Czapajew231 Napisano 30 Marzec 2015 Napisano 30 Marzec 2015 Blaszka z Prus Wschodnich(Muschaken-Muszaki)
banderas Napisano 1 Kwiecień 2015 Napisano 1 Kwiecień 2015 Śliczny numerek 1884 Варшава,kolekcja rośnie.
abcd Napisano 1 Kwiecień 2015 Napisano 1 Kwiecień 2015 Trafił ktoś z Was polsko-rosyjskie psie żetony z pocz XX w.sygnowane ezpłatnyj" w pewnej kolekcji widziałem takowe egzemplarze W-wy oraz Radomia podejrzewam że pulę takich żetonów otrzymywały hotele i wydawały gościom którzy mieli zwierzaki .
bjar_1 Napisano 2 Kwiecień 2015 Napisano 2 Kwiecień 2015 Mam ezpłatnyj" z Radomia (srebrzony, 1901 r.), ale to chyba widziałeś?
abcd Napisano 2 Kwiecień 2015 Napisano 2 Kwiecień 2015 Tabliczka z psiej obroży Fp. 26204 odpowiada dowództwu 35 ID. 24.05.44 to zapewne data urodzin zwierzaka,nie wiadomo czy to był meldehund czy po prostu pupilek sztabowych gryzipiórków.
abcd Napisano 2 Kwiecień 2015 Napisano 2 Kwiecień 2015 Odnalazł ktoś kiedyś takie cudo? http://www.kpemig.de/Dokumentenkapsel-fuer-Meldehund-extrem-selten-leider-fehlt-der-Schrau
bjar_1 Napisano 3 Kwiecień 2015 Napisano 3 Kwiecień 2015 W militarno-psim temacie - trafienie kumpla sprzed lat kilku, myślę że się nie obrazi ;)Chyba raczej pies niż koń?
banderas Napisano 5 Kwiecień 2015 Napisano 5 Kwiecień 2015 Dwa znaczki z 1909 roku z Warszawy.Z lewej strony znak blaszany płatny a z prawej ezpłatnyj". Zwraca uwagę różny kształt blaszek w jednym roczniku.Zgodnie z ukazem z 1880 roku kształt blaszki zmieniany był co roku a celem tej zmiany było ułatwienie hyclom rozpoznania z dalszej odległości czy pies posiada aktualną opłatę.Opłata za psa wynosiła jednego rubla rocznie,przyjezdni podlegali tej opłacie tylko w przypadku gdy zostawali w mieście dłużej niż jeden miesiąc.Słyszałem ,że bezpłatne znaczki przyznawane były gościom hotelowym albo że znaczki takie przeznaczone były dla psów pracujących i stróżujących.Słyszałem też że znaczki były wręczane przyjezdnym na warszawskich rogatkachktóre miały na celu kontrolę przepływu ludności i pełnienie funkcji sanitarnych.Nikt jednak nie potrafił wskazać żródła tych informacji.
abcd Napisano 7 Kwiecień 2015 Napisano 7 Kwiecień 2015 Jak wyglądała w W-wie sprawa psich medalików w latach 1916-1919 widział ktoś znaczki z tego okresu może wówczas w ogóle nie pobierano psiego podatku ?
banderas Napisano 13 Kwiecień 2015 Napisano 13 Kwiecień 2015 Blaszka z 1919 roku znaleziona w necie http://www.poszukiwanieskarbow.com/galerie/psie-numerki/27.jpg
jaskinek Napisano 7 Maj 2015 Napisano 7 Maj 2015 Moje pierwsze znalezisko sprzed ok.20 lat.co ciekawe los uraczył mnie spotkaniem z potomkami właściciela tego psa :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.