spad przetrwało na świecie naprawdę niewiele. Najlepszym miejscem dla ekspozycji tego śmigła będzie Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie.
Napisano
Witam. Raczej wątpię aby domownicy oddali to śmigło, no chyba że sprzedali, ale jak znam ludzi to nagłe zainteresowanie może ich wystraszyć i jak zwykle pomyślą że mają eksponat wart górę pieniędzy. Najważniejsze aby zdjęli i zachowali w domu na ścianie. To już będzie szansa że kiedyś może ktoś kupi jak ludzi przypili choć widać że chatę niedawno wybudowali więc na biednych nie trafiło :o))". Co do baśni z tysiąca i jednej nocy jaką Was uraczyła ta Pani to mogła jeszcze dodać że wracając do kraju zniszczył tym Spadem eskadrę Focke-Wulfów i pułk niemieckich wehrmachtowców obijając ich po łbach tym śmigłem. Ale trzeba przyznać że teraz co drugi Polak w opowieściach musi stwierdzić że ktoś z rodziny albo zginął w Katyniu, albo z niego uciekł. Więc legenda do tego śmigła jest chyba tworzona na bieżąco w zależności od spożytego alkoholu lub nawiedzenia starszej madmuasel. Co do tego czy coś w naszych muzeach ze spada ocalało to niestety NIC !! . Mieliśmy kilkadziesiąt SPADÓW XIIIC1 i VIIC1 razem około 58 szt." które eksploatowało Wojsko Polskie w latach 1919-23. które to były na wyposażeniu eskadr 7,15,18,19- dawniejsza 162 eskadra" oraz 10 eskadry wywiadowczej i w wyższej szkole pilotażu na Ławicy. Niestety po wojnie Polsko-Bolszewickiej oraz innych bojach np: na Litwie, Śląsku Cieszyńskim i innych samoloty były już tak mocno wyeksploatowane że ostatnie sztuki wycofano z lotnictwa pod koniec 23 roku. Trzeba pamiętać że były to często samoloty które już były eksploatowane w trakcie I wojny Światowej. a z uwagi na swoją budowę szmaciano-drewnianych latających fortepianów " ich eksploatacja na wolnym powietrzu powodowała dość szybką degradację. Tak że po rozbiórce samolotu ktoś mógł zabrać sobie śmigło na pamiątkę a wracający gość z z ZSRR po prostu je podgrandził komuś z chałupy kto trzymał tam z czasów początków awiacji .Ogólnie znane słowo szaber" to w latach 44-49 było czymś normalnym - obecnie nazywamy to kradzieżą . Więc trudno się przyznać że Śmigło dziadunio zwinął bo mu się spodobało, więc lepiej dorobić nieprawdopodobną historię.
W każdym razie, skoro jest w kraju to pochodzenie prawdopodobnie jest z naszych samolotów użytkowanych z początków powstawania polskiego lotnictwa.
Napisano

Ja od siebie wrzucę jeszcze wyraźniejsze zdjęcie całości, śmigło jest w Polsce, ze śmigłem wiąże się również dość ciekawa aż nieprawdopodobna historia opowiedziana przez starszą Panią. W skrócie: śmigło znalazło się w rodzinie za sprawą bodajże dziadka starszej Pani, który po 39 jako oficer znalazł się w rękach sowietów. Tutaj Pani wspominała coś o Katyniu, że udało mu się uciec z niewoli a do polski przyleciał samolotem... i właśnie to śmigło pochodzi z owego samolotu, które jej dziadek na własnych plecach przyniósł do domu by zachować na pamiątkę. Tak jak pisałem historia dość nieprawdopodobna, ale wraz z kolegą prawdopodobnie odwiedzimy jeszcze Panią i spróbujemy dowiedzieć się czegoś więcej.

Tak jak ktoś słusznie stwierdził śmigło w tych warunkach może nie przetrwać długo, zwłaszcza że tak jak przyznała nam się starsza Pani, warstwa ochronna lakieru została zeszlifowana.
Trudno będzie raczej nakłonić Panią do oddania tej cennej pamiątki w czyjeś ręce. Spróbujemy ją nakłonić by zabezpieczyli je odpowiednio i trafiło do środka.

Napisano

Witam,

śmigło już nie wisi na zewnątrz i raczej tam nie wróci. Prawda jest taka, że historia jaka się z nim wiąże nie jest wcale sensacyjna i już nie dowiemy się jak to było dokładnie bo nie żyje nikt kto mógłby ją opowiedzieć.

Ponadto, kto z Was wypowiadających się na forum wie w jakim stanie było to śmigło 10 lat, 5 ,rok temu? Ja wiem. Człowiek do którego wcześniej należało próbował oddać je do różnych muzeów, ale żadne nie było zainteresowane. Całe lata leżało w szopie.

Na koniec uważajcie co piszecie na forach bo nie wiadomo kto je czyta... , niektóre Wasze wypowiedzi są po prostu żałosne. Tak się składa akurat, że znam się trochę na lotnictwie (skończyłem MEiL), latam i pracuje w lotnictwie. A ponadto wypowiadacie się o mojej rodzinie.

Śmigło z 1919 to może nie hełm z 1933, ale jednak bez przesady. Tych samolotów wyprodukowali 8,500 szt. .

Dla naprawdę zainteresowanych, przyznaje się do błędu, że 3 lata spędziło pod daszkiem, bo powinienem od początku trzymać je w budynku. Nie zmienia to faktu, że jego stan praktycznie się nie zmienił.

Pozdrawiam wszystkich

Napisano
Landszaft - zwróć uwagę, że to starsza pani, której dziadek". Ja nie twierdzę, że tak miało być, ale do wieku bohaterów i pochodzenia śmigła zdecydowanie bardziej przystaje rok 1920 i w tej legendzie o ucieczce sowietom może wówczas być ziarenko prawdy. ZSRR miał Spady XIII na stanie. Starszej pani mogło się coś pomieszać, ale niekoniecznie zaraz wszystko. Nie chodzi o to, że upieram się przy tej wersji zdarzeń, jednakże wcale bym jej tak zdecydowanie nie odrzucał.
Napisano
apeluję o szacunek dla własności. to śmigło choć by nie wiem jak cudne ma swoich właścicieli i nie macie najmniejszego prawa do decydowania o jego losie. Jeśli jest to pamiątka rodzinna to tym bardziej! Mi się dajmy na to podobają mercedesy - i co? Mam każdego właściciela mercedesa nękać aby trzymał go w garażu??? albo żeby oddał go mnie? dajcie spokój litości Panowie. To że coś potraficie szanować a brdziej niż właściciel nie uprawnia Was do tego by to mu odbierać lub stręczyć sposób postępowania.

z przyjaznym respekt
JM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie