Skocz do zawartości
  • 0

grot?

Diakon227

Pytanie

Napisano

Dziś wybraliśmy się na pole trochę poszperać i znaleźliśmy coś takiego. Przypomina kształtem grot włóczni. Podchodzę jednak do znaleziska sceptycznie. Skoro znalezione na polu to może być coś związane z rolnictwem. Może ktoś wie do czego to mogło służyć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
najciekawsze jest to że ktoś usilnie wysyła mi na maila wiadomości o tym że chce go kupić. Piszę tu oficjalnie. Nie! Wedle prawa należy on do Państwa i mam zamiar go oddać do muzeum. Postanowione.
Napisano
Diakon227 jesteś jednym z prawdziwych poszukiwaczy, zastanawiasz sie dlaczego a to dlatego ze taki fant oddajesz do muzeum.
ps.
fant bardzo ładny kultura łużycka wiec epoka brązu. pozdrowienia janczar
Napisano
myślałem raczej zobaczyć czy warto wzywać archeologów, przekopią całe pole a kolega nie po to przy nim pracuje od rana do nocy. To może być po prostu szczęście że akurat grot się tam znalazł
Napisano

Dziś wybraliśmy się na pole trochę poszperać i znaleźliśmy coś takiego. Przypomina kształtem grot włóczni. Podchodzę jednak do znaleziska sceptycznie. Skoro znalezione na polu to może być coś związane z rolnictwem. Może ktoś wie do czego to mogło służyć ?

Napisano
Diakon szacunek za inicjatywe.
Daj znac jak to przebiegalo.
Fant materialnie nie jest warty duze pieniadze a napewno warty jest przekazania go do muzeum.
Pozdrawiam Vorax
Napisano
Ramzes- nie wiem, czy jest to grot czy też nie jest to grot.

Nie potrafię, natomiast, załapać Twojego toku rozumowania. Może Tobie się Fora pomyliły?

- a twoim miejscu po wystawieniu tego zdjęcia poleciał bym do najbliższego muzeum oddając to i mieć papier na potwierdzenie i to jak najszybciej pozdrawiam"

- :) Ja proponuje Ci zbierać znaczki:) albo jezdzić na giełdy kopaniem tylko skomplikujesz sobie życie zresztą jeżeli dzwonisz na policje widząc kości i łuski to zaden z Ciebie poszukiwacz pozdrawiam a i poszukiwaczem nie da się od tak zostać pierwszy rok czytaj badaj teren a potem dopiero.."

- ajlepiej jest identyfikować nocne fanty:D ta cała niepewność :D jest taka emocjonująca ... HEh nocne wypady, są naprawdę dużą częścią poszukiwań w Polsce ze względu na dostępność w nocy tylko duchy i zjawy a w dzień problemy i nie miłe sytuacje z ludnością pozdrawiam"

....

EOT
Napisano
jest gładki, nie licząc pęknięć i ewidentnych obdrapań. W podstawie mocowania ma dziurę na wylot jakby na jakiś bolec do mocowania. Dlatego mi nie pasowało do grotu. Ma zielonkawy odcień. Sam nie wiem. Jutro brat zawozi go do znajomego który jeździ czasem z archeologami. Przekaże im ten fant do oceny.
Napisano
Mieszkam w okolicy prac archeologów i wyciągają fanty nawet z epoki kamienia do czasów średniowiecznych.Wszystkie groty jakie wytargali mimo dużego podobieństwa do tego były wykonane z żelaza.A ten z czego jest?
Napisano
kilka set metrów dalej znalazłem kiedyś naszego orła z czapki wz.19 może to ma jakieś powiązanie? Tylko że mieszkam na terenach poniemieckich i nie wiem skąd by to tutaj się znalazło.
Napisano
Od X lat każdą żabę,którą zobaczę,staram się ją złapać i dać jej całuska. I wierzę w to,że któraś się okaże i iż jest to księżniczka. Czyż nie oto nam chodzi w tym czym się zajmujemy? Pozdrawiam.
P.S.
Nie pomyliłem forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie