egonxx Napisano 10 Sierpień 2010 Autor Napisano 10 Sierpień 2010 Witam. DrodzyMoze ktoś mi wytłumaczyć do czego służy funkcja reshold"? w Safari/Explorer. Nie chodzi mi o przetłumaczenie na polski i jak się jeą ustawia bo to już doczytałem ze powinien być lekko słyszalny dźwięk progowy... ale po co to?... jaki ma to wpływ na czułość, dyskryminacje? Czy jak ustawie na maxa to będzie to miało jakiś wpływ na sygnalizowanie fantów poza buczeniem w słuchawkach i zaproszeniem do laryngologa? Albo ustawienie na minimum... (brak słyszalności) ?Rozumiem ze przy dyskryminacji sygnał wiodący przerywa w momencie przemiatania nad żelazem... ale jakie ma znaczenie czy jest ustawiony głośniej czy ciszej?Panowie... proszę o logiczne wytłumaczenie bo nie rozumiem tego parametru.Pozdr
samgnus Napisano 13 Sierpień 2010 Napisano 13 Sierpień 2010 Ten post to jakaś prowokacja ?! Nie wierzę,że Kolega nie umie sam zidentyfikować słowa treshold! Pozdrawiam!
samgnus Napisano 13 Sierpień 2010 Napisano 13 Sierpień 2010 P.S. Generalnie nie jesteśmy najgorsi w kwestii znajomości j.obcych...a na pewno nie najgorsi w Europie ! Ten post to jakaś ściema?! Pozdrawiam!
Cpt.Nemo Napisano 14 Sierpień 2010 Napisano 14 Sierpień 2010 samgnus (387 / 4) 2010-08-13 23:04:49 Nie wierzę,że Kolega nie umie sam zidentyfikować słowa treshold! " A jak ma umiec jak nie ma takiego slowa :)Jest za to slowo : threshold
EnemyofGod Napisano 15 Sierpień 2010 Napisano 15 Sierpień 2010 Ponadto kolega egonxx nie prosił o przetłumaczenie (zidentyfikowanie)słowa hrashold", tylko raczej chodziło mu o to czy ustawienie sygnału wiodącego ma wpływ na czułość, zasięg, dyskryminację. Można więc po prostu odpowiedzieć, że NIE MA, a nie silić się na złośliwostki. No chyba, że się nie zrozumiało dosyć jasno postawionego pytania.
karpik Napisano 15 Sierpień 2010 Napisano 15 Sierpień 2010 Można więc po prostu odpowiedzieć, że NIE MA"MA, duże. Jeżeli kol. egonx sam jeszcze nie rozgryzł tego w terenie proponuje przeczytanie instrukcji. Jeżeli wtedy będzie miał kol. pytania, służę pomocą.
BRAT_MIH Napisano 15 Sierpień 2010 Napisano 15 Sierpień 2010 Przy włączonej dyskryminacji buczenie to zanika, co oznacza, że pod cewka jest jakiś metal, w tym momencie wycinany dyskryminacją. Jak dasz głośniej moim zdaniem wpływa to negatywnie na szybkość reakcji, ponieważ w głośniczku buczenie jest przerywane wskazaniem metalu i buczenie jest przed sygnałem poprzedzone takim pierdnięciem. Ustawiam na tyle, aby wiedzieć, że wykrywka działa, ale by nie przeszkadzało. To takie moje odczucia.
EnemyofGod Napisano 15 Sierpień 2010 Napisano 15 Sierpień 2010 Karpik, możesz napisać w jaki sposób thrashold wpływa na zasięg, dyskryminację lub czułość? Bo z instrukcji możemy się jedynie dowiedzieć, że może wpływać na słyszalność sygnałów otrzymywanych od przedmiotów w ziemi.
armand Napisano 15 Sierpień 2010 Napisano 15 Sierpień 2010 Wydaje mi się, że to ustawienie wypływa z tradycji. Wg moich spostrzeżeń nic nie wnosi do dynamików. Ta funkcja jest zasadna do statyków, a do dynamików może być ustawiana fabrycznie lekko poniżej progu słyszalności. Przy lekko ustawionej słyszalności słyszy się jak mijamy drobne żelaza. Tylko po do czego to nam jest potrzebne - do niczego nie jest potrzebne :)Ta funkcja może jedynie zaspakajać potrzeby dziadków" jak się przesiądą ze starego wykrywacza, do nowego drogiego. A i drogi wykrywacz musi mieć trochę wsadu, żeby uzasadnić cenę.
VanWorden Napisano 15 Sierpień 2010 Napisano 15 Sierpień 2010 Nie potrzebna? Serio tak piszesz sam konstruując wykrywacze? W różnych sprzętach ta funkcja różnie działa, ale przecież są wykrywacze w których sygnał wiodący jest bardzo istotny - weźmy np. niektóre Tesoro z ich superstrojeniem". Sygnał wiodący jest też istotny w dynamikach, gdy mimo włączonej dyskryminacji chcemy mieć informacje o tym co omijamy bo pozostawia to nam decyzję czy nie sprawdzić celu sygnalizowanego przez zmianę w sygnale wiodącym. Generalnie bardzo przydatna funkcja w pewnych sytuacjach pod warunkiem, że synał ten można kontrolować.PozdrawiamVW
sza.man Napisano 15 Sierpień 2010 Napisano 15 Sierpień 2010 gdy chcemy wiedzieć co omijamy, to nie chodzimy na dyskryminacji...
armand Napisano 15 Sierpień 2010 Napisano 15 Sierpień 2010 Podtrzymuję swoją opinię. W dynamikach jest niepotrzebna. Informacja o tym co ŚWIADOMIE mijamy - do niczego nie jest to potrzebne, skoro świadomie ustawiliśmy to pomijanie.Superstrojenie - dla mnie jest to superzboczenie". Wykrywacz powinno ustawiać się normalnie, a nie w jakiś szczególny i odmienny sposób. Nikt nie jeździ tyłem samochodem do Gdańska nad morze. Tak jak dla mnie zboczeniem jest stosowanie opon na sondy i namiotów na sterowniki. Denarze, nie obrażaj się, nie było moim celem negatywne przedstawianie Twojej dystrybucji:) Superstrojenie to wynalazek użytkowników, a nie konstruktorów wykrywaczy wymienionej firmy.
armand Napisano 15 Sierpień 2010 Napisano 15 Sierpień 2010 Przypomniało mi się, dobrze mieć TH w dynamikach z funkcją ręcznego ustawiania gruntu. Ale ta cała dyskusja nasza o superstrojeniu i tak jest bezcelowa, bo nie jest związana z wykrywaczami podanymi przez założyciela wątku.
Raned Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 Ustawienie tonu wiodącego w trybie All Metal ma wpływ na zasięg i skuteczność wykrywaczy w trybie dynamicznym z dyskryminacją; zbyt nisko ustawiony Threshold i czułość i zasięg wykrywacza jest mniejsza, zbyt wysoki a wykrywacz robi się niestabilny. W wielu wykrywaczach ton wiodący jest potrzebny także do dostrojenia do gruntu. W wielu wykrywaczach można zwiększyć zasięg stosując tzw. Superstrojenie, czyli ustawienie progu na maksimum. Dobry operator potrafi to wykorzystać.
pastuszek Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 to ja może się wyłamię i napiszę na temat...Treshold pozwala wyłapywać bardzo słabe sygnały - na tyle słabe, że wykrywacz nie uważa za stosowne ''zapipczeć'' - w praktyce rzeczy bardzo małe lub na granicy zasięgu.a używanie tresholda na dyskryminacji to faktycznie lekkawe zboczenie, coś w stylu dolewanie spirytusu do piwa bezalkoholowego.de gustibus non disputandum( est)
pastuszek Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 jeszcze tylko dodam, że z przerażeniem stwierdzam, że zgadzam się z armandem.Jedynie do listy zboczeń dodałbym wbudowywanie niewymiennej baterii do wykrywacza...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 Ton wiodący działa pewnie tak różnie, jak wiele jest rodzin wykrywaczy na rynku. W związku z tym wypowiadanie się generalnie na temat tonu wiodącego, co robi, jak robi, na co wpływa i co na niego wpływa, jest cokolwiek bez sensu.Ogólna zasada jest taka, że kiepsko zrobionego tonu wiodącego może wcale nie być (i lepiej, żeby nie było), a jeśli dobrze zrobiony, dla odmiany, wtedy niesie bardzo cenne informacje, nie do przecenienia.
Raned Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 Działanie przeważającej liczby wykrywaczy metali jest zależne od ustawienia tonu wiodącego, takie są nieubłagane prawa fizyki.
armand Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 Przeważające" - przerażające ;) ilości wykrywaczy na naszym rynku to dynamiki. Spytajcie się kanarkowców", czy chodzą z sygnałem wiodącym?Pastuszek, ale w komórkach to Ci pasuje taka bateria? :) Możesz zastosować doładowywarkę od komórek, jak już masz potrzebę nie myć się tydzień mieszkając w namiocie.
pastuszek Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 nie ma co się rozczulać - jedni lubią jak im coś buczy w tle,inni nie.Kwestia kosmetyczna i nie ma o czym gadać.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 Jeśli ma tylko buczeć i nic z tego więcej nie wynika, to lepiej niech nie buczy, bo po co?Raned, jak działa ton wiodący to zależy od konstrukcji układu elektronicznego a nie od jakichś tam praw fizyki. I wcale nie musi mieć wpływu na cokolwiek innego.Chyba że wyjdziemy z założenia, że większość wykrywaczy na naszym rynku" to mniej lub bardziej zbliżone klony kilku starych prostych konstrukcji, których schematy są ogólnie dostępne w internecie :)))
Brzęczyszczykiewicz Napisano 18 Sierpień 2010 Napisano 18 Sierpień 2010 Dobrze, że tylko praktycznej. Bywa gorzej ;)
egonxx Napisano 21 Sierpień 2010 Autor Napisano 21 Sierpień 2010 No nieźle Panowie rozwinęła sie dyskusja... dziękuje wszystkim... zwłaszcza samgusowi... za niczego nie wnoszące uwagi gramatyczne. Moje pytanie było proste i konkretne dotyczące funkcji threshold w minelab quattro/explorer. Jednak mam wrażenie ze poza ogólnymi informacjami ze należy ustawiać trochę powyżej poziomu słyszalności... tak naprawdę niewiele osób wie dlaczego? i po co? przynajmniej w minelab z FBS Nie pytam o superstrojenie ani o statyki. Mam doświadczenie głównie z minelab quattro i nie zauważyłem w tej wykrywce żadnych użytecznych informacji które rzekomo niesie ten sygnał. W mojej ocenie ustawianie go na różnych poziomach nie ma żadnego wpływu na czułość zresztą taki wpływ byłby pozbawiony sensu bo w jaki sposób?.. Od ustawiania czułości jest funkcja czułość" a nie Threshold, kolor podświetlenia czy głośność. Wbrew temu co gdzieś przeczytałem nie zauważyłem zmian w wysokości dźwięku na głęboko lezący kolor a informacja o tym ze mijam żelazo pod cewką jest mi zbędna... bo właśnie po to używam dyskryminacji żeby nie zawracać sobie głowy żelazem.Proszę mi oszczędzić tekstów typu poczytaj na forum", użyj google" albo przeczytaj instrukcje" bo nie ma tam żadnej konkretnej odpowiedzi. Pytanie skierowałem do osób które w potrafią jasno wytłumaczyć sens istnienia tej funkcji. W tej chwili skłaniam sie ku opinii Pana armand, ze funkcja ta to pozostałość po starszych wykrywkach i jest kompletnie niepotrzebna... no chyba żeby słyszeć ze wykrywka działa ale równie dobrze mogła by to byc świecąca dioda na obudowie.A TERAZ UWAGA !!!Za sensowne wytłumaczenie użyteczności (a nie bezużyteczności) tej funkcji skrzynka piwa z wysyłką na mój koszt. Może być wypita wspólnie...;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.