Skocz do zawartości
  • 0

Łuska MAS strzelona z MG 42 ?

tomek64

Pytanie

Napisano

Witam,
wśród masy łusek od Mausera trafiła się jedna francuska 7, 5 mm z charakterystycznym , jak po odstrzeleniu z MG wgieciem szyjki.

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a pytanie trochę z innej beczki (ale związane)

czy karabin DSzk również zagina podobnie łuski? znalazłem 2 w idenryczny sposób zgięte
Napisano

Witam,
wśród masy łusek od Mausera trafiła się jedna francuska 7, 5 mm z charakterystycznym , jak po odstrzeleniu z MG wgieciem szyjki.

Napisano
moim zdaniem łatwo pomylić naboje mausera od masa. Widocznie zaszła tu taka pomyłka i została wystrzelona z MG42 bądź jeszcze z innej broni która tak uszkadzała łuski.

Fajna ciekawostka :)
Napisano
Kolego ,nie jesteś w dziale ID tylko NO.Sam ostatnio trafiłem dwie łuski od MASa.Jedna z nich miała takie same (chyba) bicia.
Sprawa z tą twoją łuską jest ciekawa.Kiedyś mój kolega też się natknął na łuski od MASa wśród łusek 7,92.Może były to ślepaki?
Napisano
Jaką długość ma MAS? 54 czy 58mm? Pociski 7,5x58 zastąpiono 7,5x54 ze względu na częste pomyłki w ładowaniu. Amunicja praktycznie nie do odróżnienia w stresie na polu walki

http://municion.org/7_5x58/7_5x58.htm
http://municion.org/792/792x57_04.htm

Być może też nastąpiła tu pomyłka, sam wiele razy trafiałem na łuski od 7,5x58 w kupie z Mauserami, ślady grota iglicznego praktycznie takie same jak na Mauserach
Napisano
A czy ślepak przeładuje zamek? Może została w inny sposób tak nacechowana? Widzę, że dupka" nie jest typowo zarysowana przez zamek... Kolega wstawi dokładne zdjęcie dupki" z tym wgnieceniem.
Pozdrawiam t_k
Napisano
A jeśli MAS został załadowany na taśmę to moim zdaniem bez problemu mógł zostać odpalony serią. Porównując wymiary naboju wydaje mi się, że można bez trudu zapakować MASa do komory zamkowej MG42 i później go usunąć. Pocisk o mniejszym kalibrze nie zablokuje lufy. Gorzej gdyby załadować Mausera do broni zasilanej MASem
Napisano
Pokazuję tę łuskę jako ciekawostkę z jednoczesnym pytaniem czy było mozliwe odstrzelenie jej w MG :)"

jasne, ale w dalszym ciągu nie bardzo mi to pasuje do NO....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie