michal1514 Napisano 12 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2010 Byłem dzisiaj na grzybach i znalazłem takie malutkie grzybki podobne do podgrzybków lecz mają inny kolor kapelusza a podspodem są bardzo ciemne. Słyszałem, że są to tzw. siniaki i są bardzo smaczne ale nie jestem pewien. Może ktoś je rozpozna i powie czy to jadalne czy nie ? Szukałem w internecie w atlasie grzybów i znalazłem dużo podobnych ale nie miałem pewności czy to to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 12 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2010 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 12 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2010 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek kk Napisano 12 Wrzesień 2010 Share Napisano 12 Wrzesień 2010 paskudne szataniątka" - nie spożywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemianka Napisano 12 Wrzesień 2010 Share Napisano 12 Wrzesień 2010 Ja kiedys tego wiadro nazbierałem, to ojciec mnie po podworku ganiał ze nie potrafie grzybow odróżnić. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacho Napisano 12 Wrzesień 2010 Share Napisano 12 Wrzesień 2010 Jak nie masz 100% pewności to zostawiasz grzba w lesie! Od tej zasady nie ma odstępstw.3 grzybkami się nie najesz a konsekwencje mogą być tragiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 12 Wrzesień 2010 Share Napisano 12 Wrzesień 2010 Dokładnie, nie znasz-nie jedz. Ja dziś całą reklamówkę Kanii, już nie wiem co z nimi robić :) Grzybów u mnie nie brak, ten rok jest wyjątkowo udany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemianka Napisano 12 Wrzesień 2010 Share Napisano 12 Wrzesień 2010 Swięty chodz po domach i się wymieniaj: 1 fant = 1 kg kanii xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 12 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2010 Już wszystko wiem. To są tzw. sitaki", bardzo dobre do marynowania ;). Moja bratowa zbiera je z ojcem od dziecka. Ja ich jeść nie będe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tradytor Napisano 12 Wrzesień 2010 Share Napisano 12 Wrzesień 2010 A czy po przekrojeniu lekko sinieje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 jak na mój gust nie jest to sitak jak już to może siniak ale nie widzę by się siny robił byc może jest to goryczak jeśc tego bym nie jadł:)tak jak tu kolega napisał nie wiesz nie jedz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drops072 Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 siniak po ścięciu nóżki już zaraz robi się siny a tu niema sinej barwy ani zabarwienia wiec jeśli niema blaszki to raczej jadalny ale nie daje głowy bo nie widzę dokładnie co to za grzyb a jeśli ty jesteś nie pewny lepiej nie jedz chodź w chinach wszystkie grzyby jedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 Zwykły goryczak żółciowy. W Polsce Szatan jest bardzo rzadki, i praktycznie nie występuje, a większość ludzi i tak nazywa szatanami wszelkie niejadalne borowiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 Chociaż w sumie to w Polsce Szatan istnieje, siedzi w PO i rządzi krajem, jak uważa pewien odsetek społeczeństwa ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 ...a ja myślałem, że w Toruniu rezyduje ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 13 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2010 Spokojnie panowie ja tego nie będe jadł ;).Bratowa mówi, że zbierała je z ojcem od dziecka właśnie w tym lesie gdzie ja chodziłem ( nawet był ze mną na tych grzybach ). Co z nimi zrobią to już nie moja sprawa :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 dla teściowej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaz41 Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 jak masz 3 wątroby to jedz .ja wcale nie jem grzybów nawet dobrych i nadal żyje eh.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 Wszystkie grzyby bez wyjątku są jadalne. Ale niektóre tylko raz w życiu.... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 Maślak pstry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 maślak pstry to nie jest ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 14 Wrzesień 2010 Share Napisano 14 Wrzesień 2010 http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/grzyby/album+obrazkowy/borowikowce/Suillus/maslak+pstry/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 14 Wrzesień 2010 Share Napisano 14 Wrzesień 2010 Ja znam pod nazwą pociecha" lub siniak" A od biotopu zależy wygląd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 14 Wrzesień 2010 Share Napisano 14 Wrzesień 2010 Goryczak Żółciowy to nie jest gdyż one są od spodu białe później starsze lekko różowe, w smaku piekące i gorzkie, jak dla mnie jest to maślak pstry inaczej nazywany miodownikiem, zajączkiem, łzak, uzak, pociecha, bagniak zależy od regionu. Rosną one w grupach po kilka kilkanaście sztuk lubią trawy i mchy towarzystwo drzew iglastych, wrzosów i kwaśną glebę. Dobry do suszenia i marynowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 14 Wrzesień 2010 Share Napisano 14 Wrzesień 2010 Potwierdzam, tzw. siniak (nazwa regionalna) lub jak pisze chudy ... Bardzo smaczny grzybek, kapelusz żółty z wierzchu a pod spodem ciemny. Nie goryczak żółciowy, bo tego jak spróbujesz to sama dosłownie żółć, również nie żaden sitak, sitarz, bo ten ma siateczkę pod spodem choć też jest jadalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.