Skocz do zawartości

Fota:Konigstiger Polska 1945

@ndrew

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ostatnie archiwalne zdjęcie znalazłem z opisem wskazującym na miejsce gdzieś w okolicach Odry na zachód od otoczonej twierdzy Kostrzyń". Czołg należy do 502 SS a zdjęcie wykonano w połowie marca. Sturmbannfuhrer Herzig był od 18.01.45 do końca wojny dowódcą 503 SS. Kolejny facet z wizją, czyli Untersturmfuhrer Bromann 29.04.45 dostał krzyż do zawieszania na tasiemce pod szyją i zniszczył 66 czołgów.
Napisano
Więcej o Brommannie: http://www.achtungpanzer.com/gen10.htm

During the combat in Gdansk (Oliwa and Wrzeszcz districts) and Sopot, SS-Untersturmführer Karl Brommann (commander of the 1st Company) destroyed 65 tanks and self-propelled guns along with 44 artillery pieces and 15 vehicles (including some T-34s from 1st Polish Tank Brigade Heroes of the Westerplatte"). Following his outstanding score, Brommann was awarded with Knights Cross.

Do generała W." -->
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
W odniesieniu do powyższego cytatu nie rozumiem jednego: W świetle artykułu w MiF żaden KT nie walczył we Wrzeszczu. Ja rozumiem IV, rozumiem Panther, ale nie KT z 503, bo te przecież idąc z Oliwy praktycznie ominęły Wrzeszcz i wycofały się za kanał. Mam jeden ślad co do miejsca postoju kilku" (ein paar") wozów nieznanego typu we Wrzeszczu, ale czy to były KT? Zapytam tak: Kiedy dokładnie nastąpiło przejście z Weisshofu do centrum Gda?
Wzmiankowane wozy prowadziły ogień, a zatem musiały posiadać cele w polu widzenia, stąd istotna jest data i godzina. No chyba że były to Hummele z czwartej (relacja jest cywilna, stąd być może nieznajomość typów).
Zapytam przy okazji, czy wie Pan coś więcej o zdobycznym Stalinie, który służył Niemcom, a potem zakończył żywot w kanale portowym?

pozdr,M
Napisano
Artykuł Tygrysy Królewskie w Trójmieście " powstał w 2000 roku. Od tego czasu można trochę już dodać. Z tego co się dowiedziałem, we Wrzeszczu ( okolice ul Kościuszki? ) wycofując się prowadziły przez kilka godzin ostrzał w kierunku Zaspy. Wcześniej jeszcze w Oliwie pozostał jeden uszkodzony. Natomiast te, które się cofały,cofnęły się z pododdziałami 4 DPanc. ( patrz Tygrysy Królewskie w Trójmieście - 56 lat później " ). Odnośnie Stalina nic nie wiem, szczerze mówiąc bardziej skupiłem się na kolumnie SU-100, które wpadły w zasadzkę na Wita Stwosza przed zwalonym mostem z lokomotywą.
Napisano
Do Generała W. -->
Jeżeli chodzi o ogień z Wrzeszcza w kierunku Zaspy prowadzony przez kilka niezidentyfikowanych wozów (ein paar", bądź zwei oder drei" - chyba), to miałem okazję wspomnieć o tym Panu przy okazji naszego jedynego dotąd spotkania - nieco ponad rok temu odwiedziłem Pańskie miejsce pracy i ucięliśmy sobie pogawędkę. Przekazałem Panu właśnie tę informację. Czy znalazł Pan od tego czasu jakieś dalsze odniesienie do niej w innych materiałach?

pozdr,M
Napisano
To jesteśmy w domu. Niestety nic nowego, oprócz zdjęcia z pogranicza Przymorza ( i losów załogi ), na którego jestem tropie i części wieży Konigstigera, którą kupił mój znajomy ( niestety nie widziałem jej, podobno znaleziona w okolicach obwodnicy ). Póki nie zobaczę to nie uwierzę. Więcej informacji zaczyna do mnie napływać o 503 SS w walkach pod Starogardem ( liczę też na cud w postaci ogniwa gąsienicy czy koła, może się uda ).
Napisano
Stalin" został zdobyty nieuszkodzony przez Sturmgeschutzbrigade 190 a następnie wykorzystany przez Niemców. Po uszkodzeniu w przebiegu dalszych walk wrzucony do wody( kanał portowy ?). Najczęsciej oddziały te wyposażone były w działa szturmowe na podwoziu III lub IV. Ale działająca na terenie trójmiasta 276 brygada dział szturmowych nie posiadała dział szturmowych a żołnierze walczyli jako piechota. Ciekawostka - korygowali ogień ciężkiego krążownika Prinz Eugen"
Napisano
... i może to być...?" - No właśnie - a co z jedynką"? Czy tylko Rupert posiada tutaj narząd wzroku? JA NIE PO TO od razu pobiegłem do sklepu i wywaliłem CZTERY TYSIĄCE ZŁOTYCH na Photoshopa, żeby teraz wysłuchiwać o jakiś pojazdach we Wrzeszczu...
:)
Tylko spokojnie Panowie... - tak naprawdę, to dostałem sto złotych rabatu. Także nie musicie się denerwować :)
Napisano
Czy ktoś zna jakieś zdjęcia z okolic Gdańska z ygryskami" inne niż te które ukazały się w artykule
P.Wojciecha Molskiego w MiF"?

PS.
W Książce pt:Pomorze reportaż z pola walki" jest publikowane zdjęcie Pantery (raczej wersja G) na niej polacy a sam czołg nosi kamuflaż Ambush"-niedługo je amieszcze -no chyba że ktoś mnie uprzedzi :D
Pozdr.
@ndrew
Napisano

>O tygrysie<

Co do jedynki na pancerzu
Ok:widzę ją teraz,sorry wcześniej nie zwróciłem na nia uwagi :(
Postanowiłem zamieścić swoje przemielone fotki naszego nieznajomego tygryska, do pracy użyłem może nie takiego dobrego produktu jak photoshop ale też dobrze chodzi-XnView 1.61-Freeware:)

Co do tego czy to czołg '102' spod Staszowa
-nie
-Dlaczego?
- proszę zwrócoć uwagę na miejsce gdzie ta jedynka jest namalowana:

1*na tym z Kubinki(Staszowa) jest ona wyraźnie przed kryzą pod wieżą (tym ścięciem które ułatwiało obrót wieży tak aby nie zawadziła o elementy pancerza wierzchniego np.wentylatory czy wlewy paliwa.. w kazdym razie jakieś ustrojstwa na górnej płycie tegoż pancerza).

2*Czołg z quizu ma jedynkę za kryzą tzn bardziej przesuniętą do przodu w stosunku do tego z Kubinki-wydaje mi się że to powinno rozwiać wątpliwości.
Czy ktoś z forumowiczów coś wie na temat tygrysa z Wlk-Kacka-miał być rozwalony w stodole k.skrzyżowania dróg w Wlk-Kacku pobliżu jakieś kapliczki...

Napisano

>O panterze w Gdańsku<
Trochę z innej beczki ale postanowiłeM wrzucić fotkę tej pantery z Trójmiasta-zwróćcie uwagę na kamuflaż ambush :-o

Napisano

>O su-122 na Wita Stwosza<
Co do tej zasadzki z Su-100 przy Wita Stwosza to chyba mu lufe urwało, albo gra światłocienia ,
albo to su-122 patrz fotki:

Napisano

Prośba do kolegów forumowiczów: jak macie jakieś inne fotki czołgów niemieckich i radzieckich w 1945 z Trójmiasta to proszę o przesłanie na maila
Na koniec fota punktu zbornego gromadzącego niemieckie wraki-Gdańsk-Oliwa 1945-zdaje się że zrobione zaraz obok wyjściu z wiaty peronu idąc w stronę głownej drogi przelotowej przez Trojmiasto zaraz za wejściem do kas biletowych patrząc na tory SKM.

Widoczne: stug-3, sdkfz 251/22 z pakiem 40 , sdkfz 251 , oraz daleko,daleko po lewej stronie pantera w olivebraun(piaskowy)

Mój opis to:
1*Pantera
2*wagony towarowe na istniejącym dzisiaj torowisku

Mala dygresja jeżeli te wraki mają numery nadane przez Rosjan tutaj:165;239 to jak mam to rozumieć że tych wraków w Trójmieście było NIEMNIEJ niż 239???

Napisano

Dzięki za wzrok", ale to była tylko mocno naciągana hipoteza. :) Można dodać jeszcze, że nie tylko jest inne miejsce malowania nr-u, ale także jego wielkość. (myślę, że zbliżona jest do tej z fot., którą wrzucam)

Pytanie 1: gdzie można zobaczyć zdjęcie tego 102" z Kubinki? (mógłbyś wrzucić?)
Pytanie 2: [z innej beczki] jak udało Ci się wyboldować czcionkę w Twoim przedostatnim poście? - bo to jakaś nowość jest...

Napisano
Odnośnie zasadzki na Wita Stwosza to prezentowane zdjęcie jest ogólnie znane. Ja znam zdjęcie robione od strony lokomotywy. Widok jest piękny-stoi kolumna SU z ... odstrzelonymi lufami. Wg. mnie wysadzono je wkładając ładunki saperskie do luf. Kiedyś w jakiejś niemieckiej książce natknąłem się na wzmiankę o tym zdarzeniu, ale wtedy nie znałem zdjęcia i zlekceważyłem informację. Teraz...nie pamiętam gdzie to wydarzenie zostało opisane.
Napisano
Rupert --> dzięki za wyjaśnienia w sprawie Stalina"

@ndrew --> Bardzo fajne fotki!
Ta, która przedstawia StuG-a III z napisem Sigrid(?)" na świńskim łbie zamieszczona została w albumie Gdańsk 1945-1955. Początek i koniec". Pochodzi ze zbiorów p. Romana Krzyżanowskiego, który miłował się prawdopodobnie w takich fotkach (zrobił jeszcze wraki samolotów we Wrzeszczu, lokomotywy i wrak torpedowca T-40 na plaży). W związku z tym zapytuję: Czy ktoś próbował do niego dotrzeć? Przecież nie zrobił tylko jednego zdjęcia w Oliwie, pewnie trzasnął przynajmniej kilka z różnych ujęć i leżą one do dziś w jakiejś szufladzie...
Napisano
Do @ndrew. Gdzie zdobyłeś taką informację o tygrysie w W. Kacku. Z moich informacji wynika że część Chwaszczyńskiej i Sopockiej po wojnie było zakorkowane przez wraki pojazdów, były tam ciężarówki, motocykle, ale nikt nie wspominał o ciężkim sprzęcie. Faktem jest że 21 marca tygrysy z 503 Batalionu Czołgów Ciężkich SS zajęły pozycje wokół W. Kacka. 25 marca przemieściły się na granicę Sopotu i Oliwy. Na wzgórzach wokół W. Kacka umieszczone były 88-ki które urządziły Rosjanom krwawe przyjęcie, stąd ówczesna nazwa to Krwawe Wzgórza.
mac
Napisano
Skoro mam tu specjalistów od broni pancernej w Trójmieście:
Ponawiam pytanie, co z czołgami 4DP jakie miały podobno być zniszczone na Cygańskiej Górze - miało coś takiego miejsce? W którym rejonie mogły być tam walki?
Kolejna sprawa:
Słyszałem plotkę od jakiegoś dziadka:
Podobno w okolicach Zaspy/Wrzeszcza? Stały po wojnie 2 wozy pancerne (Panie, takie z kierownica z przodu i z tyłu...)
Miały zostać niby zasypane odpadami z elektrociepłowni?????? Jest jakiś cień prawdopodobieństwa?

Z innej beczki, czy macie info o rozitym transporcie kolejowym na trasie Gdańsk Gł-Wrzeszcz?
Napisano
Dla mnie to dziwne, bo wtedy każdy kilogram złomu był cenny i totalnie wszystko szło do hut. Z pewnością oficjalne czynniki" nie zmarnowałyby kilkunastu ton stali w taki sposób, jak sądzę. Poza tym - elektrociepłownie" to wymysł zdaje się nieco późniejszych okresów, mogła być to co najwyżej jakaś lokalna kotłownia.
Ale, mimo wszystko, prośba Mieciu - nie rozkop dzieciakom wszystkich górek saneczkowych wśród zaspiańskich blokowisk ;-)))
Napisano
Składowisko było trochę dalej. Popiołami zasypano jeziorko. Tę powiastkę odłożyłbym między bajki z mchu i paproci. Odnośnie czołgów z 4 D. Panc. na Cygańskiej Górze to bronił tego rejonu 4 Pancerny Batalion Rozpoznawczy- o ile pamiętam 2 i 4 kompania, więc mogły tam się znaleźć transportery w.w. pododdziału. Co do czołgów z 35 Pułku Pancernego to jest sprzeczność. 26 marca 4 D. Panc. nie ma żadnego sprawnego czołgu. Natomiast 27 marca jest zapis w Dzienniku Bojowym 7 Monachijskiej Dywizji Piechoty, że pojedyńcze czołgi 4 D. Panc. wspierają obronę ( właśnie miedzy innymi w rejonie Cygańskiej Góry ). Chyba, że kronikarz miał na myśli Luchsy z 1 kompanii 4 Pancernego Batalionu Rozpoznawczego. Tylko czy ona tam była?
Napisano
Czy jednak wiadomo o tym gdzie w okolicach Cygańskiej Góry mogły być walki? Jak mogły przebiegać pozycje? Bo w terenie nic nie ma. Stare budynki na podejściu do Cygańskiej (okolice Powstańców) nie noszą śladów walk. Nie udało mi się nic namierzyć.
Do tego pomiędzy szkołą zaraz za Cygańską Górą i Sobieskiego jest parów, częściowo tak stromy, że nie ma szansy aby przejechało tam cokolwiek. Jak się pytałem dziadka z tamtych okolic o zniszczone czołgi wysłał mnie na.....Westerplatte.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie