Skocz do zawartości

nowy rutusik

nazgul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Saperdębica powiem Ci nie łudź się z tą duża cewką, bo czekamy juz nietórzy po 2 lata i nie ma jej, a rutus jakby wcale nie chciał tego tematu podjąć. Nie wypowiada się już o tym bardzo dawno, a na wielu forach ludzie zwracają uwage,że była duża cewka do proximy obiecywana...
  • Odpowiedzi 582
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Pultab kontra obrączka nie chciałem wywoływać wilka z lasu a tym bardziej Pana Nikt ,jestem wręcz zaszczycony jego odpowiedzią.Chodziło mi o to że złoto jest bardzo trudne w detekcji i daje niestabilny sygnał .Pultab i złota obrączka w teście w powietrzu dawały identyczny sygnał i wskazania na wyświetlaczu. A dyskryminacja na 15 bo powyżej odrzucała by i obrączkę i pultab.Ciekawi mnie czy filtry w argo poradzą lepiej z tym problemem pozdrawiam Pana Nikt
Napisano
Witam !

Lis123 - weź pod uwagę, że obrączki mogą być różne. Cienkie ,grube, małe ,duże....A pultaby mogą być proste ,połamane ,pogięte ...i co wtedy ?

Żaden wykrywacz niestety nie daje możliwości rozróżniania tak subtelnych różnic jak pomiędzy pultabami a biżuterią . .Identyfikacje tych obiektów zachodzą na siebie i tyle. Im szybciej człowiek zda sobie z tego sprawę tym lepiej.

Co do dużej sondy : nie mam innego wyjścia jak wreszcie podjąć temat.

Żużel : masakra , ma właściwości i przewodzące i magnetyczne. Jest niejednorodny - raz taki, raz inny.
Nawet nie myślałem aby detektor pracował w takich warunkach. Żaden wykrywacz VLF nie będzie poprawnie pracował.
Można próbować szukać w takim środowisku zwykłym PI ale z funkcją regulacji czasów próbkowania ( delay ) , albo wieloczęstotliwościowymi minelabami.

pozdrawiam RUTUS
Napisano
Taka sugestia do Pana Rutusa,ale w całkiem innym tonie.
Dwóch moich znajomków chciało kupic Argo na raty i podobno nie ma takiej możliwości zakupu u producenta(tak mówili).
Więc pojechali do Warszawy do wiadomego sklepu V... i kupili na raty po Minelabie.
Moze warto się zastanowić w tych czasach Panie Rutyna nad wprowadzeniem takiej formy sprzedazy?Przeciez traci Pan klientów a sklep V... tylko zaciera ręce.

Pozdrawiam
Zwierz
Napisano
Do Pana Rutusa;
Rowniez ja kupujac proxime mialem nadzieje ze w przyszlosci bedzie duza cewka. Miala byc na jesien 2008 potem ze pozniej na wiosne i tak zlecialo 2 lata.Cewki jak nie bylo tak nie ma! nie zebym krzyczal czy cos ale taka prawda
Tak samo jak kolega lis123 oraz wielu innych. Kupujac chcialem miec wykrywe do koloru i czasem sie przejsc na militarke z duza cewka.

rutusCo do dużej sondy : nie mam innego wyjścia jak wreszcie podjąć temat."
Pana wypowiedz jest niejednoznaczna Wiec bedzie duza do Argo?będzie działać z Proxima??(tez przeprogramowanie na 3.0??)
Prosze rowniez o wypowiedz na temat zasiegow? Bo bez wiekszej cewki oraz wiekszych zasiegow(na standardowej) szkoda tyle pieniedzy wydawac o ile wiekszy ma zasieg??
Napisano
Zwierzu, Argo sprzedaje także Kolba która jak sądzę jest dystrybutorem Rutusa. Mają swoją stronę, wystawiają na Aledrogo i są w cenie producenta a mają raty.
Napisano
Po 2 godzinach (brak czasu na więcej) mogę powiedzieć że za każdym razem gdy pokazywał filię aluminiową to tam była (kopałem prawie każdy sygnał).

Miałem jeden dziwny sygnał - podobny do tego jaki wydaje tarcza starego telefonu stacjonarnego przy powrocie (takie pykanie). Niezależnie czy przesuwałem cewką szybko czy powoli sygnał był taki sam tzn. odstęp między pykaniami był jednakowy. Okazało się że była to puszka po piwie. Niestety znalazłem tylko jedną puszkę i trudno powiedzieć czy był to odosobniony przypadek czy jest to standard przy puszkach - jeżeli to standard to nawet fajnie bo jest to charakterystyczny dźwięk.

Po tak krótkim czasie trudno coś więcej napisać (samemu trzeba będzie zrobić jakąś podstawkę pod wykrywacz bo się dość często przewraca).

Dobrze współpracuje z transmiterem FM.
Napisano
Kolega lukawica wczesniej na czym chodzil? wnioskuje ze nie na Proximie
Mozesz kolego zrobic test zasiegow w powietrzu na typowe przedmioty?
co prawda powietrze to nie ziemia ale mozna wtedy porownac z proxima?
Czy ktos sie orienyuje jaki moze byc spadek zasiegu w gruncie? 10%? 15%? chyba nie wiecej?
Napisano
Witam !
Testy powietrzne tego wykrywacza warto robić w terenie niezabudowanym.
Na sondzie standardowej , w terenie niezabudowanym , czułość 45, zasięgi wg. moich pomiarów na 5gr. :
-filtr relikty 42 cm.
-filtr standard 39 cm.
-filtr poczwórny 34 cm.

pozdrawiam RUTUS
Napisano
Straty zasięgu w gruncie moim skromnym zdaniem to około25% a może i więcej oczywiście zależy od gruntu i wykrywanego przedmiotu.
Wykrywacze typuPI mają mniejsze straty od wykrywaczy vlf
Napisano
Przepraszam muszę jeszcze uzupełnić.

Duża sonda będzie robiona w nowym standardzie ( czyli Argo ).
Proximę trzeba będzie przeprogramować.

Rutus
Napisano
Tę nową dużą sondę wyobrażam tylko jako ażurową coś w stylu sondy w wykrywaczu a.....da prosp...or większa sonda w stylu obecnych sond będzie bardzo ciężka Zaznaczam że są to tylko moje spostrzeżenia a nie sugestie.
Napisano
Muszę zabrać głos w dyskusji.
Panowie złota obrączka czy pull tab wiem o czym mówię jestem posiadaczem jednego i drugiego ;)
A tak na poważnie nie jest ważne czy jest to któryś z wymienionych przedmiotów liczy się przewodność elektryczna i na tej zasadzie wykrywacz identyfikuje znalezisko.
W tym samym zakresie może znajdować się złota moneta lub zakrętka po gorzale.
Sygnałów na tym poziomie przewodności się nie odrzuca taka jest prawda i tyle.
Czy jest to gti czy proxima itd.
Napisano
Monetkowiec powinien byc leciutki w końcu to nie bedzie sprzet do lasu tylko na pole. Taka sugestia pan nikt tu zaglada więc miejmy nadzieję że odchudzi monetkowca odpowiednio. Argo też juz chyba wazy mniej od proximy na stronie jest podane, że wazy 1,7 kg.
Napisano
To może ktoś mi teraz wyjaśni o co tu wreszcie chodzi? Bo z tego co wyczytałem to wychodzi na to ze ten cały Argo to taka Proxima w wyższej cenie z nowsza wersja softu i kilkoma dodanymi opcjami a wszystkie pozostałe elementy pozostają bez zmian. To co napisał draven85 to prawda z tą waga? Jeśli tak to mój zakup tego wykrywacza stoi pod wielkim zdaniem zapytania.
Napisano
Witam !

Waga Argo wraz z sondą podstawową to 1,7kg. Nie wiem jakim cudem pojawia się informacja ,że to waga bez sondy ?
Sonda podstawowa do wykrywacza Argo jest lżejsza od starej sondy do Proximy o około 50 g. Niby nic, ale jest to wyraźnie odczuwalne .
Argo jest wykrywaczem innym niż Proxima. Ma większe zasięgi, i o wiele większe możliwości. Zapakowany jest tylko w tą samą konstrukcję mechaniczną.

RUTUS
Napisano
@Marekmoni, teraz to pojechałeś... Potężny"??? Co to znaczy? Jak sprawdzony? Wybacz kolego, ale taką wypowiedź powinno się od razu wywalić do dołka. Błee..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie