tomek64 Posted July 3, 2010 Author Share Posted July 3, 2010 Witam, wśród masy łusek od Mausera trafiła się jedna francuska 7, 5 mm z charakterystycznym , jak po odstrzeleniu z MG wgieciem szyjki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipolit-O4 Posted July 11, 2015 Share Posted July 11, 2015 Miał wyraźnie rozdętą szyjkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vis1939 Posted July 11, 2015 Share Posted July 11, 2015 Michaelos wrzuć fote tych łusek z boku,najlepiej w sąsiedztwie 7,92x57. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaelos Posted July 11, 2015 Share Posted July 11, 2015 Na dole naz mauser. Szyjka w nim jest zniekształcona Link to comment Share on other sites More sharing options...
vis1939 Posted July 11, 2015 Share Posted July 11, 2015 MAS-y niecudowane.Gdyby miały coś do czynienia z MG,to stożek przejściowy byłby na wysokości tej 7,92. Link to comment Share on other sites More sharing options...
april_86 Posted July 11, 2015 Share Posted July 11, 2015 a pytanie trochę z innej beczki (ale związane)czy karabin DSzk również zagina podobnie łuski? znalazłem 2 w idenryczny sposób zgięte Link to comment Share on other sites More sharing options...
viator01 Posted July 11, 2015 Share Posted July 11, 2015 Nie zagina Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek64 Posted July 3, 2010 Author Share Posted July 3, 2010 Witam, wśród masy łusek od Mausera trafiła się jedna francuska 7, 5 mm z charakterystycznym , jak po odstrzeleniu z MG wgieciem szyjki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek64 Posted July 3, 2010 Author Share Posted July 3, 2010 łuska w zbliżeniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek64 Posted July 3, 2010 Author Share Posted July 3, 2010 bicia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Graudenz 18 Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 moim zdaniem łatwo pomylić naboje mausera od masa. Widocznie zaszła tu taka pomyłka i została wystrzelona z MG42 bądź jeszcze z innej broni która tak uszkadzała łuski.Fajna ciekawostka :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 Kolego ,nie jesteś w dziale ID tylko NO.Sam ostatnio trafiłem dwie łuski od MASa.Jedna z nich miała takie same (chyba) bicia.Sprawa z tą twoją łuską jest ciekawa.Kiedyś mój kolega też się natknął na łuski od MASa wśród łusek 7,92.Może były to ślepaki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bassista Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 Jaką długość ma MAS? 54 czy 58mm? Pociski 7,5x58 zastąpiono 7,5x54 ze względu na częste pomyłki w ładowaniu. Amunicja praktycznie nie do odróżnienia w stresie na polu walkihttp://municion.org/7_5x58/7_5x58.htmhttp://municion.org/792/792x57_04.htmByć może też nastąpiła tu pomyłka, sam wiele razy trafiałem na łuski od 7,5x58 w kupie z Mauserami, ślady grota iglicznego praktycznie takie same jak na Mauserach Link to comment Share on other sites More sharing options...
bassista Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 heh, kolega mnie ubiegł, pisałem post wcześniej tylko synek mi się obudził :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomala_kikol Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 A czy ślepak przeładuje zamek? Może została w inny sposób tak nacechowana? Widzę, że dupka" nie jest typowo zarysowana przez zamek... Kolega wstawi dokładne zdjęcie dupki" z tym wgnieceniem.Pozdrawiam t_k Link to comment Share on other sites More sharing options...
bassista Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 A jeśli MAS został załadowany na taśmę to moim zdaniem bez problemu mógł zostać odpalony serią. Porównując wymiary naboju wydaje mi się, że można bez trudu zapakować MASa do komory zamkowej MG42 i później go usunąć. Pocisk o mniejszym kalibrze nie zablokuje lufy. Gorzej gdyby załadować Mausera do broni zasilanej MASem Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek64 Posted July 3, 2010 Author Share Posted July 3, 2010 zbliżenie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek64 Posted July 3, 2010 Author Share Posted July 3, 2010 i ponownie bicia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 tomek64 - a możesz mi powiedzieć, o co tak dokładnie ci chodzi z tym wątkiem ?pokazujesz, czy pytasz (identyfikujesz) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek64 Posted July 3, 2010 Author Share Posted July 3, 2010 Pokazuję tę łuskę jako ciekawostkę z jednoczesnym pytaniem czy było mozliwe odstrzelenie jej w MG :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaelos Posted July 11, 2015 Share Posted July 11, 2015 Odświeżę temat. Dziś znalazłem 3 łuski od MASa. Szyjki wgniecione. Czyli mogły być użyte w MG? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomala_kikol Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 Moim zdaniem zbicie dupki" różni się od tego które pozostawia MG 42. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 A może ktoś z Mausera (lub G-41,G-43,MG-34,Mg-42) strzelał amunicją podkalibrową?To może być możliwe szczególnie gdy się kończyła mu amunicja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 Ile tych łusek Mauserowskich było?Jakie były na nich bicia i spłonek zbicia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 Pokazuję tę łuskę jako ciekawostkę z jednoczesnym pytaniem czy było mozliwe odstrzelenie jej w MG :)"jasne, ale w dalszym ciągu nie bardzo mi to pasuje do NO.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 Jeśli mam być szczery nawet mi nie pasuje on do działu NO ale zaciekawił mnie ten wątek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
tomek64
Witam,
wśród masy łusek od Mausera trafiła się jedna francuska 7, 5 mm z charakterystycznym , jak po odstrzeleniu z MG wgieciem szyjki.
25 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.