Skocz do zawartości
  • 0

kastet ss?

HASAG40

Pytanie

Napisano

witam dzisiaj wyskoczyło mi takie cudo kastet ale jakiś dziwny wygląda na jakiś rodzaj twardego cynku?trafiony na pozycjach bronionych przez jednostki ss (mierzeja wiślana)słyszałem właśnie że używało ss oraz sa tego rodzaju wynalazki czy to prawda?

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kastety to broń nieregulaminowa, kto chciał to zdobywał ją na własną rękę.Możesz trafic na zdobiony runami(jezeli ktos sobie taki skołował) jak również niczym nie wyróżniający się od innych.Twój mógł równie dobrze zostac zgubiony przez ulicznego huligana, który uciekał przez wój" teren.Rodowód pozostaje niejasny.
Napisano
.....Art. 4. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:

a) broń białą w postaci:

- ostrzy ukrytych w przedmiotach nie mających wyglądu broni,

- kastetów i nunczaków,

- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,

- pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,

b) broń cięciwową w postaci kusz,

c) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej.

Pozdr,
Piotr.
Napisano
mój łamiszczęk jak to kolega wyżej ładnie nazwał zalegał w ziemiance na około 35cm razem z łuskami pustymi od mausera więc nie sądzę żeby to jakiś huligan zgubił chyba że ci nieszczęśni huligani z runami na kołnieżach:-)wiem też że były różne odmiany mój ma coś wydziargane na wewnętrznej części muszę obczyścić i ustalić co to?a co do zezwolenia to nawet nie wiedziałem że na takie pierdoły jest potrzebne teraz mnie wsadzą na dożywocie za ten kastet i znajdą odrazu 10 noży kuchennych w tym jeden długi do mięsa i tasak do porcjowania mięsa ze śladami krwi czyli 25lat jak nic i 10 lat śledztwa do jakiego świniaka należała ta krew na nożu:-)
Napisano

witam dzisiaj wyskoczyło mi takie cudo kastet ale jakiś dziwny wygląda na jakiś rodzaj twardego cynku?trafiony na pozycjach bronionych przez jednostki ss (mierzeja wiślana)słyszałem właśnie że używało ss oraz sa tego rodzaju wynalazki czy to prawda?

Napisano
Na drugowojennych pozycjach są czasem odnajdywane kastety,nie należy od razu dorabiać do nich teorii że należały do gestapowców,feldżandarmów,GeFepowców czy innych okrutników.Najprawdopodobniej należał do zwykłego żołnierza a mógł być przydatny w walce okopowej lub nawet podczas awantury o dziwkę w przygarnizonowej knajpie.
Napisano
Tak mi się przypomniało...
Mój znajomy kolekcjoner broni białej miał nalot w domku (nie wiem co przeskrobał). Organa zabrały mu bagnety do kałacha"- bo to broń aktualnie w armii używana i oryginalne amerykańskie noże okopowe.
Jeden mu oddali, bo biegły sądowy uznał, że to zepsuta szabla:
http://www.donrearic.com/images/knuckleknifefive.jpg
Drugi noż jest już powodem poważnych kłopotów z prawem:
http://www.donrearic.com/images/knuckleknifethree.jpg
Pozdrawiam,
Piotr.

PS.
http://www.donrearic.com/brassknuckles.html
Napisano
Bardzo podobny sprzęt można nabyć obecnie na różnych bazarkach,pewnie cenią go sobie co niektórzy kibice klubów piłkarskich jako argument ostateczny.
Napisano
tak kolego abcd właśnie tak sobie przeglądałem stronki i widzę że tak do końca to można sobie gdybać kto tego używał fakt że trafione na pozycjach ss to daje do myślenia ale kto to tak naprawde upuścił tam to cudo tego się nie dowiem może nawet jakiś ruski soldat przytargał w plecaku?
Napisano
Skoro opisałeś że miejscem pochodzenia przedmiotu jest Mierzeja Wiślana to trudno twierdzić o ˝pozycjach SS˝w kwietniu czy maju 45 sąsiadowali tam ziemianka w ziemiankę żołnierze elitarnych dywizji z jakimiś zafajdanymi HiWisami, czy cywilami z Prus Wschodnich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie