Skocz do zawartości

Psie znaczki Vol.II

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 510
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 months later...
Napisano
Trafił ktoś z Was polsko-rosyjskie psie żetony z pocz XX w.sygnowane ezpłatnyj" w pewnej kolekcji widziałem takowe egzemplarze W-wy oraz Radomia podejrzewam że pulę takich żetonów otrzymywały hotele i wydawały gościom którzy mieli zwierzaki .
Napisano

Tabliczka z psiej obroży Fp. 26204 odpowiada dowództwu 35 ID. 24.05.44 to zapewne data urodzin zwierzaka,nie wiadomo czy to był meldehund czy po prostu pupilek sztabowych gryzipiórków.

Napisano
Odnalazł ktoś kiedyś takie cudo? http://www.kpemig.de/Dokumentenkapsel-fuer-Meldehund-extrem-selten-leider-fehlt-der-Schrau
Napisano

Dwa znaczki z 1909 roku z Warszawy.Z lewej strony znak blaszany płatny a z prawej ezpłatnyj". Zwraca uwagę różny kształt blaszek w jednym roczniku.
Zgodnie z ukazem z 1880 roku kształt blaszki zmieniany był co roku a celem tej zmiany było ułatwienie hyclom rozpoznania z dalszej odległości czy pies posiada aktualną opłatę.
Opłata za psa wynosiła jednego rubla rocznie,przyjezdni podlegali tej opłacie tylko w przypadku gdy zostawali w mieście dłużej niż jeden miesiąc.

Słyszałem ,że bezpłatne znaczki przyznawane były gościom hotelowym albo że znaczki takie przeznaczone były dla psów pracujących i stróżujących.Słyszałem też że znaczki były wręczane przyjezdnym na warszawskich rogatkach
które miały na celu kontrolę przepływu ludności i pełnienie funkcji sanitarnych.Nikt jednak nie potrafił wskazać żródła tych informacji.

Napisano
Jak wyglądała w W-wie sprawa psich medalików w latach 1916-1919 widział ktoś znaczki z tego okresu może wówczas w ogóle nie pobierano psiego podatku ?
  • 4 weeks later...
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie