bastus0 Napisano 18 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2010 ....witam...przed chwilą w Aktualnościach katowickich pokazano material jak to ze sciany koscioła usuwano pocisk artyl. hahaha saperzy i akcja w TV...żenada zero pomyslunku i wiedzy z historii ( wmurowywano przecież specjalnie takie skorupy) echhhhh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 18 Sierpień 2010 Share Napisano 18 Sierpień 2010 Pewnie ksiadz przez to po nocach spać nie mógł a Ty się śmiejesz :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 18 Sierpień 2010 Share Napisano 18 Sierpień 2010 Oglądałem to, tez mocno się uśmiałem. Najbardziej rozbroiło mnie hasło na koniec ze nikt kompletnie nie wie dlaczego mogli by tę skorupę wmurować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Motyk Napisano 18 Sierpień 2010 Share Napisano 18 Sierpień 2010 Witam,widocznie moja wiedza z historii nie jest taka dobra. Dlaczego wmurowywano te pociski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 18 Sierpień 2010 Share Napisano 18 Sierpień 2010 Na pamiątkę. Często mającą świadczyć o cudownym ocaleniu kościoła przed działaniami wojennymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaszczurka Napisano 18 Sierpień 2010 Share Napisano 18 Sierpień 2010 Cześć.Wiedziałem że tak będzie już w południe jak wyciągaliśmy skorupę.Ale po kolei.Czytuję odkrywcę i forum w każdej wolnej chwili ale nie mam zbyt dużo czasu aby pisać.Jestem pod wrażeniem wiedzy użytkowników forum i czasami należą się z ich strony niejednemu cięte uwagi.Dziennikarze jak zwykle nie powiedzieli wszystkiego. Doskonale wiemy z jakich powodów pozostawiało się takie pamiątki w murach budowli, przeważnie sakralnych ale usunięcia tych skorup dokonaliśmy na prośbę przeora.Dokonał normalnego zgłoszenia ,jest administratorem obiektu - jego decyzja .Obiekt jest w trakcie remontu,nikt nie pamiętał już wmurowania skorup .Obawiał się że pociski są niewybuchami.Przelecimy je ładnie elektrolizą , zakonserwujemy i zwrócimy.Tak ustaliliśmy dzisiaj bo też było mi ich szkoda.Generalnie to skorupy wystrzelonych rosyjskich szrapneli.Mam kilka takich w swojej kolekcji.Co do zagrożenia, podobną interwencję przeprowadzaliśmy w stajniach pałacu w Pszczynie trzy tygodnie temu .Na około siedmiu metrach wysokości na frontowej elewacji wystawał ze ściany metalowy fragment przypominający z dołu przód pepanca bez czepca balistycznego.Po usunięciu ukazała się pięknie zachowana 76 -stka p. panc. z zapalnikiem md-5.Od wewnątrz pocisk był niewidoczny a trwały prace remontowe, również kłucie młotami i mogło by być nieciekawie gdyby ktoś wjechał wiertłem w denny zapalnik, przeszedł przez smugacz i dostał się do spłonki pobudzającej.Dlatego zawsze trzeba być ostrożnym, może czasami ośmianym ale dobrze wiecie że co roku jest zawsze kilka wypadków z niewybuchami .Muszę kończyć. Chyba nas trochę wytłumaczyłem. Z poważaniem policyjny pirotechnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 18 Sierpień 2010 Share Napisano 18 Sierpień 2010 ale usunięcia tych skorup dokonaliśmy na prośbę przeora.Dokonał normalnego zgłoszenia ,jest administratorem obiektu - jego decyzja"Jeśli obiekt jest zabytkowy to nie tak do końca jego decyzja, w takim przypadku konserwa" też ma chyba co nieco do powiedzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 18 Sierpień 2010 Share Napisano 18 Sierpień 2010 pół Jasnej Góry by musieli rozebrać dla takiej akcji.. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Jak dla mnie wyjaśnienie piro44 przekonujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Kościół Św Wawrzyńca, (ten od generała Sowińskiego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spid3r Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=183663#529861tutaj jest kilka fotografii tego typu gdyby ktos był zainteresowany :)pozdrawiamspid3r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Piro, nie obśmiewa się nigdy Waszej pracy, i chwała Wam za to co robicie, za to dziennikarze na tym mocno żerują i z głupiej skorupy robi się często papkę dla mas, które myślą jak by tam co najmniej ktoś wykuwał niuka :)ps. fotka w temacie - pomnik denkmall z IWŚ, z datą 1917 i wmurowanymi szrapnelami.Jest też tam skorupa od jakiegoś pocisku burzącego, kalibru około 100-120 m/m, a to nieczęsto widzi się na naszych ziemiach zwłaszcza jeśli chodzi o I WŚ.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kleeberczyk Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 W kościele w Dzierzgowie, też jest kilka skorup wmurowanych, jak robili jakieś przeróbki(bo nowy proboszcz jest i remontuje...) nawet jedną wyjęli chciałem ją przyczaić ale już na drugi dzień jej nie było... ;-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Bardzo ciekawy wątek warto odświeżenia i poniekąd w temacie: http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=183663#529861 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozets Napisano 20 Sierpień 2010 Share Napisano 20 Sierpień 2010 W miasteczku Rozwadów (właściwie dzielnicy Stalowej Woli) w murze ogrodzenia klasztoru O.O. Kapucynów ( wybudowanego przez księcia Lubomirskiego) jest wmurowanych kilka skorup pocisków artyleryjskich kalibru około 76- 80 mm. Na pamiątkę rosyjskiego ostrzału z I wojny światowej zza Sanu ( tam przebiegał front). W klasztorze schroniło się wiele kobiet i dzieci z miasteczka. Skorupy te mają w płaskim dnie 2 otworki podobne do dziurek od nosa. Były to tzw. szrapnele. Jeden z nich wpadł do nawy głównej klasztoru rozerwał się i zabił tylko jedną osobę. Była to młoda kobieta. Na pamiątkę tego ostrzału są wmurowane te skorupy. Młodzi ludzie nigdy nie zainteresowaliby się tą historią - gdyby nie intrygujący widok sterczących z muru pocisków. Wtedy zaczynają pytać. Tacy jak ja zaczynają im opowiadać. A ci młodzi sympatyczni ludzie z otwartymi szeroko oczami słuchają tej żywej historii. Której nikt w szkole im nie przekaże. I którą zapamiętają na całe życie. Tak jak duże malowidło na frontonie wejścia do klasztoru. Jest na nim zakonnik - kapucyn. Mało kto jednak wie, że ma twarz - właśnie księcia - który jako młody człowiek w głupiej zabawie z kolegami ( zaprawianej dobrym winem) strzelał z bandoletu do portretów przodków. Książę przypadkowo strzelił w okno i pocisk wyjątkowo pechowo zabił przechodzącego droga polną chłopa . Książę oprócz zapłacenia wysokiego odszkodowania rodzinie chłopa udał się w pokutną podróż do Rzymu - gdzie we włosiennicy prosił o wybaczenie papieża. Za pokutę dostał obowiązek wybudowania klasztoru w Rozwadowie. Jeden z najpiękniejszych obiektów sakralnych w tym rejonie. I zabytek. Książę pochowany jest w podziemiach klasztoru w mnisim habicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.