Skocz do zawartości
  • 0

Grot z brązu?

leszek84pp

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kolego to mi wygląda na rzym na grot włóczni widziałem już takie w muzeach i na wykopaliskach archeologicznych słusznie koledzy zauważyli że może to być też koniec jakiegoś sztyletu lub miecza ale to trzeba mieć w ręce :) żeby lepiej ocenić patyna i stan zachowania wskazuje na słuszny wiek :) przychylam się do rady kolegi żeby zanieść do muzeum i powiedzieć że leżało tam i tam na pow. i dać namiary być może w tym miejscu jest cmentarzysko lub inne stan archeologiczne takie przedmioty nie znajduje się na codzień w tym stanie nie przedstawia praktycznie wartośći a dla archeologa to olbrzymia dawka informacji zwłaszcza jeśli wiadomo gdzie znalezione pozdrawiam i miłego dnia
Napisano
Odbyłem z kumplami naradę w pracy i jutro jadę ze znaleziskiem do Muzeum Ziemi, gdzie pracuje przyszła teściowa jednego z kumpli. Mam nadzieję, że ktoś się znaleziskiem zainteresuje. Grot leżał na ziemi pomiędzy kempkami perzu. Pozdrawiam i również życzę miłego dnia!
Napisano
może być kawałkiem sztyletu / noża z brązu.
ten garb to pewnie coś w rodzaju zbrocza..

zerknij na ten na samym dole:
http://wyborcza.pl/51,75476,6813549.html?i=0

ewentualnie kawałek grotu.
pozdro.
Napisano
wszystkie odpowiedzi konkretne,najlepiej zanieść do wkz i wskaż dokładnie rejon ,może jakiś stary pochówek.oczywiście leżało na samym wierzchu.być może jakaś niewielka nagroda.
Napisano
Ciekawsze wychodzą, tzn kompletne (oprócz drewna - oczywiście).
Chcesz to pytaj w muzeach, twój wybór.Nagrodę z pewnością dostaniesz.
pozdrawiam
Arbi
Napisano
Witam, jestem na forum od niedawna. W zeszłym roku przypadkowo, na zaoranym polu w okolicach Radzymina znalazłem podobny, nawet wymiary się zgadzają. Mój w miejscu rękojeści ma wywiercony otwór. Myślałem, że to fragment jakiegoś żerandola, narzędzia itp. Zabrałem z ciekawości. Próbowałem potwierdzić pochodzenie, znalazło się nawet kilku kupców (od 20 do 100 zł) ale widzę, że trzeba zanieść do muzeum. Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie