Skocz do zawartości
  • 0

Mundur Kriegsmarine

djdj75

Pytanie

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jan-80 - urazić, hm to raczej nie ale faktycznie Polak to potrafi ciśnienie podnieść, chciałem powiedzieć że mase lat kolekcjonuję starocie, aprawiam", konserwuję itp. A to za moim znajomym to faktycznie moje :)
Napisano
Faktycznie na wszywce prócz nazwiska bardzo dokładne dane, jak na blachach KM wz. bodajże 1941, N-Noedsee ,9136-numer osobisty, 40-rok asenterunku, T-specjalność( tu personel techniczny),ciekawe czemu miało służyć przecież by ciuch nie pomylił się w pralni czy koszarowej szafce w zupełnośći starczyloby nazwisko i 1 litera imienia,czyżby taka wszywka miała też służyć do identyfikacji posiadacza bluzy jako potencjalnego nieboszczyka.
Napisano
Ku scisłośći blacha nie wz.41 a 36 ,natomiast specjalność T wg.klasyfikacji obowiązującej od 1938 odpowiadała kompaniefeldfebel-laufbahn więc stopień mat na mundurze pasuje.
Napisano
Mam podobne odczucia co total. Nie ma sensu obszywać oryginału kopiami. MSam mam dylemat, żeby obszyć oryginał oryginalnymi obszyciami, bo to już wieje przeróbką...
Napisano
mundur letni używany praktycznie przez całą wojnę i w południowej strefie działań

mundur małej rozmiarówki, znajomy ledwo co mógł się w niego wbić" ludzie wtedy statystycznie byli mniejsi oczywiście zdarzały się wyjątki ale dzisiejsza średnia wzrostu wtedy była uważana za wysokiego to samo z rozmiarami obuwia

kotwica na rękawie to oznaka stopnia, maat w tym wypadku to raczej plutonowy

http://www.uniforminsignia.net/?option=com_insigniasearch&Itemid=53&result=579
Napisano
Jak juz doszywac to oryginalnego ptaka. Wcale nie bedzie problemu ze znalezieniem oryginalnego. Trzeba tylko troche w seci pogrzebac. Cana troche duza ale na pewno znajdzie sie taniej. Warto zainwetsowac i bedzie komplet. http://www.germanmilitaria.com/Kriegsmarine/photos/K000761.html
Napisano
Witam ! Czy ktoś znający ten temat może poradzić gdzie można kupić wymieniony powyżej krawat do bluzy ? Ewentualnie czym go można zastąpić ? Z wykresów wynika , że jest to kwadratowy kawałek materiału odpowiednio złożony i zawiązany . Czy dobrze widzę czy mi sie tylko tak wydaje ? Pozdrawiam !
Napisano

mundur małej rozmiarówki, znajomy ledwo co mógł się w niego wbić do fotki, (na adler nie zwracajcie uwagi) - pytanko - potrzebuję linków bądź też fotek wiązania krawata.
A tak w ogóle jakiego wzoru jest ten mundur?

Napisano
steell - może masz i racje że plutonowy ale dlaczego? hm hm po tym co mi podesłałeś + to co przeczytałem tzn. piorun = łączność - wychodzi raczej mat łącznośći - dzieki i pozdro.
ps. kriegrsmarine było zawsze moją słabą stroną

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie