Skocz do zawartości

Tegoroczna bida

R51

Rekomendowane odpowiedzi

Lebele wiążą się z historią miejsca, bo stanowiły uzbrojenie konwojentów pędzących jeńców. Jeńcy rozlokowani byli w końskich" ziemiankach, przez co poszukiwacze pogardliwie ominęli ten teren. Zaczęło mi coś switać, kiedy posypały się manierki i menażki wszystkich możliwych armii, potem guziki- belgijskie, polskie a nawet litewskie (konwojenci?), ciekawe były okucia od brytyjskiego webingu kiedy znalazłem blachę - stalagówkę z Olsztynka byłem już pewien. Co ciekawe wszędzie walały się szmaty mundurowe niemieckie (sporo guzików i strzepów materiału)- czyżby w strachu przed niewolą konwojenci zrzucali swoje ciuszki i przebierali się w cywilne ciuchy (albo nawet jenieckie?).

Korpusówka to owszem ta czwóreczka 58 pp. Obok na zdjęciu ledwo widoczny guzik hallerowski". Trafił się jeszcze okaleczony orzełek. Było też sporo polskich łusek i guzików a także maści śnieg tatrzański" i kałamarzy. Wszystko to ukop ze śmietnika na tyłach wrzesniowych koszar (dziś rośnie tam las).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie