atylla Napisano 29 Czerwiec 2010 Autor Napisano 29 Czerwiec 2010 witam szanowne grono,ostatnio po przemyśleniu zabrałem sie do zrobienia kolby,do zardzewiałego ogryska.
atylla Napisano 29 Czerwiec 2010 Autor Napisano 29 Czerwiec 2010 co prawda odbiega od orginału,ale jest za to satysfakcja.to narazie tyle,kolba czeka do malowania i na ściane ;]
lina_90 Napisano 29 Czerwiec 2010 Napisano 29 Czerwiec 2010 Kolego proponowałbym jednak takich fotek nie wrzucać, my wiemy ,że to złom ale jeden czy drugi baran się znajdzie. Najlepiej by było napisać do ludzi z alledrogo którzy posiadają oryginalne kolby z prośbą o podanie podstawowych wymiarów, wtedy byłaby lepiej odwzorowana, ale i tak w sumie dobra robota.
kres Napisano 29 Czerwiec 2010 Napisano 29 Czerwiec 2010 Ja nie jestem do końca przekonany, czy to w ogóle można nazwać jakimś odwzorowaniem". Moim zdaniem większy pożytek z tej kolby" byłby wtedy, gdyby spalić ją w piecu...
faraon1 Napisano 29 Czerwiec 2010 Napisano 29 Czerwiec 2010 Witam to nie kolba to radosna twórczość pozdrawiam twórcę .PS Swoją drogą atylla masz JAJA
zapominacz Napisano 29 Czerwiec 2010 Napisano 29 Czerwiec 2010 a mi się bardzo podoba. jakiego drewna użyłeś do zrobienia kolby??
atylla Napisano 29 Czerwiec 2010 Autor Napisano 29 Czerwiec 2010 do pieca to mam inny opał,a kolby nie kupywałem orginalnej bo jest za droga jak na taki ogryzek.sam szkielet,rdza tak przezarła ze dziury jak palec,w lufe wlałem cement żeby się to nie rozpadło,brak zamka,zastąpi go drewniany.a co do drewna,była to stara belka,chyba sosnowa.dwa dni się z tym męczyłem.mi się ona podoba,jak faraon1 napisał,miałem twórczość,i mam z tego satysfakcje.kolejna twórczość to armata :] pozdrawiam
janczar Napisano 29 Czerwiec 2010 Napisano 29 Czerwiec 2010 kolego fajna kolba niema co a armatę jak z kończysz to daj foty. daj foty jak wygląda od podstaw z jakich materiałów robiona i daj też w trakcie robienia parę fot
jacenty2004 Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 To wręcz czarodziejski kawałek sosnowego drewna. Od jakiej by broni nie wsadzić tam lufy to będzie pasowało :)
atylla Napisano 30 Czerwiec 2010 Autor Napisano 30 Czerwiec 2010 też tak pomyslałem że czarodziejski kawałek drewna :]panie i panowie,armata jest już w toku,tak mnie wciągneło że myślę o TKS-IE ;]
wojtek2508 Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Kolba jest super i fajnie to pasuje.Mi się bardzo podoba.A Ci co krytykują zazdroszczą bo nie maja zdolności.Pozdrawiam
vis1939 Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Ja niestety nie zazdroszczę ale ta kolba" pisząc szczerze to tragedia,takie to się ciosało siekierą w wieku 10 lat...:)Kup kopie lub oryginał bo jak przyjdą sprawdzić z najbliższej komendy milicji czy ewentualnie nie podciągnąć by można tego szrotu pod ustawę to padną że śmiechu:)Pozdro.
panzerkris Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Śmiac się nie ma co. Chłopak nie ma pieniędzy i zrobił sobie taką jaką potrafił najlepiej. Moze sie okazać że za pare lat będzie konkurencją Pana Leszka (fox):)
matthew Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Ja też pozdrawiam radosnego twórcę i niecierpliwie czekam na armatę i TKS'a !!!Kolba fajna, sam wygląd budzi trwogę...pozdro
atylla Napisano 30 Czerwiec 2010 Autor Napisano 30 Czerwiec 2010 zastanawiałem się żeby kupic orginalną,ale na taki szrot to szkoda by mi było kasy,po przemyśleniu stwierdziłem że spróbuję zrobić sam,i tak to się zaczeło.może kiedyś córka swoim dzieciom pokaże i powie :to wasz dziadek to kolbe zrobił własnoręcznie.ja bym bardzo sie cieszył,gdyby po moim dziatku taka pamiątka została.jeśli ktoś ciosał siekierą w wieku 10 lat to pewnie wprawe ma,może ktoś by się pochwalił.i nie mówcie mi że to może być pod ustawę,bo dzieckiem nie jestem i jestem świadomy tego co pokazuje,a z prawem na swój sposób się obeznałem.czasami widać niezłe eksponaty i jest ok.gdybym pokazał sam szrot to bym pewnie usłyszał,że do tego g.....a nie warto kolby robić bo to sito,szkoda czasu.ale jak gość troche pokombinował,pomalował i jeszcze kolbe zrobił,to pewnie ;partyzantem zostanie; śmieszne.tak myślę,gdyby co do pewnych osób wpadła policja to by padli ze śmiechu,ale z awansu.bez urazy i pozdrawiam
skullmen Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 no jasne standardowa odpowiedz buraczana , nie problem jest kupic kolbe , problem zaczyna sie wtedy jak zdobyc drewno odpowiednie projekt szkice wycjęcie szlifowanie , to nic ze ma jakies tam wady , ale została wykonana recznie a to juz nadaje w pewnym sensie duszy i historii a taka z all ?? kolejny kupiony fant i tyle . jedziecie po chłopaku a to on wylewał siudme poty , wiem bo sam pracowałem wiele lat jako lutnik i znam taka robote dobrze . pochwalcie sie sami lepiej co wam sie udało wystrugac.
marcin 1984 Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Moim zdaniem jak na samoróbę to wygląda nieźle. Ja bym jeszcze trochę popracował nad samą kolbą ale tak ogólnie to widać że kolega się natrudził. Co do komentarzy typu kup oryginała"... cóż nie każdego stać na wydatek od 300 do 500 zeta. Dobra robota.pozdro
jacenty2004 Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Ostry nóż, strug,tarnik i inny pilnik,dłuta,kawałek ręcznej piły , papier ścierny ,kawałek linijki lub innej miarki i najważniejsze oko ...kóło ma być podobne do kółka ,a kwadrat do kwadratu i wszystko można wystrugać prawie jak Wit Stwosz ... lutnk powinien wiedzieć co można zrobić z kawałka drewna ... Atylla -strug ,pilnik i jeszcze popracuj nad tym Pinokiem i coś tam z tego może wyjdzie chociaż już widać gdzie jest za dużo ,a gdzie za mało ...ale idziesz w dobrym kierunku i trzymam kciuki czekając na zdjęcia po poprawkach . ps. jeszcze tego nie bejcuj nie maluj i nie gotuj w oleju :)
skullmen Napisano 2 Lipiec 2010 Napisano 2 Lipiec 2010 niekturym to nawet sklep żelazny nie pomoże i cnc :) kolbe widziałem wczoraj na zywo , przyznam ze robi wrazenie jest jeszzcze do dopieczenia allleee :) wygląda , zrobiona jest ze starej belki i korniki zrobiły swoje i to jest to po zaolejowaniu delikatnym postazeniu kolega moze smiało wystawic do identyfikacji jako wyczyn partyzancki z pod strzechy:) i nikt nie powie wtedy ze to było 2 dni temu robione:)
czarnykot Napisano 2 Lipiec 2010 Napisano 2 Lipiec 2010 Jesteś hardkorem :) Kolba fakt faktem robiona ręcznie... no ale po co? By oprawić złom za który są zawiasy i to jeszcze w sposób odbiegający od oryginału i szpecący?:) Szkoda ryzykować:) Następnym razem proponuję lipę albo jakieś owocowe drzewko, sosna się rozwarstwia i pewnie nawnerwiały Cię odłażące drzazgi:) pozdrawiam i podrzucam pomysł by jakąś płaskorzeźbę na kolbie jeszcze zrobić:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.