Skocz do zawartości

Co to za grzybki?

michal1514

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dzisiaj na grzybach i znalazłem takie malutkie grzybki podobne do podgrzybków lecz mają inny kolor kapelusza a podspodem są bardzo ciemne. Słyszałem, że są to tzw. siniaki i są bardzo smaczne ale nie jestem pewien. Może ktoś je rozpozna i powie czy to jadalne czy nie ? Szukałem w internecie w atlasie grzybów i znalazłem dużo podobnych ale nie miałem pewności czy to to samo.

siniak po ścięciu nóżki już zaraz robi się siny a tu niema sinej barwy ani zabarwienia wiec jeśli niema blaszki to raczej jadalny ale nie daje głowy bo nie widzę dokładnie co to za grzyb a jeśli ty jesteś nie pewny lepiej nie jedz chodź w chinach wszystkie grzyby jedzą

Goryczak Żółciowy to nie jest gdyż one są od spodu białe później starsze lekko różowe, w smaku piekące i gorzkie, jak dla mnie jest to maślak pstry inaczej nazywany miodownikiem, zajączkiem, łzak, uzak, pociecha, bagniak zależy od regionu. Rosną one w grupach po kilka kilkanaście sztuk lubią trawy i mchy towarzystwo drzew iglastych, wrzosów i kwaśną glebę. Dobry do suszenia i marynowania.

Potwierdzam, tzw. siniak (nazwa regionalna) lub jak pisze chudy ... Bardzo smaczny grzybek, kapelusz żółty z wierzchu a pod spodem ciemny. Nie goryczak żółciowy, bo tego jak spróbujesz to sama dosłownie żółć, również nie żaden sitak, sitarz, bo ten ma siateczkę pod spodem choć też jest jadalny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie