Skocz do zawartości
  • 0

Ulotka (islam) z okresu II w.ś.

bjar_1

Pytanie

Napisano

Wczorajsze znalezisko kolegi. Wyszło to z innymi popierdółkami spod podłogi starego domu, w którym w okresie od listopada '44 do stycznia '45 roku kwaterowali Hiwisi" (prawdopodobnie z Azerbejdżanu lub Turkmenistanu).
Co to za ciekawostka? Za wszelkie sugestie będę wdzięczny!

Widok ogólny, wymiary 137 mm x 71 mm...

http://img691.imageshack.us/f/img7897e.jpg/

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki!
Podejrzewam, że raczej to zgubili niż schowali. Przecież to była po złożeniu karteluszka 1 x 1 cm wielkości. Wpadło w dziurę w podłodze i amen. Ile mieszkali w tej chacie? Podejrzewam okres od XI-XII'44 do połowy I'45...
Napisano
To takie dość duże pudełeczka z mosiądzu, albo srebra, zawieszane na szyi. Powinny wyjść na goglu, a na razie próbujemy przetłumaczyć to co jest tam napisane. Muszę przesłać zbliżenia. Może wystarczą te co są. Powinienem się jeszcze odezwać.
Napisano
Ano szwędała się kałmucka kawaleria po okolicy...
Jednak może jakieś konkretniejsze informacje - nie wierzę, że nikt islamu nie zna ;)
Napisano
Tu Cie zawiode, otóz ten papier niema nic wspólnego z Islamem i tym bardziej z alfabetem arabskim.
Co tu mamy to sanskryt lub prakryt, a tlumacza tegoz jezyka to bedzie cholernie ciezko znalesc...
Napisano
Te zdjęcia które są, powinny wystarczyć. Dodam jeszcze, że taką mantrę nie pisze sobie pierwszy z brzegu gość znający pismo,bo wtedy nie miałaby mocy. Pisze ją lama, czyli ktoś, kto urzeczywistnił nauki Buddy, a im wyżej postawiony lama, tym lepiej. Dla buddysty, jest to bardzo cenny przedmiot i kiedy się go, z jakiegoś powodu, nie używa, zaleca się spalenie go. Myślę, że w twoim wypadku, ta opcja odpada?
Napisano
Skłaniałbym się w tym kierunku.Wbiłeś mi niezłego gwoździa tym czymś.Jak dla mnie wygląda to na coś w rodzaju łamigłowki,rebusu,szarady.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie