jan-80 Napisano 10 Październik 2010 Napisano 10 Październik 2010 Ja kolegi djdj75 nie chciałem urazić.A tamte mudury co stoją za pańskim kolegom to sa twoje djdj75 bo bardzo fajne.
djdj75 Napisano 10 Październik 2010 Autor Napisano 10 Październik 2010 jan-80 - urazić, hm to raczej nie ale faktycznie Polak to potrafi ciśnienie podnieść, chciałem powiedzieć że mase lat kolekcjonuję starocie, aprawiam", konserwuję itp. A to za moim znajomym to faktycznie moje :)
djdj75 Napisano 9 Październik 2010 Autor Napisano 9 Październik 2010 herman1984 - dzięki tego szukałem. pozdro.
Diago Napisano 12 Październik 2010 Napisano 12 Październik 2010 Kolego jak możesz to daj fotki tych mundurów Pozdro
steell Napisano 8 Październik 2010 Napisano 8 Październik 2010 na prawej piersi powinna być wyszyta wrona hitlerowska
abcd Napisano 8 Październik 2010 Napisano 8 Październik 2010 Faktycznie na wszywce prócz nazwiska bardzo dokładne dane, jak na blachach KM wz. bodajże 1941, N-Noedsee ,9136-numer osobisty, 40-rok asenterunku, T-specjalność( tu personel techniczny),ciekawe czemu miało służyć przecież by ciuch nie pomylił się w pralni czy koszarowej szafce w zupełnośći starczyloby nazwisko i 1 litera imienia,czyżby taka wszywka miała też służyć do identyfikacji posiadacza bluzy jako potencjalnego nieboszczyka.
abcd Napisano 8 Październik 2010 Napisano 8 Październik 2010 Ku scisłośći blacha nie wz.41 a 36 ,natomiast specjalność T wg.klasyfikacji obowiązującej od 1938 odpowiadała kompaniefeldfebel-laufbahn więc stopień mat na mundurze pasuje.
8total4 Napisano 9 Październik 2010 Napisano 9 Październik 2010 bez urazy ale doszywając tego adlera w.g. mnie zniszczyłeś fajny relikt.pozdro.
kloki Napisano 9 Październik 2010 Napisano 9 Październik 2010 Mam podobne odczucia co total. Nie ma sensu obszywać oryginału kopiami. MSam mam dylemat, żeby obszyć oryginał oryginalnymi obszyciami, bo to już wieje przeróbką...
steell Napisano 9 Październik 2010 Napisano 9 Październik 2010 mundur letni używany praktycznie przez całą wojnę i w południowej strefie działańmundur małej rozmiarówki, znajomy ledwo co mógł się w niego wbić" ludzie wtedy statystycznie byli mniejsi oczywiście zdarzały się wyjątki ale dzisiejsza średnia wzrostu wtedy była uważana za wysokiego to samo z rozmiarami obuwiakotwica na rękawie to oznaka stopnia, maat w tym wypadku to raczej plutonowyhttp://www.uniforminsignia.net/?option=com_insigniasearch&Itemid=53&result=579
pawcio75 Napisano 12 Październik 2010 Napisano 12 Październik 2010 Jak juz doszywac to oryginalnego ptaka. Wcale nie bedzie problemu ze znalezieniem oryginalnego. Trzeba tylko troche w seci pogrzebac. Cana troche duza ale na pewno znajdzie sie taniej. Warto zainwetsowac i bedzie komplet. http://www.germanmilitaria.com/Kriegsmarine/photos/K000761.html
jan-80 Napisano 10 Październik 2010 Napisano 10 Październik 2010 To racja lepiej do orginału nic nie dodawać.
steell Napisano 12 Październik 2010 Napisano 12 Październik 2010 kolego djdj75 ja nic nie pisałem o specjalności, pisałem tylko o stopniu:)
djdj75 Napisano 9 Październik 2010 Autor Napisano 9 Październik 2010 tył spodni, - które obszycie (oprócz wszywki w spodniach) munduru mówi o tym iż jest to stopień mata? (chyba kapral)
djdj75 Napisano 9 Październik 2010 Autor Napisano 9 Październik 2010 fotka dla steell - tak wygląda po doszyciu adlera - niestety kopia - chyba będzie bardzo ciężko zdobyć oryginał.
askaktus Napisano 27 Czerwiec 2011 Napisano 27 Czerwiec 2011 Witam ! Czy ktoś znający ten temat może poradzić gdzie można kupić wymieniony powyżej krawat do bluzy ? Ewentualnie czym go można zastąpić ? Z wykresów wynika , że jest to kwadratowy kawałek materiału odpowiednio złożony i zawiązany . Czy dobrze widzę czy mi sie tylko tak wydaje ? Pozdrawiam !
djdj75 Napisano 9 Październik 2010 Autor Napisano 9 Październik 2010 mundur małej rozmiarówki, znajomy ledwo co mógł się w niego wbić do fotki, (na adler nie zwracajcie uwagi) - pytanko - potrzebuję linków bądź też fotek wiązania krawata. A tak w ogóle jakiego wzoru jest ten mundur?
herman1984 Napisano 9 Październik 2010 Napisano 9 Październik 2010 http://www.germanmilitaria.com/Kriegsmarine/photos/K008460.htmlzdj(źródło WAF) - wiązanie.Pozdro.
djdj75 Napisano 9 Październik 2010 Autor Napisano 9 Październik 2010 steell - może masz i racje że plutonowy ale dlaczego? hm hm po tym co mi podesłałeś + to co przeczytałem tzn. piorun = łączność - wychodzi raczej mat łącznośći - dzieki i pozdro.ps. kriegrsmarine było zawsze moją słabą stroną
Pytanie
djdj75
Mója nowa zdobycz
52 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.